Witam, czy ktoś z Państwa mógłby podpowiedzieć, jak odszukać interesujący mnie akt zgonu z roku 1932, znam imię i nazwisko, datę śmierci i miejsce pochówku w Warszawie. Niestety nie mogę udokumentować pokrewieństwa, akt zgonu potrzebny mi jest właśnie po to żeby stwierdzić czy to jest interesująca mnie osoba. Nie wiem gdzie zmarła osoba mieszkała w Warszawie więc nie potrafię wskazać w której parafii akt zgonu był sporządzony. Czy do USC muszę pojechać osobiście, czy jest możliwość wysłania zapytania drogą mailową? Jak powinnam uzasadnić poszukiwanie aktu zgonu? Czy zapytanie kierować na Smyczkową czy obojętnie do którego USC ?
Pozdrawiam, Iwona
USC Warszawa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

USC Warszawa
patrz wątek o zmianie prawa o ASC
możesz osobiście księgi zgonów z 1932 w Archiwum USC w Warszawie, możesz zasugerować udostępnienie w postaci wykonania kopii (USC nie musi w ten sposób, ale może)
* sprawdź wcześniej w tym co jest dostępne (a jest sporo) - może znajdziesz w opublikowanych AZ
* sprawdź księgę adresową 1930 (jedna z opcji miejsca zgonu, nie jedyna)
jeśli nie ma w opublikowanych - powiedz na Smyczkowej gdzie nie ma (co sprawdziłaś), żeby nie narobili się niepotrzebnie
może być sytuacja "brak ksiąg -nie zachowały się"
może być sytuacja "brak ksiąg w archiwum USC - zostały przekazane do konserwacji - raczej nie w pilnym tybie i nie dla potrzeb urzędowych w takiej sytuacji niedostępne"
możesz osobiście księgi zgonów z 1932 w Archiwum USC w Warszawie, możesz zasugerować udostępnienie w postaci wykonania kopii (USC nie musi w ten sposób, ale może)
* sprawdź wcześniej w tym co jest dostępne (a jest sporo) - może znajdziesz w opublikowanych AZ
jeśli nie ma w opublikowanych - powiedz na Smyczkowej gdzie nie ma (co sprawdziłaś), żeby nie narobili się niepotrzebnie
może być sytuacja "brak ksiąg w archiwum USC - zostały przekazane do konserwacji - raczej nie w pilnym tybie i nie dla potrzeb urzędowych w takiej sytuacji niedostępne"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Re: USC Warszawa
Dziękuję za odpowiedź.Sroczyński_Włodzimierz pisze:patrz wątek o zmianie prawa o ASC