Archiwum w Równem, Ukraina - prośba o pomoc

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ElaW27

Sympatyk

Archiwum w Równem, Ukraina - prośba o pomoc

Post autor: ElaW27 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Kilka miesięcy temu napisałam do Archiwum w Równem prośbę o sprawdzenie, czy posiadają w swoich zasobach dokumenty dotyczące moich dziadków. Dokładnie wskazałam, że chodzi mi o kopię aktów urodzenia moich dziadków oraz kopię aktu zgonu pradziadka. W liście poprosiłam o wskazanie procedury uzyskania tych dokumentów, o ile istnieją. Ku mojej radości (ta radość stąd, że w ogóle do mnie odpisano), otrzymałam odpowiedź, z treści której wynika, że w zasobach archiwum nie ma ksiąg z lat, którymi byłam zainteresowana. Dlatego też nie mogą mi przesłać dokumentów dot. wskazanych przeze mnie członków rodziny Ślaski i Żygadło. Jednocześnie poinformowano mnie, że w archiwum znajdują się dokumenty dot. majątku wskazanych rodzin. Napisano to jednym zdaniem, no i teraz jestem w kropce. Czy powinnam poprosić archiwum o kopie tych dokumentów skoro nie wiem ile ich jest i czy dotyczą akurat mojej rodziny? Czy też napisać najpierw o wskazanie jakie są to dokumenty? Wiadomo, że interesuje mnie wszystko co jest, każdy ślad, zwłaszcza z Kresów. Boję sie jednak, że mogę przedobrzyć, zrazić pracowników do siebie i już mi nie odpiszą. Proszę o pomoc w podjęciu decyzji, może ktoś już występował o dokumenty do tego archiwum i szlaki są przetarte?
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Archiwum w Równem - prośba o pomoc

Post autor: t.dzwonkowski »

Pani Elu
Proszę nie mieć złudzeń, "że nie". Znajdą Pani i odpiszą, choć to trochę potrwa. Oczywiście przyślą też rachunek !!!!!!!!!!!.
Posiadam już doświadczenie w tym względzie. Dobrze, że chociaż tak jest. Proszę jednak wskazać o jaki rodzaj danych Pani chodzi.
Tadeusz Dzwonkowski
ElaW27

Sympatyk

Archiwum w Równem - prośba o pomoc

Dziękuję za odpowiedź. Czy może mnie Pan poinformować ile wynosi przybliżony koszt uzyskania kopii dokumentu. I czy jest możliwość poproszenia najpierw o wykaz dokumentów jaki posiadają. W odpowiedzi do mnie odpisano z Archiwum, że posiadają dokumenty dotyczące mienia rodzin o podanym nazwisku. Nie wiem ile tego jest i czy dotyczą akurat moich przodków. Przepraszam, że tak dociekam ale zależy mi na skuteczności mojego wystapienia do Archiwum.
Pozdrawiam
Ela (będzie mi przyjemniej bez tej "Pani")
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witaj Elu :)

Nie mam wprawdzie doświadczenia w sprawie Archiwów Ukraińskich,
ale udało mi się zdobyć dwa akty z USC Kostopol (powiat Równe).
O dziwo na Ukrainie nie ma czegoś takiego jak ochrona danych osobowych, przynajmniej w formie takiej jak u nas.
Oprócz aktu zgonu mojego pradziadka udało mi się zdobyć akt ślubu mojej cioci (boczna linia).
Niewiele mogę pomóc, ale podpowiem, że można skorzystać z pomocy na Forum:
http://www.rosjapl.info/forum/index.php
Być może znajdzie się ktoś z Równego, kto będzie mógł sprawdzić na miejscu, czy są tam interesujące Cię dokumenty dotyczące Twoich krewnych.
Mnie właśnie dzięki pomocy jednej z takich osób udało się zdobyć "moje" akty.
Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
Ps.
Załączam jeszcze link do strony (być może komuś się przyda), na której można znaleźć obecnie żyjące osoby mieszkające na Ukrainie łącznie z dokładnym adresem i datą urodzenia:
http://www.nomer.org/allukraina/
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Re: Archiwum w Równem - prośba o pomoc

Post autor: t.dzwonkowski »

ElaW27 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Czy może mnie Pan poinformować ile wynosi przybliżony koszt uzyskania kopii dokumentu. I czy jest możliwość poproszenia najpierw o wykaz dokumentów jaki posiadają. W odpowiedzi do mnie odpisano z Archiwum, że posiadają dokumenty dotyczące mienia rodzin o podanym nazwisku. Nie wiem ile tego jest i czy dotyczą akurat moich przodków. Przepraszam, że tak dociekam ale zależy mi na skuteczności mojego wystapienia do Archiwum.
Pozdrawiam
Ela (będzie mi przyjemniej bez tej "Pani")
Elu. Z reguły 30 USD za 1 akt.
Tadeusz Dzwonkowski
ElaW27

Sympatyk

Re: Archiwum w Równem - prośba o pomoc

Witam!
Panom udzielającym informacji pięknie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ela
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Archiwum w Równem

Post autor: Sznober_Barbara »

Zamierzam napisać do Archiwum Obwodu Równieńskiego w poszukiwaniu ksiąg metrykalnych parafii w Krzywinie pow. Ostróg.
Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów miał już kontakt z tym Archiwum. Czy jest możliwość kontaktu drogą elektorniczną?
Jaka jest odpłatność za ewentualnie przysłane kopie aktów urodzenia?

Barbara
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Z archiwum jeszcze nie miałam kontaktu,ale mnie chyba nie minie ponieważ
potrzebuję "zajrzeć" do dokumentów elektrowni.
Poniżej kontakt:

Адреса: Україна, Рівне, вул. С.Бандери, 26-а
Телефони: (0362) 23-41-74, 26-69-76, 23-42-54
Факс: (0362) 23-42-61, 22-34-15
E-mail: daro@icc.rv.ua
http://archiv.rv.ua/

Kiedyś był na Kaukaskiej :) nowe czasy,nowi bohaterowie.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Archiwum w Równem

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Sznober_Barbara pisze:Zamierzam napisać do Archiwum Obwodu Równieńskiego w poszukiwaniu ksiąg metrykalnych parafii w Krzywinie pow. Ostróg.
Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów miał już kontakt z tym Archiwum. Czy jest możliwość kontaktu drogą elektorniczną?
Jaka jest odpłatność za ewentualnie przysłane kopie aktów urodzenia?

Barbara
Archiwum
'State Archives of Rivne Oblast' ma dwa budynki i dwa adresy:
Address: 26-a Stepan Bandera Str.
Rivne, 33014 (building 1) - tam jest biuro podawcze dla poczty
8 Kavkazka Str. Rivne, 33013 (building 2)
Telefony z zagranicy poprzedza się numerem kier dla Ukrainy +380 (jak niżej):
Tel. +380(362) 23-42-61, 22-34-15, 23-41-74,
26-69-76, 23-42-54.
E-mail: daro@icc.rv.ua
Web: rv.archives.gov.ua

Cennik usług jest tutaj:
http://archiv.rv.ua/index.php/derzhavni-posluhy.html

Kontakt telefoniczny, faks i z poniższej strony bezposredni mailowy(po naciśnięciu przycisku 'Контактна форма'):
http://archiv.rv.ua/index.php/kontakty.html
Num. telefonu i faksu podano bez numeru kierunkowego+380

Formularz (ukraiński) zamówienia pisemnego do ściągnięcia stąd:
http://archiv.rv.ua/index.php/dostup-do ... atsii.html
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Re: Archiwum w Równem

Post autor: Sznober_Barbara »

Witam,

ogromne podziękowania.:)

Barbara
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Archiwum Panstwowe w Rownym

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witaicie koledzy, teraz jestem na polegonie 15 km od Rownego, otoz mam mozliwosc prawie codziennego odwiedzania archiwum w Rownym, otoz jesli ktos ma do mnie jakas prosbe prosze pisac do mnia maila: manualll80 -@- gmail.com
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Sergij,

Ufff jaka szkoda, ze ja swoich szukam na terenie obecnej Bialorusi w powiecie wilejskim.
Niestety z tej okolicy wlasciwie niczego nie mozna wyciagnac. Nikogo nie mam w Rownym
ale najwazniejsze, ze sie odezwales.
Trzymaj sie Zolnierzu.

Grazyna
bogda252

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: bogda252 »

WItaj Siergieju
- jeśli nie sprawi kłopotu to bardzo proszę - parafia Tuczyn i Aleksandria - nazwiska to: Stawski, Guzowska, Niemirowaska, lata - 1770- do obecnych.

Powodzenia
Bogusława
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Witaj Siergieju,
jeśli nie byłoby to nadmiernym kłopotem to prosiłabym o poszukanie nazwisk Klimkiewicz, Naszora ew. Witamborski (Uszomierz koło Żytomierza). Są to osoby będące głównie ofiarami 1943 roku, więc nie wiem czy tak "świeże" dokumenty znajdą się w Archiwum.
Z góry uprzejmie dziękuję za informację.
Z wyrazami szacunku
Małgorzata Stempniewicz
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Re: Archiwum Panstwowe w Rownym

Post autor: Batogowski_Sergij »

bogda252 pisze:WItaj Siergieju
- jeśli nie sprawi kłopotu to bardzo proszę - parafia Tuczyn i Aleksandria - nazwiska to: Stawski, Guzowska, Niemirowaska, lata - 1770- do obecnych.

Powodzenia
Bogusława
Hm, Aleksandria, to wlasnie wies niedaleko od nas, zolnierze chodza tamtad po wodke. Dobrze, w nastepnym tygodniu bede odwiedzal archiwum to popattze, tylko prosze o jakies szczegoly: przynajmniej jakis konkretny okres lat, moze konkretne osoby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”