Galinski_Wojciech pisze:Uprzejmie proszę o informację czy istnieje lista ofiar Zbrodni Wołyńskiej i czy jest ona dostepna w internecie?
W szczególności poszukuję informacji o losach Eufemii Leśniewicz (ur. 1903, z domu Jakubowska) zamieszkałej 1939 roku w Lewaczach lub Równem oraz jej synów Bogumiła i Ryszarda.
Z poważaniem,
Wojtek
Witaj
Została wydana publikacja Simeszków "Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia : 1939-1945" Dwa obszerne tomy zawierające nazwiska oraz relacje świadków. Niestety jest tylko indeks miejscowości. Jeśli nie znasz tej publikacji mogę spradzić te miejscowości.
Bardzo dziękuję za informację i chęć pomocy. Proszę o sprawdzenie czy wymienione przeze mnie osoby są na liście ofiar w miejscowościach Lewacze i Równe.
Bardzo dziękuję za informację i chęć pomocy. Proszę o sprawdzenie czy wymienione przeze mnie osoby są na liście ofiar w miejscowościach Lewacze i Równe.
Wojtek
Sprawdziłam
W Równem brak takiego nazwiska.
Wieś Lewacze dzięki samoobronie nie ucierpiała od napadów UPA.
Ewa
Paulino nie ma, ale tu jest sporo osób bez nazwisk. więcej na PW
Ewa
Rafale
Drohobycz to woj lwowskie, ale Lipowca w powiecie Drohobycz nie ma (w publikacji o zbrodniach UPA w woj. lwowskim). Na Wołyniu w powiecie Łuckim była kolonia Lipowiec, ale brak jakichkolwiek informacji o losach Polaków żyjących w tej kolonii.
Witam!
Poszukuję śladów po Józefie Słupeckim i jego rodzinie. Na pewno wiem tylko,że ur. 01-03-1890 i wyjechał po 1830 " po lepsze życie" na Wołyń, tam prawdopodobnie ożenił się. Przysłał raz list ,ale nikt nie pamięta z jakiej miejscowości. Będę wdzięczna za najdrobniejszy szczegół.
pozdrawiam zofia
Rafale,
Przeczytałam cały powiat Drohobycz, niestety ani nazwiska Mańczak, ani ks. Sapety nie ma. W źródłach też nie występują
Zofio
Publikacje te (Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich.... w woj. lwowski, na Wołyniu, woj stanisławowskim, woj. tarnopolskim) są bardzo obszerne (każda ponad 1000 stron). Nie zawierają indeksów pomordowanych. Mogę sprawdzić po miejscowości, ewentualnie powiecie. Publikacje zawierają indeksy miejscowości i świadków.