Józef Antoni Zieliński h. Ciołek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Józef Antoni Zieliński h. Ciołek

Post autor: Adam.55 »

Dzień dobry,

Poszukuję informacji na temat Józefa Antoniego Zielińskiego, administratora Majoratu Przedecz i dóbr Donacyjnych Katarzyna w latach 1845-1890. Syn Marcina Zielińskiego h. Ciołek i Tekli Myszkowskiej z Myszkowic h. Jastrzębiec. Zmarł w 1890 roku, pochowany na cmentarzu w Przedczu. Udało mi się odszukać o nim następujące informacje :
". Józef Antoni Zieliński (ur.22.02.1817 Osiek, par. Cieszęcin - zm.10.02.1890, poch. Przedecz)[świadkowie w Urzędzie Gminy : Urodzony Antoni Myszkowski lat 35, Inspektor Komór Celnych Nadgranicznych w Królestwie Polskim we wsi Będkowie zamieszkały i urodzony Józef Gustaw, lat 27,posesor Probostwa Cieszęckiego] administrator majoratu Przedecz, leg.1852 w Kr. Pol."

Czytając " Administracja gmin wiejskich w Królestwie Polskim w latach 1815-1864" znalazłem fragment mówiący o jego udziale w powstaniu listopadowym. Gdzie szukać większej ilości informacji o jego udziale w tym zrywie?

Pozdrawiam,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”