potrzebuje Waszą pomoc i Wasze pomysły.
Przyjaciółka z Norwegii jest wnuczką żołnierza niemieckiego floty wojennej i chciałaby odnaleźć rodzinę w Niemczech.
Ojciec jej (syn tego żołnierza i jej babci norweskiej) urodził się w 1945r. i po wojnie został adoptowany przez nowego męża norweskiego babci.
Na akcie urodzenia zmazano imię i nazwiska ojca biologicznego.
Aż do 3 dni temu moja przyjaciółka miała wyłącznie jedno zdjęcie swojego dziadka z Niemiec.
Poradziłam jej żeby zwracała się do władz które wtedy miały do czynienia z adopcją jej ojca.
Pierwszy sukces! Tam odkryła jak się nazywał dziadek i skąd pochodził:
Georg Mielke z Berlina.
Niestety dalszych informacji nie było o nim.
Czy macie może jakieś pomysły gdzie i jak można szukać informacje?
No bo nie wiadomo czy on urodził się w Berlinie czy tylko tam mieszkał po wojnie ...
Ale jeśli tam mieszkał ... czy możliwe dowiedzieć się o jego adres?
Pozatym myślałam o tym żeby składać wniosek w samym miejscu gdzie można zapytać sie o żołnierze we Wehrmachcie ponieważ jest kartoteka też z floty wojennej.
Ostatnia informacja: Dziadek niemiecki przyjechał do Norwegii jescze raz w 1947r. i spotkał się z babcią przyjaciółki mojej.
Czy myślicie że może ambasada norweska ma jeszcze papiery? Wnioski o wizę itd.? Bo tam powinna też być data i miejsce urodzenia.
Proszę dajcie mi trochę "input" bo przyjaciółka moja naprawdę chcę odkryć ten sekret. Jej ojciec już próbował przez kilka lat odnaleźć ojca ale nie dało rady. Ojciec przyjaciółki już zginął dawno we wypadku we wieku 39 lat w 1984r.
Pozdrawiam Was serdecznie i liczę na Waszą kompetencje i wiedzę