Cmentarz w Rembertowie

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

marcin_satała

Sympatyk

Cmentarz w Rembertowie

Post autor: marcin_satała »

Witam.

Czy mogę prosić o zdjęcie zbiorowej mogiły osób pochowanych w 1944 lub 1945 roku takiej z wyrytymi nazwiskami w takiem podobno jest pochowana Prababcia Kazimiera Szot zmarła w szpitalu w Glinki koło Rembertowa lub Górkach koło Rembertowa 11 października 1944 roku.
Niestety na którym cmentarzu w Rembertowie nie wiem.
Dziękuję i Pozdrawiam
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Cmentarz w Rembertowie

Post autor: Szymański_Wojciech »

marcin_satała pisze:Witam.

Czy mogę prosić o zdjęcie zbiorowej mogiły osób pochowanych w 1944 lub 1945 roku takiej z wyrytymi nazwiskami w takiem podobno jest pochowana Prababcia Kazimiera Szot zmarła w szpitalu w Glinki koło Rembertowa lub Górkach koło Rembertowa 11 października 1944 roku.
Niestety na którym cmentarzu w Rembertowie nie wiem.
Dziękuję i Pozdrawiam
Glinki to lokalna nazwa części Wawra (ob. Marysina Wawerskiego). Tam przy ul. Kościuszkowców, naprzeciw kościoła/klasztoru znajduje się cmentarz ze zbiorowymi mogiłami, poczynając od ofiar masakry wawerskiej z 1939 roku do poległych żołnierzy I Dywizji. Łatwy dojazd z centrum Warszawy autobusem 520 (do końca).

Powodzenia
Wojciech Szymański
.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Raczej nie o ten chodzi, tzn tak mi się wydaje. A poszukującym polecam kontakt z zarządami cmentarzy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Raczej nie o ten chodzi, tzn tak mi się wydaje. A poszukującym polecam kontakt z zarządami cmentarzy.
Oczywiście, od tego należy zacząć! Tyle tylko, że logicznym wydaje się chowanie zmarłych w pobliżu miejsca zgonu, czyli szpitala polowego, który najpewniej był ulokowany w zabudowaniach należących do zakonu felicjanek na Glinkach. Przewożenie zwłok na parafialny cmentarz rembertowski (ul.Grzybowa) było z pewnością trudniejsze.
Na marginesie, błędnie połączyłem początki cmentarza przy ul. Kościuszkowców z ofiarami masakry wawerskiej, bo najpierw pochowano tam żołnierzy z kampanii wrześniowej 1939.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”