Proszę o pomoc z czytaniem testamentu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paval

Sympatyk

Post autor: Paval »

Pozdrowienia! Mam 4 strony testamentów 1662. Napisany w języku polskim. Ale ja mieszkam na Białorusi, a to jest trudne do zrozumienia pisma. Błagam was o pomoc, co i kkomu odszedło na podstawie testamentu?

Foto:
https://ibb.co/sRXLbTf
https://ibb.co/B403sPX
https://ibb.co/52hb9yq
https://ibb.co/NFNhzMR
edyta_s

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: edyta_s »

Nie masz lepszego skanu , ten zwłaszcza od góry jest marny do odczytania po za tym na tej stronie nie da się przyciemnić ani troszkę zmniejszyć. Na pierwszej stronie nie ma zapisów komu co bo trochę rozczytałam. Pismo fakt z zawijasami i staropolskie.
Wspomniane jest że Helena zapisuje Tobiaszowi Sz...... i służbie

Podpisuj się imieniem.
Ostatnio zmieniony pt 01 mar 2019, 21:19 przez edyta_s, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Edyta
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Witaj,strona 1 i 2 to mniej wazne bajanie o kosciele.
Konkretne zapisy to strona 3 i 4.Jest tam o jakims panie Michale i dzieciach.
Mozna to odczytac ale zdjecie trzeba by zrobic 1 strony w 3 lub 4 czesciach
i "na plasko" .Twoje zdjecia nie sa wyrazne,sproboj z innym swiatlem.
Wspanialy dokument swoja droga.

poz_marecki
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Próbowałem rozczytać ale to nie na maje stare oczy. Kiedy powiększam tekst mi się rozmywa. Nie znając rodzinno przyjacielskich powiązań nieboszczki pewnych rzeczy się tylko domyślam, a nie chcę się zbłaźnić. Główny problem to nazwiska i nazwy miejscowości. Tu potrzebna jest wiedza o rodzinie i lokalna wiedza.Czy Tobiaszowa Michałowa miała przed Tobiaszem męża Michała? Spróbuj te skany - a w zasadzie tylko trzeci i czwarty –jakoś wyostrzyć. Bo tak jak pisze poprzednik dwa pierwsze skany to- charakterystyczna dla ówczesnych testamentów - długa religijna inwokacja bez znaczenia materialnego. Materialne zapisy są tam tylko dwa Po 10 złotych polskich za Msze Święte w dwóch parafiach. Materialne zapisy w tysiącach złotych zaczynają się od trzeciego skanu.
Paval

Sympatyk

Dzięki za porady. Tu jest link do Dysku Google.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Nazwiska mogą być takie: Lewald-Jezierski, Jezierski, Sipajlo, Jelec, Chądzyński
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Poniżej wysyłam to co odczytałem. Mogłem popełnić jakieś błędy, ale inni może poprawią. Pojedyncze słowa były dla mnie nieczytelne (zaznaczone są trzema znakami zapytania - ???, słowa niepewne jednym znakiem zapytania)), ale myślę, że sens został zachowany. Całość zapisałem bez akapitów tak jak w oryginale i tylko czasem poprawiałem interpunkcję. Nie znając lokalnych zależności i nazwisk nie bierz za pewnik moich odczytów miejscowości i nazwisk - to trzeba posprawdzać. Przepisywałem treść słowo w słowo, ale dostosowywałem ją do współczesnych zasad pisowni np. słowo z tekstu "dodorościa" zapisałem poniżej jako "do dorośnięcia". Pomimo to, i tak zrozumienie całości wymaga zaakceptowanie reguł sporządzania staropolskich testamentów i ich typowych wyrażeń. Tak czy inaczej, z treści dobrze wynika co owa szlachcianka miała, jak dysponowała majątkiem i jakie były jej powiązania rodzinne (obaj mężowie, bratowa, jej bracia rodzeni).

Ogólnie rzecz biorąc, fantastyczny dokument dla genealoga. Gratuluję.
[koniec str. 2] Chcę mieć i ordynuję aby nijakie warchy(?) nie zachodziły i ??? nie urastał między Miłym Małżonkiem moim a pozostałymi dziatkami memi i przyjaciołami memi Tak summy pieniężne moje mnie należące na majętności Maciejowiczach zapisane obligi i rzeczy Ruchome. Takowym Sposobem rozporządzam a że według ordynarii Boskiej, po zeszłym nieboszczyku małżonku moim pierwszym w staniem Świętym małżeńskim ??? ??? ??? zgodzie [str. 3] i Miłości z IMĆ Panem Tobiaszem Michałem Sipaylo i Uznałam wszelakie poszanowanie małżeńskie i wsparcie w pozostałych trudnościach po nieboszczyku moim, który niemały sumpt ważył na różne potrzeby moje i dziatki moje. Chcąc tedy wzajemność oddać i wszelakim sposobem nagrodzić z mojej życzliwości aby i do końca Pozejściu mym z tego świata, Łaskawym Dobrodziejem i ??? dziatkom moim chciał być, Summę Pieniędzy, którą mam na majętności Maciejewiczach w Województwie Brzeskim leżącej i inszym do tejże majętności przylegających zapisaną od nieboszczyka małżonka ??? Pana Knstantego Jelca Trzy Tysięcy Złotym Polskich Tedy swych majętności pomienioną Summę Tak dysponuję Małżonkowi memu IMĆ Panu Tobiaszowi Michałowi Sipayle dwa Tysiące złotych polskich leguje, daruje, zapisuje wiecznymi a ??? czasy, dddalając dzieci Bracią krewnych i Bliskich Powinnych moich Wolen i mocen będzie miły małżonek mój jako swoją własnością szafować, żaden do tej sumy prawa i przystępu Mieć nie ma i nie może: A Dziatkom moim z Nieboszczykiem Panem Konstantym Jelcem Spłodzonych Teresie i Annie córkom moim Po pięćset złotych polskich sumy pieniędzy leguję i zapisuję, która Suma pieniędzy przy miłym małżonku moim aż do dorośnięcia lat dziatek moich zupełnych zostawać ma, Aż gdy przyjdą do lat na każde z nich małżonek mój miły według legacji? Mojej oddać. A przy tym Cośmy wspólnie z nieboszczykiem pierwszym małżonkiem Swoim Panem Konstantym Jelcem i Bratowej Bywszej? Pani Alszki Skulimowskiej (Skalimowskiej?) Bazylinej Jelcowej, a potem Pani Samuelowej Turowej część jej należącą na Maciejowiczach za trzy Tysiące złotych spłacili Tedy i z tej sumy małżonkowi memu miłemu IMĆ Panu Tobiaszowi Michałowi Sipajle Połowice zapisuje a drugą połowicę tej Sumy dziatkom moim tak z pierwszym małżonkiem spłodzonym jako i z teraźniejszym miłym Małżonkiem w równy dział należeć ma. A co się tyczy ochędostwa, [str. 4] szat, klejnotów, złota, srebra Ponieważ Pan Bóg przez nieprzyjaciela odebrać mi to raczył, za czym Pan Małżonek mój nikomu wyliczać się z tego nie powinien. Kończąc ten Testament Ostatniej Woli mojej Upraszam ??? miłego małżonka mojego, którego naznaczam [O]piekunem? Pozostałym dziatkom moim z nieboszczykiem Panem Konstantym Jelcem Spłodzonym aby we wszelakim dozorze ??? chciał mieć ??? ??? z Łaskawym Dobrodziejem i [O]piekunem będących i nałożyć także i IMĆ Pana Michała Lewalia? Jezierskiego i IMĆ Pana Jana Lewalta? Jezierskiego jako braci swoich rodzonych aby łaskawymi ??? być chcieli z nieboszczykiem Panem Jelcem spłodzonym jako też i z miłym małżonkiem moim Panem Tobiaszem Sipaylo spłodzonymi Potomkom których Ichmościów Execatorami tego Testamentu naznaczam i Upraszam? Wielce Ichmościów, A Jeśliby Pan Bóg dopuścić raczył śmierć na miłego małżonka mego Tedy Ichmościów Panów Braci IMĆ Pana Michał Lewalta Jezierskiego i IMĆ Pana Jana Lewalta Jezierskiego upraszam, aby Pozotałemu Potomstwu opiekunami chcieli być, których ich naznaczam i jeśli uchowaj Boże Ichmościów PP Rodzeni moje zeszli z tego świata tedy Potomkowie Ichmościów opiekunami Wszystkim dziatek moich zostawiam i naznaczam przy ostatniej dyspozycji mojej będących Przy sprawowaniu tego Testamentu mojego Ichmościów PP Przyjaciół ustnie? oczywisto? o przyłożenie pieczęci i podpisanie rąk Prosiłam, którzy to Ichmościowie dla Prośby mojej na podpisach niżej Mianowane osoby pieczęci swe przyłożyli i ręce podpisać raczyli swe. Pisarz w Maciejowiczach Roku Tysiąc Sześciuset Sześćdziesiątym Wtórym miesiąca Czerwca dnia Dwudziestego Ośmego ????? Helena Lewaltowna Jezierska, Tobiaszowa Sipajłowa ręką swą Ustnie Proszonych do tego Ostatniej Woli Testamentu Pieczęciach od IMĆ Pani Heleny Jezierskiej Tobiaszowej Sipajłowej, Jozefian z Jelnej Jeleński Podkomorzy Dęrbski? Ręką swą za ustną Oczywistą prośbą od IMĆ Pieczętarzem Mikołaj [Kostka???] ręką swą Oczywistą Proszony, Pieczętarz do tego Testamentu Daniel Jelec ręką.
Michał
Paval

Sympatyk

mszatilo pisze:Poniżej wysyłam to co odczytałem. Mogłem popełnić jakieś błędy, ale inni może poprawią. Pojedyncze słowa były dla mnie nieczytelne (zaznaczone są trzema znakami zapytania - ???, słowa niepewne jednym znakiem zapytania)), ale myślę, że sens został zachowany. Całość zapisałem bez akapitów tak jak w oryginale i tylko czasem poprawiałem interpunkcję. Nie znając lokalnych zależności i nazwisk nie bierz za pewnik moich odczytów miejscowości i nazwisk - to trzeba posprawdzać. Przepisywałem treść słowo w słowo, ale dostosowywałem ją do współczesnych zasad pisowni np. słowo z tekstu "dodorościa" zapisałem poniżej jako "do dorośnięcia". Pomimo to, i tak zrozumienie całości wymaga zaakceptowanie reguł sporządzania staropolskich testamentów i ich typowych wyrażeń. Tak czy inaczej, z treści dobrze wynika co owa szlachcianka miała, jak dysponowała majątkiem i jakie były jej powiązania rodzinne (obaj mężowie, bratowa, jej bracia rodzeni).

Ogólnie rzecz biorąc, fantastyczny dokument dla genealoga. Gratuluję.
[koniec str. 2] Chcę mieć i ordynuję aby nijakie warchy(?) nie zachodziły i ??? nie urastał między Miłym Małżonkiem moim a pozostałymi dziatkami memi i przyjaciołami memi Tak summy pieniężne moje mnie należące na majętności Maciejowiczach zapisane obligi i rzeczy Ruchome. Takowym Sposobem rozporządzam a że według ordynarii Boskiej, po zeszłym nieboszczyku małżonku moim pierwszym w staniem Świętym małżeńskim ??? ??? ??? zgodzie [str. 3] i Miłości z IMĆ Panem Tobiaszem Michałem Sipaylo i Uznałam wszelakie poszanowanie małżeńskie i wsparcie w pozostałych trudnościach po nieboszczyku moim, który niemały sumpt ważył na różne potrzeby moje i dziatki moje. Chcąc tedy wzajemność oddać i wszelakim sposobem nagrodzić z mojej życzliwości aby i do końca Pozejściu mym z tego świata, Łaskawym Dobrodziejem i ??? dziatkom moim chciał być, Summę Pieniędzy, którą mam na majętności Maciejewiczach w Województwie Brzeskim leżącej i inszym do tejże majętności przylegających zapisaną od nieboszczyka małżonka ??? Pana Knstantego Jelca Trzy Tysięcy Złotym Polskich Tedy swych majętności pomienioną Summę Tak dysponuję Małżonkowi memu IMĆ Panu Tobiaszowi Michałowi Sipayle dwa Tysiące złotych polskich leguje, daruje, zapisuje wiecznymi a ??? czasy, dddalając dzieci Bracią krewnych i Bliskich Powinnych moich Wolen i mocen będzie miły małżonek mój jako swoją własnością szafować, żaden do tej sumy prawa i przystępu Mieć nie ma i nie może: A Dziatkom moim z Nieboszczykiem Panem Konstantym Jelcem Spłodzonych Teresie i Annie córkom moim Po pięćset złotych polskich sumy pieniędzy leguję i zapisuję, która Suma pieniędzy przy miłym małżonku moim aż do dorośnięcia lat dziatek moich zupełnych zostawać ma, Aż gdy przyjdą do lat na każde z nich małżonek mój miły według legacji? Mojej oddać. A przy tym Cośmy wspólnie z nieboszczykiem pierwszym małżonkiem Swoim Panem Konstantym Jelcem i Bratowej Bywszej? Pani Alszki Skulimowskiej (Skalimowskiej?) Bazylinej Jelcowej, a potem Pani Samuelowej Turowej część jej należącą na Maciejowiczach za trzy Tysiące złotych spłacili Tedy i z tej sumy małżonkowi memu miłemu IMĆ Panu Tobiaszowi Michałowi Sipajle Połowice zapisuje a drugą połowicę tej Sumy dziatkom moim tak z pierwszym małżonkiem spłodzonym jako i z teraźniejszym miłym Małżonkiem w równy dział należeć ma. A co się tyczy ochędostwa, [str. 4] szat, klejnotów, złota, srebra Ponieważ Pan Bóg przez nieprzyjaciela odebrać mi to raczył, za czym Pan Małżonek mój nikomu wyliczać się z tego nie powinien. Kończąc ten Testament Ostatniej Woli mojej Upraszam ??? miłego małżonka mojego, którego naznaczam [O]piekunem? Pozostałym dziatkom moim z nieboszczykiem Panem Konstantym Jelcem Spłodzonym aby we wszelakim dozorze ??? chciał mieć ??? ??? z Łaskawym Dobrodziejem i [O]piekunem będących i nałożyć także i IMĆ Pana Michała Lewalia? Jezierskiego i IMĆ Pana Jana Lewalta? Jezierskiego jako braci swoich rodzonych aby łaskawymi ??? być chcieli z nieboszczykiem Panem Jelcem spłodzonym jako też i z miłym małżonkiem moim Panem Tobiaszem Sipaylo spłodzonymi Potomkom których Ichmościów Execatorami tego Testamentu naznaczam i Upraszam? Wielce Ichmościów, A Jeśliby Pan Bóg dopuścić raczył śmierć na miłego małżonka mego Tedy Ichmościów Panów Braci IMĆ Pana Michał Lewalta Jezierskiego i IMĆ Pana Jana Lewalta Jezierskiego upraszam, aby Pozotałemu Potomstwu opiekunami chcieli być, których ich naznaczam i jeśli uchowaj Boże Ichmościów PP Rodzeni moje zeszli z tego świata tedy Potomkowie Ichmościów opiekunami Wszystkim dziatek moich zostawiam i naznaczam przy ostatniej dyspozycji mojej będących Przy sprawowaniu tego Testamentu mojego Ichmościów PP Przyjaciół ustnie? oczywisto? o przyłożenie pieczęci i podpisanie rąk Prosiłam, którzy to Ichmościowie dla Prośby mojej na podpisach niżej Mianowane osoby pieczęci swe przyłożyli i ręce podpisać raczyli swe. Pisarz w Maciejowiczach Roku Tysiąc Sześciuset Sześćdziesiątym Wtórym miesiąca Czerwca dnia Dwudziestego Ośmego ????? Helena Lewaltowna Jezierska, Tobiaszowa Sipajłowa ręką swą Ustnie Proszonych do tego Ostatniej Woli Testamentu Pieczęciach od IMĆ Pani Heleny Jezierskiej Tobiaszowej Sipajłowej, Jozefian z Jelnej Jeleński Podkomorzy Dęrbski? Ręką swą za ustną Oczywistą prośbą od IMĆ Pieczętarzem Mikołaj [Kostka???] ręką swą Oczywistą Proszony, Pieczętarz do tego Testamentu Daniel Jelec ręką.
Michał

Dziękuję bardzo, Michal!
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Do usług. Staropolska pisownia (i interpunkcja) nie należą do łatwych, ale z dokumentu ładnie wynika kto i co komu zapisuje oraz pokrewieństwa. Jakbyś miał problem z rozwikłaniem któregoś fragmentu to daj znać :)

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”