Konkurs na logo PTG (komentarz)

Misja Polskiego Towarzystwa Genealogicznego, opinie, pomysły, kierunki działań

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=35&ez=2 target=_top"> ten artykuł </A> tutaj:
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Niestety mimo pewnego zainteresowania konkursem (w wątku na PSG) nie wpłynęła na konkurs żadna praca. Doszły nas również informacje, że egzystująca jeszcze przed konkursem propozycja logo którą wszyscy znamy na tyle trafnie przedstawia ideę PTG, że trudno wymyślić coś lepszego. Pozostaje przyjąć nam tę opinię za prawdopodobną. W związku z tym Zarząd postanowił przyjąć propozycję autorstwa Jacka Młochowskiego jako oficjalne logo Polskiego Towarzystwa Genealogicznego nie przyznając nagrody w konkursie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

A czemu nie można Tobie Jacku przyznać nagrody??? Jest to Twój projekt - bardzo trafny - i w/g mnie choćby symboliczne uznanie należy się za autorstwo.
Edek
Awatar użytkownika
Ordyczyńska_Anna

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ordyczyńska_Anna »

Mnie się podoba. Treść jest bardzo wymowna. :lol:
Awatar użytkownika
Tomasz_Bębenek

Sympatyk

Post autor: Tomasz_Bębenek »

To w zasadzie nie mój problem, ale szczerze mówiąc mnie się nie podoba, sam pomysł oddaje ideę, ale wykonanie i forma do mnie nie przemawia (podobno mam pewne spaczenie na płaszczyźnie graficzno-designerskiej ;).

Rozumiem, że żadnych prac na konkurs nie dostarczono, może więc pora zwrócić sie do jakieś pracowni graficznej ? Skoro to logo ma sie pojawiać, być rozpoznawane i istnieć w świadomości ludzi to chyba warto zainwestować ?
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Szczerze mówiąc nie widzę uzasadnienia dla takiego zlecenia. Nie widzę też potrzeby wydawania na ten cel środków Towarzystwa. Jak dotąd wiele rzeczy robimy we własnym zakresie i niech tak pozostanie. Jest wiele rzeczy na które musimy wydawać nasze skromne środki (choćby pieczątki, prowadzenie ksiąg handlowych). Opracowanie logo do nich nie należy.
Awatar użytkownika
Tomasz_Bębenek

Sympatyk

Post autor: Tomasz_Bębenek »

Tak naprawdę nie wiadomo jakie to koszty - spytać nie zaszkodzi; tak naprawdę pytanie nic nie kosztuje (oczywiście nie w jednym a kilku miejscach). Jeśli koszty będą horrendalne to gra oczywiście nie warta jest świeczki, ale w innym wypadku warto o tym pomyśleć pomyśleć.

Nie wiem ile osób należy już do PTG - zakładam, że trochę ich już jest - być może mają znajomych wśród grafików, którzy takie logo mogą zaprojektować - już nie na zasadzie konkursu lecz zwykłej życzliwości. Być może to się uda - i wtedy, przeprowadzić wśród członków PTG (lub Zarządu - jeśli uważa on że sam powinien o tym zadecydować) losowane przysłanych propozycji.

Szkoda odpuszczać temat tylko dlatego, że nikt nie wykazał się aktywnością i nie przesłał swojego projektu (z drugiej strony - nie wiem czy akurat taka forma wyboru logo jest wskazana; motto, myśl przewodnia itp. owszem).
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Kaminska_Ewa »

Dla mnie to logo jest syntetyczne i odzwierciedlające idee działań PTG. Termin przysyłania prac na konkurs był wystarczjąco długi, aby wiele osób miało mozliwość dostarczenia swoich pomysłów. Jak dla mnie, to szkoda wkładania pieniędzy PTG ( na dzień dzisieszy- prywatnych funduszy członków zarządu PTG) na zamawianie wzoru logo.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Skoro temat pojawił się w innym wątku, to może warto odświeżyć.
Jeśli zmiany to czym mniejsze tym lepsze, ale ja bym się wycofał z koncepcji mapy. Niepotrzebnie ogranicza, a wiąże z dzisiejszymi granicami wręcz myląco.
Barwy OK (może po prostu "stylizowana flaga" zamiast mapy),
czcionka OK (ale się nie upieram), kolorystyka też mi nie przeszkadza. Zabijać się nie ma o co, chyba ta zieleń do niczego historycznie, symbolicznie nie nawiązuje, łączy się z "drzewem". Zmieniać dla zmiany? Ee..takie przepalanie budżetów na rebranding to nie ten segment:)

Podsumowując:
Moim zdaniem jest sens zmienić konturówkę , odejść od mapy, nie wikłać się "a jak nie ta to może inna mapa".
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:....Barwy OK ......, kolorystyka też mi nie przeszkadza. Zabijać się nie ma o co, chyba ta zieleń do niczego historycznie, symbolicznie nie nawiązuje, łączy się z "drzewem".
Zieleń jest podobno przyjazna dla oczu.

Z. B.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 13:53 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 7874.phtml
wyjaśnia wystarczająco kto co i dlaczego?
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Skoro temat został przywołany to tak, logo powinno być zaprojektowane profesjonalnie.

"Zabijać się nie ma o co, chyba ta zieleń do niczego historycznie, symbolicznie nie nawiązuje, łączy się z "drzewem"."
Ta zieleń w połączeniu z czerwonym jest błędem w projektowaniu logo. Tych kolorów się nie łączy, bo większości kojarzą się z Bożym Narodzeniem.

Logo wygląda na zrobione w grafice rastrowej a nie wektorowej. A to znowu błąd.

Jak słusznie zauważył Włodek kontur Polski jest trochę nie na miejscu. Z tego należałoby zrezygnować.

Profesjonalny projekt to koszt ok. 1.500-2.000 zł więc raczej odpada. Może warto ogłosić drugi konkurs. Poprzedni był jakieś 15 lat temu. Może teraz będzie jakiś odzew?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Sądzę, że i bez ogłoszonego konkursu można swoje propozycje odświeżonego logo podlinkować, także i w tym wątku:) Jeśli będą do wykorzystania przez PTG - tj z przeniesieniem praw.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Wysyłam więc moją propozycję
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5c7b49c18e1d7a9e
napis można dodać , zajęłam się samym rysunkiem. Nie jestem profesjonalnym grafikiem komputerowym , na co dzień projektuję biżuterię. Zatem , narysowałam to ręcznie a obrobiła to moja córka:-)
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polskie TG”