Prośba o pomoc
Moja nieżyjąca ciocia pozostawiła wiele starych zdjęć rodziny a wśród nich
zdjęcie opisane "Jan Mendlik przy swoim domu w Ameryce ".Dalej z opisu wynika,że Jan Mendlik to brat mojego dziadka Andrzeja,a jego rodzice to:
Anna Elżbieta Mendlik z domu Jabłońska ur20.03 1838 r.zm.2.02.1905 r.
oraz Franciszek Mendlik ur.26.02.1835 r.zm.10.01.1914. Mieszkali w Brzeźnie
niedaleko Wągrowca, a pochowani są na cmentarzu w Łeknie. Miejscowości te należą do województwa Wielkopolskiego .W minionym roku znalazłem zapytanie z 17 listopada 2000rwysłane przez Stephanie Polk podany jej adres
amant31220@aol.com okazał się nieaktywny.Z zapytania Stephani Polk
wynika że Jan Mendlik w 1880r wyemigrował z dwoma siostrami matki
do Nebraski. Siostry Anny Elżbiety to: Rozalia Jabłońska Wiśniewska i Maria Jabłońska Pruss .
Z innych źródeł :Piotr Wiśniewski ur 1839r .zm 7.03.1889r .jego ojciec Józef-
ślub w 1863r.w Łeknie z Amelią Jabłońska ur 1839r. zm .1884.ojciec Krzysztof (to jest pewnie Rozalia )zamieszkali w Ohio w Stanach .
Antoni Preuss ? ur 1855-ślub 1879r. w Łeknie z Marianną Jabłońską
ur 1859. Zapytanie Stephane Polk znajduje się:stephanie polk ancesty com amant31220@aol.com po wpisaniu i komendzie szukaj ukazuje się strona z zapytaniem Polk Cuyahoga Ohio USGenWeb Site .
Jestem tutaj nowy i nie bardzo wiem jak do tego się zabrać a do tego brak znajomości angielskiego i w peselu 42.
Za ewentualne informacje i pomoc serdecznie dziękuję.
Mój adres : kazik1942m@wp.pl
poszukiwani - Jan Mendlik ,Rozalia Wisniewska i Maria Prus
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
mendlikkazimierz
Re: poszukiwani - Jan Mendlik ,Rozalia Wisniewska i Maria P
Witam serdecznie!mendlikkazimierz pisze:Prośba o pomoc
Moja nieżyjąca ciocia pozostawiła wiele starych zdjęć rodziny a wśród nich
zdjęcie opisane "Jan Mendlik przy swoim domu w Ameryce ".Dalej z opisu wynika,że Jan Mendlik to brat mojego dziadka Andrzeja,a jego rodzice to:
Anna Elżbieta Mendlik z domu Jabłońska ur20.03 1838 r.zm.2.02.1905 r.
oraz Franciszek Mendlik ur.26.02.1835 r.zm.10.01.1914. Mieszkali w Brzeźnie
niedaleko Wągrowca, a pochowani są na cmentarzu w Łeknie. Miejscowości te należą do województwa Wielkopolskiego .W minionym roku znalazłem zapytanie z 17 listopada 2000rwysłane przez Stephanie Polk podany jej adres
amant31220@aol.com okazał się nieaktywny.Z zapytania Stephani Polk
wynika że Jan Mendlik w 1880r wyemigrował z dwoma siostrami matki
do Nebraski. Siostry Anny Elżbiety to: Rozalia Jabłońska Wiśniewska i Maria Jabłońska Pruss .
Z innych źródeł :Piotr Wiśniewski ur 1839r .zm 7.03.1889r .jego ojciec Józef-
ślub w 1863r.w Łeknie z Amelią Jabłońska ur 1839r. zm .1884.ojciec Krzysztof (to jest pewnie Rozalia )zamieszkali w Ohio w Stanach .
Antoni Preuss ? ur 1855-ślub 1879r. w Łeknie z Marianną Jabłońską
ur 1859. Zapytanie Stephane Polk znajduje się:stephanie polk ancesty com amant31220@aol.com po wpisaniu i komendzie szukaj ukazuje się strona z zapytaniem Polk Cuyahoga Ohio USGenWeb Site .
Jestem tutaj nowy i nie bardzo wiem jak do tego się zabrać a do tego brak znajomości angielskiego i w peselu 42.
Za ewentualne informacje i pomoc serdecznie dziękuję.
Mój adres : kazik1942m@wp.pl
W swoim drzewie posiadam Dorotę Mendlik żonę Laurentiusa Adamskiego,pochodzącą z okolic Margonina,może to być też Sypniewo,Szamocin.W tym rejonie też para ta mieszkała.Ich córka Apollonia Grams,ur.1848, poślubiła w 1870 Piotra Grams z Łekna, ur. w 1842r.Czy Pana rodzina jest może w jakiś sposób spokrewniona z rodziną Doroty Mendlik?O ile się nie mylę to w Wągrowcu mieszka nadal rodzina Mendlik.Zważając na miejscowości,które Pan podaje-może są tutaj jakieś powiązania?
pozdrawiam
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
-
mendlikkazimierz
Witam! Na gorąco nic nie mogę odpowiedzieć,nie mniej coś do mnie dotarło. Jeżeli Pani jest zainteresowana,to proszę napisać na mój adres e-mail.Ja również jestem na etapie poszukiwań.Pozdrawiam
Witam serdecznie!mendlikkazimierz pisze:Witam! Na gorąco nic nie mogę odpowiedzieć,nie mniej coś do mnie dotarło. Jeżeli Pani jest zainteresowana,to proszę napisać na mój adres e-mail.Ja również jestem na etapie poszukiwań.Pozdrawiam
Panie Kazimierzu,wysłałam wiadomość na PW
pozdrawiam
Edyta
Edyta