14 PAL w Poznaniu (Pułk Artylerii ..)

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Karolina_Urbańska

Sympatyk

14 PAL w Poznaniu (Pułk Artylerii ..)

Post autor: Karolina_Urbańska »

Witam, poszukuję informacji na temat przeniesienia 14 PAL w Poznaniu do 20 PAL w Prużanie w 1928r, dokładnie interesuję mnie jakiś rozkaz (wykaz osób, czy coś takiego) potwierdzający, że Jan Dąbrowski, został przeniesiony, jako podoficer zawodowy, wraz z rodziną, wcześniej zapisany jest w Księgach Meldunkowych miasta Poznań jako muzyk wojskowy.
Z góry dziękuję za każdą pomoc gdzie mogłabym szukać takich informacji
Karolina
Badylarz

Sympatyk

14 PAL w Poznaniu

Post autor: Badylarz »

Witam !

Karolino, czeka cię "droga przez mękę".
14 PAL to 14 Pułk Artylerii Lekkiej, aczkolwiek w 1928 roku był to jeszcze Pułk Artylerii Polowej (zmiana nazwy nastąpiła w 1932 roku).
Informacje o przeniesieniu żołnierza powinny się znaleźć w księdze rozkazów dziennych z 1928 roku (obu jednostek osobno), o ile się taka zachowała. A mogła się zachować w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie.
http://caw.wp.mil.pl/pl/54.html
poz. 191 - Oddziały Artylerii, sygn. I.322.1-72 (grupa zespołów)
Tam trzeba szukać - niestety na miejscu. Trzeba się skontaktować z CAW.
Proponuję najpierw przeczytać ten wątek:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -caw.phtml

Druga opcja - nie wiem czy nie trudniejsza.
Można by się skontaktować (niestety nie wiem jak) z p. Przemysławem Dymkiem, autorem wielu książek o oddziałach w Poznańskiem w międzywojniu. Mógłby coś podpowiedzieć.

P.S. Może na targach Książki Historycznej w Warszawie pojawiłby się p. Dymek, żeby podpisywać książkę(i) ?
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Karolina_Urbańska

Sympatyk

14 PAL w Poznaniu

Post autor: Karolina_Urbańska »

Właśnie tego sie obawiałam, że bez wyprawy do CAW-u się nie obejdzie. Miałam nadzieję, ze bedzie jakiś inny sposób zdobycia informacji, bo aktualnie przy niemowlęciu wyprawa z Zielonej Góry do stolicy jest dla mnie nie osiagalna. Ale dziekuję za informacje, na pewno zawęzi to moje poszukiwania
Pozdrawiam,
Karolina
joanna84

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: joanna84 »

Napisałam do Pani na pw.
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”