Szukam aktu urodzenia prapradziadka - Mateusz Wojciechowski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Mam problem z prapradziadkiem - bardzo długo był moim ostatnim znanym przodkiem w swojej linii, dopóki bliżej nie zaznajomiłam się z geneteką. O prapradziadku wiedziałam jedynie, że żył w latach 1856-1907 i pochodził z Mazowsza (dziadek mówił mi, że przyjechał z Warszawy, skąd "przywiózł wydział huty"). Przy uwzględnieniu powyższych wiadomości znalazłam Mateusza Wojciechowskiego urodzonego w 1856 roku w miejscowości Koziebrody, syna Jakuba i Katarzyny Gajewskiej, jednak przy tak popularnym nazwisku, niepewnym miejscu urodzenia i nieznanych rodzicach nie byłam przekonana co do tego, czy jest to "mój" Mateusz. W swoim rodzinnym mieście, Ostrowcu Świętokrzyskim, znalazłam akt zgonu, który został mi przetłumaczony:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ski#454047
Co potwierdziło, że jego rodzicami byli Jakub i Katarzyna (co prawda nazwisko nieznane, ale wątpię w aż taki zbieg okoliczności, gdzie zgadza się imię, nazwisko, rok urodzenia i imiona obojga rodziców). Nie wiem jednak nic więcej - akt urodzenia jest dla mnie niedostępny (w genbazie nie ma potrzebnych mi lat), w dodatku z geneteki wynika, że miał siostrę bliźniaczkę, a także jeszcze jedną siostrę, których metryki urodzeń również chciałabym zobaczyć. Ogółem Mateusz przez tę przeprowadzkę do mojego rodzinnego miasta jest dla mnie bardzo enigmatyczną postacią, ponieważ nigdy nie wiem, gdzie szukać informacji o nim - mam metryki urodzenia jego czterech synów (w tym mojego pradziadka), jednak pierwszy z nich urodził się w 1892 roku, a więc kiedy Mateusz miał 36 lat, więc trochę późno jak na pierwsze dziecko (tym bardziej, że kolejne rodziły się już w odstępach dwu-trzyletnich). Nie wiem nic o jego żonie - czy przywiózł ją ze sobą, czy ożenił się dopiero tutaj, a jeśli to drugie, to czy wcześniej był żonaty i miał jakieś inne dzieci... Wyszukiwanie Ewy Woźnickiej ani w świętokrzyskim, ani w mazowieckim nie przynosi szczególnych rezultatów, a o niej też dobrze byłoby się czegoś dowiedzieć, do czego również przydałaby się metryka ślubu, ale to już szukanie igły w stogu siana - mogli wziąć ślub w Ostrowcu, Warszawie, rodzinnej miejscowości któregoś z nich, a w przypadku Ewy jest ona w ogóle nieznana. Próbowałam obstawić kiedy Mateusz mógł przybyć do Ostrowca i sięgnęłam do książki o historii ostrowieckiej huty i w rozpisce powstawania poszczególnych wydziałów jest wymieniony rok 1890 jako powstanie walcowni, a to zaledwie dwa lata przed narodzinami pierwszego (znanego) syna Mateusza, nie wiem jednak na ile pewna to poszlaka.

Podsunie ktoś pomysły, jak mogę ruszyć dalej z poszukiwaniami kolejnych przodków, albo może ma dostęp do potrzebnych mi metryk, geneteka wskazuje na AP w Płocku? :)
Z góry dziękuję za pomoc
Izabela
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

każdy ma dostęp, kto zamówi kopie w AP (w tym i w płockim)
jeśli w AU brak dopisku o małżeństwie (a raczej w tych latach nie będzie), to cały czas potężny "?" czy to właściwy AU
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=32145
?
żona Mateusza w jakich latach żyła i gdzie zmarła?
może łapie się w
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=32146
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=32136
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Szukam aktu urodzenia prapradziadka - Mateusz Wojciechow

Sroczyński_Włodzimierz pisze:każdy ma dostęp, kto zamówi kopie w AP (w tym i w płockim)
Ooo, dobrze wiedzieć, byłam przekonana, że trzeba stawić się osobiście, dlatego liczyłam na to, że może ktoś sfotografował dane lata czy to w archiwum, czy w parafii tylko z jakichś względów nie zostały udostępnione :)

Żona Mateusza żyła w latach 1857-1932, zmarła z tego co wiem w Ostrowcu. Słyszałam, że po jego śmierci miała kolejnego partnera, dopytywałam, czy był jej mężem, jednak tu nikt nie potrafi udzielić mi pewnej odpowiedzi, jedna część rodziny mówi, że tak (co nie wiem czy znów nie skomplikowałoby mi poszukiwań jeśli mogła gdzieś występować pod innym nazwiskiem), bo "przegrał dom po Mateuszu w karty", a jako obcy chyba nie miałby takiego prawa, drudzy twierdzą, że na pewno nie. Z drugiej strony, została pochowana jako Ewa Wojciechowska razem z Mateuszem, ale znowu o tym zapewne zadecydowały ich dzieci, które mogły chcieć pochować rodziców razem, nawet jeśli matka miała kolejnego męża.
Bardzo dziękuję za podesłanie informacji o książce meldunkowej - jako że w genealogii dopiero raczkuję, nie wpadałabym na takie rozwiązanie, a widzę, że jedna z nich obejmuje ulicę, przy której stał ten "przegrany w karty" dom! :)
Izabela
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:19 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

Witaj

akt ślubu nr 7 z 1910 r. - Ostrowiec
Ewa Wojciechowska wdowa po Mateuszu z Janem Krakowiakiem
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,238325,35

Jadwiga
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Janko, bardzo dziękuję za podpowiedzi, mam nadzieję, że już wkrótce dowiem się szczegółów i będę mogła podzielić się rezultatami poszukiwań! :)

Jadwigo, jestem pod wrażeniem informacji jaką uzyskałam, rodzinna legenda o drugim mężu przestała być legendą, dziękuję bardzo! :) W najbliższym czasie wrzucę ten akt małżeństwa do działu tłumaczeń, ale tak na szybko jest tam może informacja o rodzicach Ewy, czy w przypadku osób owdowiałych podawano jedynie zmarłego małżonka?
Izabela
marzec_jadwiga

Sympatyk

Córka Wawrzyńca Woźnickiego i Katarzyny, urodzona Radzanów

Jadwiga

P.S. Ja już znalazłam akt ślubu Mateusza i Ewy :D
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Gradzonowo raczej
ale to bez patrzenia w AM wdowy:)
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Jejku, dziękuję niezmiernie za te wiadomości, dawno nie uśmiechałam się tak szeroko, bo Wojciechowscy byli najbardziej tajemniczą gałęzią mojego drzewa :D Nawet nie wiedziałam od której strony się za nich zabrać, a tu od razu tyle informacji, jednak nie ma to jak wprawieni w boju genealodzy! :)

Mogłabym prosić o ten akt, albo chociaż informację gdzie mogę go zlokalizować? :D
Izabela
marzec_jadwiga

Sympatyk

Radzanów akt nr 16 1879r

Jadwiga
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... p/_144.jpg
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... p/_056.jpg
i faktycznie Radzanów, choć rodzice chyba w Gradzanowie się pobrali
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Wczoraj cały dzień nie było mnie w domu, ale dziś już na spokojnie zapoznałam się z tymi aktami i akt ślubu potwierdza, że Mateusz znaleziony w genetece to rzeczywiście ten "mój"! :D To pozwala mi dodać do swojego drzewa nie tylko jego rodziców, ale też i dziadków, bo małżeństwo jest zaindeksowane z imionami rodziców, niestety po samych indeksach dalej nie pójdę, bo rodzicami Jakuba byli Piotr i Teresa (bez podanego nazwiska panieńskiego). Na spokojnie przyjrzę się też przodkom Ewy i zgodnie z poradami zwrócę się do archiwów o potrzebne mi akta jeśli nie będzie ich online :) Choć teraz jeszcze przyjrzę się aktom urodzeń w miejscowości ślubu Mateusza i Ewy - żyłam w przekonaniu, że mój pradziadek był jednym z czterech braci (nikt mi o tym nie opowiadał, sama doszłam do takiego wniosku po zapoznaniu się z metrykami z Ostrowca), ale skoro przybyli tu ponad dziesięć lat po ślubie, to jestem prawie pewna, że mieli wcześniej jeszcze inne dzieci :)
Dziękuję za pomoc i w razie jeszcze jakichś problemów znów się odezwę :)
Izabela
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

indeksy nie służą budowaniu wywodu przodków, a powinny być stosowane do odnalezienia dokumentów
i dopiero dokument bądź jego kopia jest źródłem informacji

nie "po samych indeksach dalej nie pójdę"
a "niestety", do tej pory wpisywanie bo "w genetece jest" to nie jest poprawne:(
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Oczywiście, że stosuję indeksy do odnalezienia dokumentów, zawsze wyszukuję każdy dokument o ile jest dostępny w genbazie, metrykach czy poczekalni i go sobie zapisuję (w przypadku większości także prosiłam o tłumaczenia tu na forum), a do niedawna byłam przekonana, że jeśli tam ich nie ma, to nie mam innej drogi dojścia do nich niż wybranie się osobiście do archiwum (a niestety te Wojciechowskich nie są i dzięki podpowiedzi tutaj wiem, że mogę napisać do archiwum), chodziło mi tylko o to, że właśnie same indeksy już dalej nic mi nie dają, bo bez nazwiska panieńskiego Teresy mogę "trafić" w kogoś niewłaściwego, czego obawiałam się przy Mateuszu nie będąc pewną nazwiska matki, a w przypadku Jakuba ucieszyłam się jedynie, że jego małżeństwo zostało tak ładnie zaindeksowane, bo dane rodziców obojga małżonków są na tacy, co rzadko mi się trafia, ale w żadnym razie mi to nie przeszkadza, bo sama zawsze sięgam po odpowiedni akt i z niego wyciągam co mi potrzebne :)
Co nie zmienia faktu, że jeśli coś nie jest zaindeksowane, to o wiele trudniejsze do znalezienia - przeglądałam właśnie księgi z miejscowości ślubu Mateusza i Ewy do roku 1890 i jedynie w 1879 znalazłam ich syna, potem każde kolejne dziecko na jakie trafiałam było od jakiegoś innego Wojciechowskiego. Niestety gdzie szukać dzieci urodzonych pomiędzy 1880 a 1890 rokiem nie wiem i mam tu dziurę w ich życiorysie jeśli chodzi o miejsce pobytu...
Izabela
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Odnosiłem się do zapisu "To pozwala mi dodać do swojego drzewa nie tylko jego rodziców, ale też i dziadków, bo małżeństwo jest zaindeksowane z imionami rodziców, niestety po samych indeksach dalej nie pójdę, bo rodzicami Jakuba byli Piotr i Teresa (bez podanego nazwiska panieńskiego)."
sugerujące coś innego niż korzystanie z dokumentów:)
tak - indeksy bardzo przyspieszają
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”