Ok usystematyzuje trochę bo robi się delikatnie mówiąc kogiel mogiel
Karol Siwik urodzony 12.02.1832 zmarł przed 1892 ponieważ jego żona Regina Muszyńska zmarła jako wdowa.
w 1862 roku (podczas spisu poborowych) miał dwójkę dzieci, urodzonych w innej Parafii, a skoro Marcyjanna urodziła się w 1853 w Parafii Poryckiej to ta dwójka dzieci musiała urodzić się przed 1853. Jego syn Grzegorz (a mój prapra dziadek) urodził się 07.03.1863.
W Parafii Poryckiej nie ma jego aktu zgonu (jest luka 1870-90 z tych lat nie ma aktów), nie ma aktu urodzenia jego żony Reginy Muszyńskiej, nie ma aktu małżeństwa.
W spisie poborowych podał jako miejsce urodzenia Prusy... jeżeli by to były Prusy jako kraj to nie jest zbyt ogólnikowo podane? Jako zawód przy aktach Marcyanny podawał włościanin wyrobnik, w spisie poborowych szynkarz, w akcie urodzenia Grzegorza włościanin szynkarz. Przy akcie urodzenia Grzegorza podał wiek 33 lata, ale to raczej drobny szczegół bo mało kiedy trafiał się akt z prawidłowo podanym wiekiem.
Ktoś ma może mapy Ziemi Łomżyńskiej z zaznaczonymi wsiami lub kojarzy wieś Prusy? Może ktoś wie dlaczego jest luka w Parafii Poryckiej i nie ma aktów z lat 1870-90?
Spis dostępnych ksiąg.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
W archiwum dodatkowo są po 1890 nie skupiałem się na nich z uwagi na trudności rozczytywania ręcznego pisma w języku rosyjskim (często po polsku ciężko jest się połapać

)
Edit
Co do zmiany imienia to też tak pomyślałem, ale jak w skorowidzu widziałem Siwika to od razu sprawdzałem akt i na nic zbliżonego nie trafiłem...
te dzieci z wykazu musiały urodzić się przed 1853... albo po prostu z czymś skłamał w spisie poborowych... albo z datą urodzenia, albo z liczbą dzieci... albo w ogóle to nie ten Karol