Witam.
Czy mogę prosić o zdjęcie zbiorowej mogiły osób pochowanych w 1944 lub 1945 roku takiej z wyrytymi nazwiskami w takiem podobno jest pochowana Prababcia Kazimiera Szot zmarła w szpitalu w Glinki koło Rembertowa lub Górkach koło Rembertowa 11 października 1944 roku.
Niestety na którym cmentarzu w Rembertowie nie wiem.
Dziękuję i Pozdrawiam
Cmentarz w Rembertowie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
marcin_satała

-
Szymański_Wojciech

Re: Cmentarz w Rembertowie
Glinki to lokalna nazwa części Wawra (ob. Marysina Wawerskiego). Tam przy ul. Kościuszkowców, naprzeciw kościoła/klasztoru znajduje się cmentarz ze zbiorowymi mogiłami, poczynając od ofiar masakry wawerskiej z 1939 roku do poległych żołnierzy I Dywizji. Łatwy dojazd z centrum Warszawy autobusem 520 (do końca).marcin_satała pisze:Witam.
Czy mogę prosić o zdjęcie zbiorowej mogiły osób pochowanych w 1944 lub 1945 roku takiej z wyrytymi nazwiskami w takiem podobno jest pochowana Prababcia Kazimiera Szot zmarła w szpitalu w Glinki koło Rembertowa lub Górkach koło Rembertowa 11 października 1944 roku.
Niestety na którym cmentarzu w Rembertowie nie wiem.
Dziękuję i Pozdrawiam
Powodzenia
Wojciech Szymański
.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Raczej nie o ten chodzi, tzn tak mi się wydaje. A poszukującym polecam kontakt z zarządami cmentarzy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Szymański_Wojciech

Oczywiście, od tego należy zacząć! Tyle tylko, że logicznym wydaje się chowanie zmarłych w pobliżu miejsca zgonu, czyli szpitala polowego, który najpewniej był ulokowany w zabudowaniach należących do zakonu felicjanek na Glinkach. Przewożenie zwłok na parafialny cmentarz rembertowski (ul.Grzybowa) było z pewnością trudniejsze.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Raczej nie o ten chodzi, tzn tak mi się wydaje. A poszukującym polecam kontakt z zarządami cmentarzy.
Na marginesie, błędnie połączyłem początki cmentarza przy ul. Kościuszkowców z ofiarami masakry wawerskiej, bo najpierw pochowano tam żołnierzy z kampanii wrześniowej 1939.