Betlej, Betley, Betler - Bierzwienna Krótka i okolice

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marbej

Sympatyk

Post autor: marbej »

Witam,

Poszukuję osób o nazwiskach podanych w temacie. Moi pradziadowie pochodzą ze wsi Bierzwienna Krótka, jednak najstarszy przodek do jakiego doszedłem, prawdopodobnie przybył skądś do Bierzwiennej. Nie zauważyłem żadnego nazwiska podobnego do tych z tematu, w aktach metrykalnych z lat 1729-1766 :(

--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Marcinie może przydadzą Ci się takie informacje
Tadeusz Betley /1848-1923/ urodził się w Siedlcach jako syn Marii z Pruskich i Józefa sędziego warszawskiego.Był lekarzem weterynarii.
Ta rodzina Betleyów miała pochodzenie angielskie.
Na początku XX w syn Tadeusza Stefan prowadził w Płocku dużą aptekę ,a była w tym czasie w mieście jeszcze księgarnia prowadzona przez Kazimierza Betleya.
Pozdrowienia
Michalina
marbej

Sympatyk

Re: Betlej, Betley, Betler - Bierzwienna Krótka i okolice

Post autor: marbej »

Dziękuję bardzo za za odpowiedź :)

Co prawda to nie moja rodzina (Ci Betleje o których wspominasz), ja mam udokumentowaną swoją linię ode mnie do Łukasza Betley (w dwóch najdawniejszych aktach zapisany jako chyba Betler), który urodził się około 1756, ale gdzie to już tego nie wiem :( Mój pradziadek Józef i przodkowie urodził się Bierzwiennej, około 5km na północ od Kłodawy.
Ucieszyła mnie natomiast inna wiadomość, że mieli pochodzenie angielskie. Czy mogłabyś mi jeszcze napisać, skąd wiesz, że ta rodzina miała pochodzenie angielskie? Masz jakieś wiarygodne źródła?

Raz jeszcze dziękuję za odpowiedź.

--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”