Poszukuję informacji o rodzinie Jana Ludwig Galicja

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ludwig_Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukuję informacji o rodzinie Jana Ludwig Galicja

Post autor: Ludwig_Adam »

Witam, poszukuję informacji o pochodzeniu mojego antenata Joannes (Jan) Ludwig. Wiem, że pochodził z byłej monarchii Austro-Węgierskiej. Według przekazów rodzinnych był snycerzem i nie mówił po polsku, Jego żoną była Veronika (Weronika) Kulhavy. Ich syn Rudolf ukończył seminarium nauczycielskie w Rzeszowie (Resovia). Potem przeniósł sie do Tarnopola, gdzie nauczał w tamtejszej szkole. Rudolf urodził się 23 marca 1845 roku w Rzeszowie. Zmarł w Stanisławowie dnia 10 lutego 1911 roku. Pierwszy ślub zawarł z Franciszką Hirnik we Lwowie 18 maja 1871, z którą miał córkę Stanisławę (urodzona w Tarnopolu - brak danych o dalszych losach). Franciszka Ludwig zmarła w Tarnopolu (1873). Potem zawarł drugie małżeństwo z Sydonią Lubasowską (1.02.1874r. Chodaczków Mały). Z drugą żoną miał przynajmniej troje dzieci Emilian (urodzony i zmarły w Tarnopolu), Adam (śpiewak operowy urodzony w Tarnopolu a zmarły w Gdańsku) oraz córkę Marię po mężu Stiasny (urodzona Stanisławów).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”