Bereza Kartuska pow. Prużański obecnie Białoruś

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

agnieszkaostajewska

Post autor: agnieszkaostajewska »

Czy Bereza Kartuska była parafią w latach 1932-1934 , w latach 1931-39 należała do Polski, powiat prużański, jak mam odszukać np. akt zgonu moich pradziadków: ALEKSANDER I ANIELA TARKOWSCY, i prawdopodobnie ich córeczki, gdzie mogli zostać pochowani, w jakiej parafii?, na jakim cmentarzu?. W 1932 roku urodził się w Berezie ich syn BOHDAN TARKOWSKI.

Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
alexczap60

Sympatyk

Post autor: alexczap60 »

Czy ktos wie do jakiej parafii nalezaly Wojsznaryszki i Norszty pow. Oszmiana obecnie na terenie Bialorusi? Poszukuje akt metrykalnych rodziny Czaplinskich z tamtych terenow . Jak dotrzec do tych materialow przez internet.
Dziekuje.
Paweł_Towpik

Sympatyk

Post autor: Paweł_Towpik »

Szanowna Pani, przypadkiem zauważyłem Pani post odnośnie Berezy Kartuskiej, choć nie wiem, czy ze względu na upływ czasu, Pani zapytanie jest jeszcze aktualne… Bereza była parafią w latach 1477-1866, 1905-1948 i od 1991 r. po dzień dzisiejszy. Księgi metrykalne z interesującego Panią okresu zaginęły. W archiwum państwowym w Brześciu na Białorusi znajduje się trochę dokumentów z okresu międzywojennego, głównie po tamtejszym magistracie (w tym także księga meldunkowa, ale z lat 1924-1929) oraz sądzie grodzkim. Rodzina Tarkowskich zapewne osiedliła się w Berezie w okresie międzywojennym, gdyż w XIX w. takiego nazwiska w tym miasteczku nie kojarzę.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”