#Gdynia #Rumia #Dawidowski #Rakocki
Zawierucha II wojny światowej, wydarzenia, które nie sposób wyjaśnić, bo prawdopodobnie nie żyją już jej świadkowie, ale może są jeszcze potomkowie świadków, którzy mogą coś wnieść do mojej wiedzy.
Jeszcze kilka tygodni temu wiedziałam, że mój Dziadek Władysław jr ur. w Szwederowie koło Bydgoszczy był jedynakiem, z biegiem czasu dowiedziałam się, że miał siostrę Eleonorę, która zginęła podczas wojny. A od wczoraj wiem, że było jeszcze dwoje rodzeństwa i to Ich poszukuje, Ich lub Ich Potomków.
Władysław i Marta z dom. Andrykowska RAKOCCY z Bydgoszczy przenieśli się do Rumi a później do Gdyni.Z kopii kart meldunkowych miasta Gdyni wiem, że
- 9 października 1922 w Bydgoszczy przyszła na świat ŁUCJA ELŻBIETA, wyszła za mąż za ??? DAWIDOWSKIEGO i pod tym nazwiskiem spoczywa na witomińskim cmentarzu.
Natomiast na cmentarzu w Rumi spoczywa moja babcia Marta RAKOCKA - dzięki uprzejmości pań z administracji cmentarza wiem, że grobem opiekuje się BOGDAN DAWIDOWSKI - nie wiem czy to mąż Łucji czy Jej syn.
- 9 sierpnia 1925 roku w Bydgoszczy urodził się BOGDAN ROMAN RAKOCKI, który z rodzicami i rodzeństwem przeniósł się do Rumi, następnie do Gdyni - jego losy są zupełnie nieznane.
Poszukuję zatem wszelkich informacji o rodzinie Dawidowskich z Gdyni i ewentualnie wieści o losach Bogdana RAKOCKIEGO
Może po latach wyprostują się ścieżki rodzinne ...
Rakoccy i Dawidowscy z Gdyni, Rumi lub Bydgoszczy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Smoktadeusz

Ja znam Dawidowskich z Gdyni. Jeden jest prowincjałem augustianów w Łomiankach. Może tam uderzyć 
Mogę prosić o imię tego Ojca? Trochę pisać głupio ojcze Dawidowski:) Na stronie klasztoru znalazłam maila, ale tak bez osobowo...