Stanisław Chodacki - Spytkowice ur. 1803 - poszukuję

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

rhordy

Stanisław Chodacki - Spytkowice ur. 1803 - poszukuję

Post autor: rhordy »

Szukam wszelkich informacji na temat przodka Stanisława Chodackiego, organisty, przede wszystkim jego aktu urodzenia. Posiadam akt małżeństwa, który znajduje się w zasobie AP w Radomiu - rodzina zamieszkiwała tamte okolice, choć dość często się przenosiła. Natomiast w akcie małżeństwa jest wzmianka, że urodził się w Spytkowicach w Galicji 1 maja 1803 r.
Stanisław był synem Filipa i Magdaleny (dane z aktu małżeństwa). Nie mam pewności czy chodzi o Spytkowice koło Zatora ale w innych aktach, znalezionych na szukajwarchiwach, dotyczących tej miejscowości na pocz. XIX w. pojawia się tam to nazwisko. Dlatego stawiam na nie, a nie na te koło Nowego Targu.
Czy ktoś ma jakieś informacje na temat akt metrykalnych parafii św. Katarzyny w Spytkowicach?
Jakie źródła do namierzenia tej osoby oprócz akt metrykalnych byście Państwo polecili - chodzi o Galicję przełom XVIII/XIX i początek XIX w. Do tej pory siedziałem w Królestwie Polskim i tamte tereny są mi nieznane, a przodek wydaje się miał ciekawy życiorys i nawet się podpisać potrafił. :)
Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
[/img]
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Pewien forumowicz twierdzi, że księgi na parafii są sfotografowane
https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=7971
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”