Gdzie szukać protestu w/s sprzedaży dóbr obciążonych kredyte

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jarekg

Gdzie szukać protestu w/s sprzedaży dóbr obciążonych kredyte

Post autor: jarekg »

Sprawa wygląda tak.

Historyk prawdopodobnie na zlecenie gminy napisał monografię naukową o historii gminy. Gmina prawdopodobnie tę monografię schowała w szufladzie i teraz pisze na podstawie tej monografii artykuły historyczne do gminnej gazetki. W artykułach gminnych jako źródło informacji podana jest monografia, która nigdy nie została wydana, której "jeszcze nie ma" w gminnej bibliotece i tak dalej. Sytuacja trwa już długo. Gdybym dostał do ręki samą monografię, tam na pewno byłyby podane już kontretne źródła z których autor korzystał w archiwum. Niestety z historykiem-autorem kontaktu nie mam. Redakcja nie odpowiada, a nikt nie wie kiedy monografia zostanie wydana (może w ogóle nie jest to planowane).

O co chodzi. W roku 1845 były sprzedawane dobra (wieś) obciążone długami Towarzystwa Kredytowego Ziemskiego. Jak podaje autor monografii zachowała się z tamtych czasów tabela protestacyjna z nazwiskami gospodarzy i areałem ich gospodarstw. Na liście tej mam swojego przodka.

Przejrzałem w lokalnym Archiwum Państwowym w indeks wszystkich pożyczek TKZ oraz dokumenty luźne TKZ - nie ma żadnych dokumentów dot. powyższej sprawy ani pod nazwą miejscowości, ani pod nazwiskiem nabywcy, ani pod nazwiskiem sprzedawcy, mimo, że jest mnóstwo dokumentów innych dłużników.

Gdzie jeszcze indziej mógłbym szukać tychże dokumentów? Gdzie jeśli nie do TKZ gospodarze mogli złożyć protest? Przeglądam na wyrywki różne indesy i spisy dostępne w katalogu papierowym archiwum ale bezskutecznie (sprawdziłem już notariuszy).

PS. Do transakcji doszło, tj dobra zostały sprzedane nowemu właścicielowi.

Dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”