Kozłów, powiat Tarnopol - wycieczka

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kondracki_grzegorz

Sympatyk

Post autor: kondracki_grzegorz »

Witam,
moja rodzina pochodzi z Kozłowa dawny powiat Tarnopol. Chciałbym tam pojechać i zebrać tam trochę informacji.
Może ktoś wie czy jest tam jeszcze stary cmentarz z grobami z okresu od 1800 do 1945. Moja rodzina opuściła tamte strony w 1944 - została wywieziona na przymusowe roboty do Niemiec i już po wojnie nikt tam nie wrócił. Może ktoś ma tam znajomych lub rodzinę i coś może wiedzieć na ten temat. Akty kościelne są w Polsce.
Druga sprawa to planowany wyjazd na Ukrainę. Proszę o opinie jak to wykonać, czy wyjazd swoim samochodem jest bezpieczny. Różne są na ten temat opinie. Nie lubię wyjazdów z grupą, wolę sam sobie jechać gdzie chcę i oglądać co mi się podoba ale nie wiem czy to na Ukrainie już to jest możliwe. Jak wygląda sprawa języków, czy angielski wystarczy , czy lepiej używać rosyjskiego?

Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

"Na miejscowym cmentarzu zachowało się ponad 100 polskich nagrobków".
To informacja z "Przewodnika po Ukrainie Zachodniej, część II. Podole", autor Grzegorz Rąkowski, 2006 r.
W internecie jest fragment o Kozłowie:

http://books.google.pl/books?id=Se8Gki6 ... ko&f=false

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”