Witam.
Uzupełniam dane po przeszukaniu danych uzyskanych .
Poszkuję osób z tej rodzny są one związane z woj. Opolskim do 1863 o nazwisku Stasiak lub Stasiok z rejonu Olesko a po1863 z rejonem Starachowice-Wierzbnik występują pod nazwiskiem Staś.Osoby które urodziły w woj.Opolskim to Katarzyna ur.1857 , Marcin ur.1852 , Mikołaj ur.1818 jego żona Kodrzyńska Józefa ur.1815-urodzenie określone a aktu zgonu oraz Aleksander i jego żona Katarzyna urodzeni przed 1800 roku brak jakich kolwiek danych.Chodzi o potwierdzenie czy w rejonu powiatu Olesko takie imiona występują ,bo nazwisko Stasiak występuje .Natomias Kodrzyńskiej Józefy rodzice Piotr i Petronela-znalazłem akt zgonu Petroneli w Szumiradzie.Przydatny był by akt ślubu Józefy Kodrzyńskiej i Mikoła- rodzice Aleksander i Katarzyna które potwierdziło nazwisko rodu w woj. Opolskim.
Pozdrawiam Leon Stasik
Staś woj Opolskie i rejon Starachowice -poszukuję osoby .
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
stasik_leon

-
Kowalska_Wanda

Dzień dobry Panu, pierwsza sprawa to nazwa miasta. Nie Olesko, a Olesno. W przeszłości Rossenberg także Stadt Rossenberg, a jeszcze wcześniej Rosenbergensis. Natomiast Szumirad, kiedyś Sausenberg, to parafia Lasowice Wielkie, powiat kluczborski. Myślę, że pod takimi nazwami należałoby szukać dokumentów. W Oleśnie i okolicach Stasiaków jest sporo, ale najwięcej w gminach Praszka, Rudniki (szczególnie Żytniów). Co do Kodrzyńskich, w Oleśnie nie słyszałam. Nazwisko pojawia się szczątkowo w Praszce. Może warto zajrzeć także do ksiąg kościoła ewangelicko-augsburskiego. To wyznanie było silne na tych terenach.
-
stasik_leon

Dziękuje za informację Pani Wando.
Przed chwilą znalazłem dane odnośnie Józefy Kodrzyńskiej ur.06.02.1818 w Boroszów (Boroschau) rodz,Piotr i Petronela Radomska .Syn Józefy i Mikołaja ur.się w Biskupicach (dane z aktu ślubu w Starachowicach) czyli Marcin ur.się 3 km od miejsca ur. matki Józefy.Należy przypuszczać że Mikołaj mógł mieszkać też w Biskupicach.Największy problem w tym że pozyskanych danych od Pani Grażyny G. i Władysława.S nie mogę odnależć imion Aleksander, Mikołaja, Marcina w przesłanych kopi metryk. Znalazłem tylko akt zgonu Nr 28 z 1835 w Strojce -Stasiak Katarzyna ,tylko czy chodzi tu o żonę Aleksandra.
Pozdrawiam Leon Stasik
Przed chwilą znalazłem dane odnośnie Józefy Kodrzyńskiej ur.06.02.1818 w Boroszów (Boroschau) rodz,Piotr i Petronela Radomska .Syn Józefy i Mikołaja ur.się w Biskupicach (dane z aktu ślubu w Starachowicach) czyli Marcin ur.się 3 km od miejsca ur. matki Józefy.Należy przypuszczać że Mikołaj mógł mieszkać też w Biskupicach.Największy problem w tym że pozyskanych danych od Pani Grażyny G. i Władysława.S nie mogę odnależć imion Aleksander, Mikołaja, Marcina w przesłanych kopi metryk. Znalazłem tylko akt zgonu Nr 28 z 1835 w Strojce -Stasiak Katarzyna ,tylko czy chodzi tu o żonę Aleksandra.
Pozdrawiam Leon Stasik
-
Kowalska_Wanda

Dzień dobry, Boroszów nadal w parafii Biskupice. Miejscowość Strojec (nie Strojce) leży w gm. Praszka. Można się pokusić o poszukanie metryk w sieci. Część parafii Praszka jest jeszcze zindeksowana na portalu Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej. Natomiast całe akta Praszki są zdigitalizowane i dostępne w FamiliySearch pod zakładką Częstochowa >Łódź i spokojnie można wejść na te księgi przez stronę genealogów częstochowskich. Dokumenty są w języku rosyjskim, ale proszę się tym nie martwić. Pomogę.
-
stasik_leon

Dzień dobry.
Przy miescowościach to moje błędy.Mam problem w uruchomieniu zakładki Poprzednio mogłem podglądać skany jak Pani Grażyna Gabi podała na forum dane z Praszki w postaci https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Teraz stwierdziłem że jest zbiór z lat 1808-1884 akty ur.,małż,zgonów z Praszki ale nie mogę
oglądać skanów.Zależy mi aby potwierdzić czy w zbiorach metrykanych występuja imiona Marcin,siostra Katarzyna ojciec Mikołaj i pod jakim nazwisku, w Starachowich było to Staś bo matkę Józefe Kodrzyńską znalazłem w FAMILY SEARCH -wyszukaj genealogie wraz rodzicami.
Dane ur.w oparciu o akt zgonu Marcin 1852 ur.Biskupice, Katarzyna ur.1856 lub1857ur Górny Śląsk,Mikołaj ur.1818 Górny Śląsk rodzice Aleksander iKatarzyna i Józefa Kodrzyńska ur 06.02.1818 w Boroszów córka Piotra i Petroneli,Wystarczy akt ślubu Mikołaja i Józefy,gdzie będzie nazwisko Mikołaja.
Pozdrawiam Leon Stasik
Przy miescowościach to moje błędy.Mam problem w uruchomieniu zakładki Poprzednio mogłem podglądać skany jak Pani Grażyna Gabi podała na forum dane z Praszki w postaci https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Teraz stwierdziłem że jest zbiór z lat 1808-1884 akty ur.,małż,zgonów z Praszki ale nie mogę
oglądać skanów.Zależy mi aby potwierdzić czy w zbiorach metrykanych występuja imiona Marcin,siostra Katarzyna ojciec Mikołaj i pod jakim nazwisku, w Starachowich było to Staś bo matkę Józefe Kodrzyńską znalazłem w FAMILY SEARCH -wyszukaj genealogie wraz rodzicami.
Dane ur.w oparciu o akt zgonu Marcin 1852 ur.Biskupice, Katarzyna ur.1856 lub1857ur Górny Śląsk,Mikołaj ur.1818 Górny Śląsk rodzice Aleksander iKatarzyna i Józefa Kodrzyńska ur 06.02.1818 w Boroszów córka Piotra i Petroneli,Wystarczy akt ślubu Mikołaja i Józefy,gdzie będzie nazwisko Mikołaja.
Pozdrawiam Leon Stasik