Kujawsko-pomorskie - mapy katastralne - wykaz

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

molek

Sympatyk

Kujawsko-pomorskie - mapy katastralne - wykaz

Post autor: molek »

Witam,
Od pewnego czasu analizuje akta gruntowe działek należących do moich przodków. Chodzi głownie o dokumenty z lat 1860 - 1910, dotyczące wsi Sierosław, powiat Świecie.

W tamtych czasach, a nawet później - w latach 70tych XX wieku, posługiwano się stwierdzeniem np "Sierosław wykaz 100" na określenie konkretnej działki. Z informacji jakie uzyskałem z Wydziału Geodezji, "dawne wykazy są oznaczeniem starych ksiąg wieczystych a nie działek.". Z tego co widzę, w starych księgach wieczystych jest pobieżna informacja o położeniu działki, tym niemniej nie widzę nic na temat jej granic, a tym bardziej żadnych map. Pani z wydziału geodezji była dość niechętna do pomocy - dała do zrozumienia, iż posiadają dane archiwalne ale nie mają obowiązku ich wyszukiwania.

Pytanie moje brzmi - czy spotkał się ktoś z mapą katastralną, gdzie znajdę podział działek i ich klasyfikację ze względu na wspomniany "wykaz". Obecne mapy katastralne są dostępne w serwisie http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/ - tym niemniej nie widzę żadnej analogii między tymi numeracjami. Sprawdzałem także obecne księgi wieczyste i dla niektórych wpisów w "Dziale I - Oznaczenie nieruchomości" jest rubryka "Numer księgi dawnej" która chyba wskazuje owy "wykaz", ale nie ma jej dla wszystkich działek.

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,
Michał
glaskowski
Nowicjusz

Post autor: glaskowski »

Witam,
zrozumiałem, że masz dostęp do archiwalnych ksiąg wieczystych lecz brakuje Ci archiwalnych map katastralnych aby zlokalizować położenie archiwalnych nieruchomości na dzisiejszych mapach katastralnych.
Księgi Wieczyste służą głównie do określenia prawa własności do nieruchomości, natomiast jej oznaczenie odnosi się do map katastralnych, których tam nie znajdziesz. Znajdują się one w Archiwum Państwowym lub w Wydziale Geodezji jako zbiór map, wykazów działek, wykazów właścicieli tzw. rejestr gruntów.
Problem polega na tym, że przez 100 lat mogły ulec zmianie numery działek i przebieg granic. Działo się tak zwykle w wyniku modernizacji ewidencji gruntów, scalenia gruntów,podziału działek lub rozgraniczenia. Proponuję zgłosić się do geodety, który pomoże Ci w tych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”