Pradziadek Ignacy Kowalczyk Chojne k/o Sieradza

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Megabyzos »

Ze wszystkich pradziadków Ignacy Kowalczyk pozostaje enigmą. Ostatnie informacje to pobyt w Chojnie k/o Sieradza po pierwszej wojnie światowej. Proste wyliczenie dwojga kolejnych dzieci po moim dziadku Bronisławie Kowalczyku ur. 1918 na Rugii daje datę minimum 1921 rok. Czy ktoś na forum pochodzi z okolic Chojnego? Zna rodzinę Wojciechowskich (prababci Marianny, która po śmierci pradziadka wyszła za Stanisława Niemca) lub zna grób na cmentarzu? Za każdą informację byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Krystian
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Czemu nie zadzwonisz do USC w Sieradzu i nie poprosisz o sprawdzenie zgonów 1921-1930 z Chojnego dla Ignacego ?
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Nie znam dat urodzin i zgonu. A Kowalczykow w tej okolicy rój. Nie wiem czy w Usc mogą połączyć go ze ślubem który mógł mieć miejsce na Rugii. Ja w księgach do 1916 nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

A tu sprawdzałeś ?:http://grobonet.com/index.php?page=wysz ... o=&miasto=

pozdrawiam

Irena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

A po co Ci te daty? Kowalczyków może rój ale ilu Ignacych Kowalczyków umarło w latach 1921-1930 ? Spytałeś ? Ilu Ignacych w wieku 30-40, ilu takich, którzy wg aktu zgonu zostawili po sobie żonę Marianną z domu Wesołowską ?
O jej akt małżeństwa ze Stanisławem Niemcem też można zapytać podając orientacyjne daty.
Ja bym tam zadzwonił przed założeniem tego wątku a Ty zrobisz jak zechcesz. W końcu zawsze można liczyć na cud :)
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Pradziadek Ignacy Kowalczyk Chojne k/o Sieradza

Na cud nie liczę. Z usc Sieradz uzyskałem uprzednio akt zgonu jego żony a mojej prababci Wojciechowskiej. Po prostu znałem jej dane z grobu. A dabych pradziadka nie. Nie wiem nawet czy umarł w Chojnem. Ale racją jest, że spróbuję zadzwonić nawet z niepełnymi danymi.
Ps po telefonie przyjętym dość niechętnie mogę wykluczyć daty 1924-26. Reszty już sprawdzić się nie dało wskutek oporu administracyjnego.

quote="Arek_Bereza"]A po co Ci te daty? Kowalczyków może rój ale ilu Ignacych Kowalczyków umarło w latach 1921-1930 ? Spytałeś ? Ilu Ignacych w wieku 30-40, ilu takich, którzy wg aktu zgonu zostawili po sobie żonę Marianną z domu Wesołowską ?
O jej akt małżeństwa ze Stanisławem Niemcem też można zapytać podając orientacyjne daty.
Ja bym tam zadzwonił przed założeniem tego wątku a Ty zrobisz jak zechcesz. W końcu zawsze można liczyć na cud :)[/quote]
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Pradziadek Ignacy Kowalczyk Chojne k/o Sieradza

Uzupełniam temat o nowe informacje. Najmłodsza córka urodziła się w 1930. Zawęża to czas zgonu do lat 1930-39. USC domaga się daty zgonu, tłumacząc małą liczbą pracowników. Czy ktoś orientuje się jak pokonać opór aparatu urzędniczego. Pytam tych wprawionych w bojach z urzędnikami.
PS cmentarz Chojne ma podobno intetnetoeą wyszukiwarkę. Jednak znalazłem tylko zdjęcie z rozkładem grobów bez żadnej legendy.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Ten cmentarz?
http://www.parafiachojne.info.pl/wp-con ... hojnem.jpg
Ten cmentarz jest zinwentaryzowany. Zadzwoń do kancelarii i się dowiedz o warunki udostępniania informacji.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Dokładnie ten:)

[quote="Krystyna.waw"]Ten cmentarz?
http://www.parafiachojne.info.pl/wp-con ... hojnem.jpg
Ten cmentarz jest zinwentaryzowany. Zadzwoń do kancelarii i się dowiedz o warunki udostępniania informacji.[/quote

PS znowu pudło grób jesli istniał to nie istnieje albo stracił oznakowanie. Nieuchwytny ten pradziadek. Podobnie USC Sieradz twierdzi że w latach 1930-39 w Chojnym takowy nie mieszkał.
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Z ostatniej chwili mam potwierdzenie że Ignacy żył w Chojnym w 1921 roku. Wtedy urodziła się jego córka Zofia, zarejestrowana w USC Sieradz. Późniejszy akt zgonu musiał przejąć jakiś pobliski USC ale nie Sieradz. Czy ktoś orientuje się jakie mniejsze USC graniczyły wtedy z Sieradzem? Ewentualnie gdzie szukać aktu ślubu z lat 1917-20 bo córka miała już nazwisko Kowalczyk?
Ricardo

Sympatyk

Post autor: Ricardo »

Chojne to chyba obecnie USC Lututów
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Owszem, jest koło Lututowa wieś Chojny, lecz koledze chodzi o wieś Chojne koło Sieradza.
Sieradz graniczy z USC Burzenin i Brzeźnio. Inne raczej nie wchodzą w grę bo są po drugiej stronie rzeki Warty.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Panie Janie czy Złoczew albo Zduńska Wola nie wchodzą też w grę?
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Zdecydowanie ani Złoczew, ani Zduńska Wola nie wchodzą w grę.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Jan.Ejzert pisze:Zdecydowanie ani Złoczew, ani Zduńska Wola nie wchodzą w grę.
Los jest złośliwy bo właśnie Zduńska Wola staje się najbardziej prawdopodobna:) czekam na akt ślubu ktory wreszcie zgubę wyjaśni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”