Dzień dobry, uprzejmie proszę o pomoc w tłumaczeniu metryki ślubnej jednego z moich przodków.
Numer aktu niestety nie wiem gdzie się znajduje na zdjęciu, dlatego wyjaśnię opisowo że chodzi mi o pierwszy ślub ze strony prawej na zamieszczonym zdjęciu
Bolechów Ruski - 1889 - Karol Górka i Waleria (?) Maria (?) Woźniak
poniżej wklejam link do zdjęcia: http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/ ... 907723.jpg
Częściowo rozumiem teksty łacińskie ale z odczytaniem niektórych słów mam problem, moje rozumienie jest takie, że Karol Górka był żołnierzem z 40 pułku piechoty, później pracownikiem kolei, synem Józefa i Antoniny - nie potrafię odczytać nazwiska... Saczowskiej(?), pochodził z Pstrągowej lecz zamieszkiwał w Bolechowie. Dodatkowo chciałbym dodać, że w innych dokumentach nazwisko Antoniny występuje jako Łagodzka oraz Żagoska/Łagoska, co czyni bardzo trudnym odgadnięcie jak nazwisko rzeczywiście brzmiało.
Jeśli nie byłoby to wielkim nadużyciem, chciałbym prosić o choćby przybliżenie znaczenia tekstu pod danymi małżonków. Widzę "Baptismi .... Pstrągowa" - chciałbym wiedzieć czy warto w stronę rzeczonej Pstrągowej skierować swoje poszukiwania.
Z góry dziękuję za pomoc.
Bartosz
akt ślubu, Górka Karol, Bolechów 1889 - ok
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
akt ślubu, Górka Karol, Bolechów 1889 - ok
Ostatnio zmieniony pn 11 mar 2019, 03:44 przez bwrubel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 3 times
akt ślubu, Górka Karol, Bolechów 1889
Jakość tłumaczenia będzie wprost proporcjonalna do jakości zdjęcia. Tzn. nie biorę żadnej odpowiedzialności (zwłaszcza) za poprawne odczytanie nazwisk i liczb.
Bolechów Ruski
29 X / nr domu 178 / Karol Górka, czasowo urlopowany kapral c.k. 40. pułku piechoty, sługa na kolei, syn Józefa Górki, rolnika, i śp. Antoniny Saczeńskiej, rodem z Pstrągowej, a zamieszkały w Bolechowie Ruskim; 25 l., kawaler / Waleria Wanda (2 im.) Woźniak, córka Wojciecha Woźniaka, krawca, i Marii Cieleńskiej, urodzona i zamieszkała w Głogowie; 22 l., panna / świadkowie: Antoni Dudek, stróż kolejowy; Teofil Gembarzewski, stróż kolejowy — obaj z Bolechowa Ruskiego
Po ogłoszeniu 3 zapowiedzi i przedstawieniu przez pana młodego świadectwa a) chrztu (Pstrągowa, 11 IX 1889, nr 53); b) zamieszkania (Bolechów Ruski, 10 IX 1889 nr ...); i przez pannę młodą c) świadectwa zapowiedzi (Głogów, 21 X 1889, nr 142); d) zezwolenia ojca na wstąpienie w związek małżeński (Głogów 21 X 1889, nr ...); e) chrztu (Głogów, 21 X 1889, nr 102) — małżeństwo pobłogosławił Andrzej Pączek, administrator
Bolechów Ruski
29 X / nr domu 178 / Karol Górka, czasowo urlopowany kapral c.k. 40. pułku piechoty, sługa na kolei, syn Józefa Górki, rolnika, i śp. Antoniny Saczeńskiej, rodem z Pstrągowej, a zamieszkały w Bolechowie Ruskim; 25 l., kawaler / Waleria Wanda (2 im.) Woźniak, córka Wojciecha Woźniaka, krawca, i Marii Cieleńskiej, urodzona i zamieszkała w Głogowie; 22 l., panna / świadkowie: Antoni Dudek, stróż kolejowy; Teofil Gembarzewski, stróż kolejowy — obaj z Bolechowa Ruskiego
Po ogłoszeniu 3 zapowiedzi i przedstawieniu przez pana młodego świadectwa a) chrztu (Pstrągowa, 11 IX 1889, nr 53); b) zamieszkania (Bolechów Ruski, 10 IX 1889 nr ...); i przez pannę młodą c) świadectwa zapowiedzi (Głogów, 21 X 1889, nr 142); d) zezwolenia ojca na wstąpienie w związek małżeński (Głogów 21 X 1889, nr ...); e) chrztu (Głogów, 21 X 1889, nr 102) — małżeństwo pobłogosławił Andrzej Pączek, administrator
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043