Nieścisłości

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jagula

Sympatyk

Nieścisłości

Post autor: jagula »

Mam wielką prośbę o pomoc w zrozumieniu aktu. Odnalazłam po długich poszukiwaniach akt ślubu Franciszki Wójcickiej z roku 1821 zawarty w Krakowie. Franciszka rodzi się w Zawadzie parafii Gnojno w woj. świętokrzyskim. W raptularzu aktów urodzeń Franciszka rodzi się w 1801 roku, jej rodzice: Wawrzyniec Wójcicki i Katarzyna Wcisło, jej rodzice chrzestni: Baltazar Stępień i Agnieszka Pozwolenszczykowa. W dwóch zapowiedziach przedślubnych z 1821 rodzice są wpisani jako Wojciech Wójcicki i Katarzyna Wójcicka. W akcie ślubu jest napisane, że rodzicami Franciszki są Wojciech Wójcicki i Katarzyna z Maluszowskich Wójcicka. Do aktu ślubu zostały dołączone allegata. W wypisie z aktu urodzenia Franciszki że jest córką Wawrzyca i Katarzyny Wójcików, rodzice chrzestni Baltazar Stępień i Agnieszka Piwowarczykowa. W wypisie z aktu zgonu ojca Franciszki jest napisane Wawrzyniec Wójcicki. I w raptularzu aktów zgonu też jest Wawrzyniec. Skąd tyle rozbieżności. Dodam że wypis z aktu urodzenia ma datę 1819, wypis z aktu zgonu 1821 a akt ślubu jest z 1821.
Proszę o pomoc.

Dziękuję

Agnieszka
Toni1989

Sympatyk

Nieścisłości

Post autor: Toni1989 »

Myślę że akt był spisywany jakiś czas po uroczystości, i ksiądz pisał go z pamięci stąd te pomyłki wśród aktów moich przodków też się takie pomyłki zdarzają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”