Okupant wobec Polaków w czasie II WŚ
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
Okupant wobec Polaków w czasie II WŚ
Witam. Mam pytanie. Czy w czasie II WŚ Niemcy brali do niewoli sołtysów małych miejscowości, wśi. Czy może to jedjak głównie sprawka Rosjan gdy wkroczyli na ziemia Polskie?
Pytam o to ponieważ mój prapradziadek został wzięty do niewoli. Babcia pamięta że to były oddziały niemieckie lecz chce miec 100% pewność co do tego. Czy wiedzą Państwo gdzie można znaleźć informacji o takich osobach jak mój prapradziadek?
Pozdrawiam.
Tomasz
Pytam o to ponieważ mój prapradziadek został wzięty do niewoli. Babcia pamięta że to były oddziały niemieckie lecz chce miec 100% pewność co do tego. Czy wiedzą Państwo gdzie można znaleźć informacji o takich osobach jak mój prapradziadek?
Pozdrawiam.
Tomasz
Ostatnio zmieniony śr 03 kwie 2019, 20:22 przez Tomasz_Mierzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
"brali do niewoli" dotyczy raczej formacji militarnych, jeńców wojennych.
Sołtysi byli cywilami - na niektórych terenach zastępowali ich sołtysi niemieccy (np. Tuchorza, Kopanica), na innych ich pozostawiano
http://archiwum2015.przylek.pl/ftp/publ ... Iwojna.pdf
Nie wiem, czy była jakaś reguła.
Sołtysi byli cywilami - na niektórych terenach zastępowali ich sołtysi niemieccy (np. Tuchorza, Kopanica), na innych ich pozostawiano
http://archiwum2015.przylek.pl/ftp/publ ... Iwojna.pdf
Nie wiem, czy była jakaś reguła.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
-
Szymański_Wojciech

Tu najważniejsze jest miejsce (miejscowość), w której Pradziadek był sołtysem. A także - czas (data?) I wtedy można się zastanawiać, czy była to represja indywidualna, na którą na równi byli narażeni wszyscy Polacy pod niemiecką okupacją (zob. wyżej), czy też fragment jakiejś szerszej akcji (!?).Tomasz_Mierzejek pisze:Rozumiem. Postaram się odszukać swojego przodka. A przynajmniej jego aktu zgonu gdyż po wyjeździe juz nie wrócił do swego domu.
Rada ogólna: określenie miejsca i czasu wydarzenia to fundament wszystkich poszukiwań, to ABC dla osób zainteresowanych przeszłością .
Powodzenia!
Wojciech Sz.
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
-
Szymański_Wojciech

Tomasz_Mierzejek pisze:Franciszek Szok był soltysem w czasie wojny we wsi Wolkowe
Czy to ta wieś na Kurpiach w par. Myszyniec, gdzie mieszkający Franciszek Szok poślubił w roku 1908 Ewę Gnozę? Tak zob. Geneteka . Jeśli to ten, to radzę zwracać się wprost do miejscowych (Parafia, Gmina, Szkoła ...inne). Odpowiednie namiary można znaleźć w Sieci.
Powodzenia!
Wojciech Szymanski
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
-
Szymański_Wojciech

Wobec tego dodać tu mogę, że te obszary zostały wcielone w czasie II Wojny Światowej do Prus Wschodnich, czyli włączone bezpośrednio do opresyjnego dla Polaków hitlerowskiego państwa. I w takiej sytuacji najpewniej Polak nie mógł być nawet sołtysem.Tomasz_Mierzejek pisze:Tak Panie Wojciechu, to ten Franciszek. To on poślubił Ewę Gnoza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam!
Wojciech Sz.
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt: