Poszukuje szczegółowych informacji na temat inzynierów zyjacych od połowy 19 wieku do 1920 roku, wlascicielów ziemskich mieszkajacych w okolicach Ciechanowa. Interesujaca mnie postac to inzynier Czesław Kański.
Leszek Szczesny
Dwory z 19wieku w okolicach Ciechanowa.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
mellonann8205

Dwory z 19wieku w okolicach Ciechanowa.
Ostatnio zmieniony ndz 03 mar 2019, 14:22 przez mellonann8205, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzień dobry,
Myślę, że na początek doskonała będzie publikacja Panów Tadeusza S.Jaroszewskiego i Marka Gierlacha zatytułowana "Po pałacach i dworach Mazowsza" - szczególnie część III poświęcona ziemi ciechanowskiej i szeroko rozumianym okolicom Płocka. Występują w niej oba wspomniane dwory. Ryciny i opisy dworów zajmują przeważnie 1 stronę. Ten przewodnik wydany w 1998 roku jest tym cenniejszy, że wśród wybranych obiektów rejestruje niejednokrotnie budowle, które w ostatnich dziesięcioleciach uległy zniszczeniu a po wielu śladu już nie ma.
Zdecydowanie polecam i życzę miłej lektury
Pozdrawiam
Dorota Przysowa
Myślę, że na początek doskonała będzie publikacja Panów Tadeusza S.Jaroszewskiego i Marka Gierlacha zatytułowana "Po pałacach i dworach Mazowsza" - szczególnie część III poświęcona ziemi ciechanowskiej i szeroko rozumianym okolicom Płocka. Występują w niej oba wspomniane dwory. Ryciny i opisy dworów zajmują przeważnie 1 stronę. Ten przewodnik wydany w 1998 roku jest tym cenniejszy, że wśród wybranych obiektów rejestruje niejednokrotnie budowle, które w ostatnich dziesięcioleciach uległy zniszczeniu a po wielu śladu już nie ma.
Zdecydowanie polecam i życzę miłej lektury
Pozdrawiam
Dorota Przysowa