Iwanicki Jan i Marcjanna- Filipów i Warszawa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
IwonaSzŁM85

Iwanicki Jan i Marcjanna- Filipów i Warszawa
Witam, poszukuję wszelkich informacji o Janie Iwanickim. Jego żona Marcjanna z domu Górnicka. Mieli sześcioro dzieci: Józef, Franciszek, Feliks, Helena, Anna (ur.08.04.1926-data pewna) oraz Maria. Wszyscy mieszkali we Wróblewie zakres lat 1900-1926?).
Pozdrawiam Iwona
Pozdrawiam Iwona
Ostatnio zmieniony czw 04 kwie 2019, 15:05 przez IwonaSzŁM85, łącznie zmieniany 2 razy.
-
IwonaSzŁM85

Przepraszam, ale muszę sprostować i dodać kilka faktów o których własnie się dowiedziałam. Otóż:
- Jan Iwanicki pochodził z mazur (podobno okolice Filipowa). Zmarł w 1931r.w Filipowie w wieku ok 50 lat
- Marcjanna zd. Górnicka mieszkała chyba we Wróblewie w woj mazowieckim ( z opowieści babci, która już nie żyje, więc informacji nie da się potwierdzić). Była wychowywana przez wujostwo. Podobno wuj był na tamte czasy dość zamożny, był w posiadaniu jakiegoś statku...? ( rodzice Marcjanny wcześnie zmarli). Marcjanna 1887-1973 (86 lat, zmarła w Bialskich Polach). Niestety nic więcej nie wiem nt Marcjanny i Jana: skąd pochodzili , o ich rodzicach. Z opowieści rodzinnych niby są jakieś powiązania Górnickich z rodziną Mościckich. Chciałabym dowiedzieć się więcej o tych rodzinach.
- Marcjanna i Jan mieszkali w Filipowie i tam rodziły się ich dzieci.
Pozdrawiam Iwona
- Jan Iwanicki pochodził z mazur (podobno okolice Filipowa). Zmarł w 1931r.w Filipowie w wieku ok 50 lat
- Marcjanna zd. Górnicka mieszkała chyba we Wróblewie w woj mazowieckim ( z opowieści babci, która już nie żyje, więc informacji nie da się potwierdzić). Była wychowywana przez wujostwo. Podobno wuj był na tamte czasy dość zamożny, był w posiadaniu jakiegoś statku...? ( rodzice Marcjanny wcześnie zmarli). Marcjanna 1887-1973 (86 lat, zmarła w Bialskich Polach). Niestety nic więcej nie wiem nt Marcjanny i Jana: skąd pochodzili , o ich rodzicach. Z opowieści rodzinnych niby są jakieś powiązania Górnickich z rodziną Mościckich. Chciałabym dowiedzieć się więcej o tych rodzinach.
- Marcjanna i Jan mieszkali w Filipowie i tam rodziły się ich dzieci.
Pozdrawiam Iwona
Iwonko poszukaj na http://www.straty.pl/pl/szukaj-w-bazie . Występuje tam Franciszek syn Jana i Marcjanny ur.1913 może to jakiś trop
Pozdrawiam Renata
Pozdrawiam Renata
-
IwonaSzŁM85

-
IwonaSzŁM85

-
IwonaSzŁM85

Iwonko,
Na pewno dotrzesz własnym sumptem do poszukiwanych aktów bowiem z pomocą bezinteresownych forumowiczów dowiesz się w jaki sposób ich szukać.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
Ps: Zapisz jeszcze sobie awansem dzień i miesiąc ślubu Wojciecha I. z Karoliną P. - 26 stycznia.
edit: Iwonko -niewykluczone, że trzeba wziąć pod uwagę jeszcze tę możliwość, a mianowicie: dzień i miesiąc urodzenia Twojego Jana I. to 15 maja oraz imiona jego rodziców - Piotr i Katarzyna z domu P., którzy ślubowali dnia 30 maja.
Na pewno dotrzesz własnym sumptem do poszukiwanych aktów bowiem z pomocą bezinteresownych forumowiczów dowiesz się w jaki sposób ich szukać.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
Ps: Zapisz jeszcze sobie awansem dzień i miesiąc ślubu Wojciecha I. z Karoliną P. - 26 stycznia.
edit: Iwonko -niewykluczone, że trzeba wziąć pod uwagę jeszcze tę możliwość, a mianowicie: dzień i miesiąc urodzenia Twojego Jana I. to 15 maja oraz imiona jego rodziców - Piotr i Katarzyna z domu P., którzy ślubowali dnia 30 maja.
Ostatnio zmieniony śr 27 mar 2019, 00:01 przez zelezny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IwonaSzŁM85

-
IwonaSzŁM85

Górnicka Marianna -Warszawa 1889
Witam,
Otrzymałam akt zgonu Marianny Iwanickiej ,jak się okazuje a nie Marcjanny (odkąd pamiętam to mówili że ma na imię Marcjanna...). Urodzona 04.01.1889 w Warszawie. Rodzice Franciszek i Ewa Górniccy.
Niesety nie mam danych jej męża Jana by móc zweryfikować dane przesłane przez państwa. Zmarł on w ok 1931? kiedy moja babcia miała ok 5-7 lat. Grób w Filipowie po wojnie nie zachował się.
Chciałam zapytać co oznaczją cyrfy po leweij i prawej stronie przy nazwisku (chyba dobrze odczytałam Górnicka)
155 Górnicka Marianna 497
https://szukajwarchiwach.pl/72/1218/0/- ... ys23L6Uaaw
Pozdrawiam Iwona
Otrzymałam akt zgonu Marianny Iwanickiej ,jak się okazuje a nie Marcjanny (odkąd pamiętam to mówili że ma na imię Marcjanna...). Urodzona 04.01.1889 w Warszawie. Rodzice Franciszek i Ewa Górniccy.
Niesety nie mam danych jej męża Jana by móc zweryfikować dane przesłane przez państwa. Zmarł on w ok 1931? kiedy moja babcia miała ok 5-7 lat. Grób w Filipowie po wojnie nie zachował się.
Chciałam zapytać co oznaczją cyrfy po leweij i prawej stronie przy nazwisku (chyba dobrze odczytałam Górnicka)
155 Górnicka Marianna 497
https://szukajwarchiwach.pl/72/1218/0/- ... ys23L6Uaaw
Pozdrawiam Iwona
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
To nie jest Gornicka Marianna lecz:
Gurzynska Marianna nr. aktu 497, corka Stanislawa i Jozefy z Kozikowskich.
akt
https://szukajwarchiwach.pl/72/1218/0/- ... VDifUJF3Vg
nr. 155 - dotyczy aktu innej osoby
W tym spisie nie ma Gornickiej/ego.
Grazyna
Gurzynska Marianna nr. aktu 497, corka Stanislawa i Jozefy z Kozikowskich.
akt
https://szukajwarchiwach.pl/72/1218/0/- ... VDifUJF3Vg
nr. 155 - dotyczy aktu innej osoby
W tym spisie nie ma Gornickiej/ego.
Grazyna
Iwono
w p.św.Augustyna w Warszawie, w 1907 r.ślubuje Jan Górnicki syn Franciszka i Ewy, może powinnaś szukać w tej parafii?
edit.właśnie sprawdziłam, parafia zaczęła działać w 1896 więc nie znajdziesz tu aktu chrztu Marianny
pozdrawiam
Basia Sikorska
w p.św.Augustyna w Warszawie, w 1907 r.ślubuje Jan Górnicki syn Franciszka i Ewy, może powinnaś szukać w tej parafii?
edit.właśnie sprawdziłam, parafia zaczęła działać w 1896 więc nie znajdziesz tu aktu chrztu Marianny
pozdrawiam
Basia Sikorska