Okupant wobec Polaków w czasie II WŚ

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Okupant wobec Polaków w czasie II WŚ

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam. Mam pytanie. Czy w czasie II WŚ Niemcy brali do niewoli sołtysów małych miejscowości, wśi. Czy może to jedjak głównie sprawka Rosjan gdy wkroczyli na ziemia Polskie?
Pytam o to ponieważ mój prapradziadek został wzięty do niewoli. Babcia pamięta że to były oddziały niemieckie lecz chce miec 100% pewność co do tego. Czy wiedzą Państwo gdzie można znaleźć informacji o takich osobach jak mój prapradziadek?
Pozdrawiam.
Tomasz
Ostatnio zmieniony śr 03 kwie 2019, 20:22 przez Tomasz_Mierzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

"brali do niewoli" dotyczy raczej formacji militarnych, jeńców wojennych.

Sołtysi byli cywilami - na niektórych terenach zastępowali ich sołtysi niemieccy (np. Tuchorza, Kopanica), na innych ich pozostawiano
http://archiwum2015.przylek.pl/ftp/publ ... Iwojna.pdf
Nie wiem, czy była jakaś reguła.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Rozumiem. Postaram się odszukać swojego przodka. A przynajmniej jego aktu zgonu gdyż po wyjeździe juz nie wrócił do swego domu.
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Tomasz_Mierzejek pisze:Rozumiem. Postaram się odszukać swojego przodka. A przynajmniej jego aktu zgonu gdyż po wyjeździe juz nie wrócił do swego domu.
Tu najważniejsze jest miejsce (miejscowość), w której Pradziadek był sołtysem. A także - czas (data?) I wtedy można się zastanawiać, czy była to represja indywidualna, na którą na równi byli narażeni wszyscy Polacy pod niemiecką okupacją (zob. wyżej), czy też fragment jakiejś szerszej akcji (!?).
Rada ogólna: określenie miejsca i czasu wydarzenia to fundament wszystkich poszukiwań, to ABC dla osób zainteresowanych przeszłością .

Powodzenia!
Wojciech Sz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Franciszek Szok był soltysem w czasie wojny we wsi Wolkowe
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Tomasz_Mierzejek pisze:Franciszek Szok był soltysem w czasie wojny we wsi Wolkowe

Czy to ta wieś na Kurpiach w par. Myszyniec, gdzie mieszkający Franciszek Szok poślubił w roku 1908 Ewę Gnozę? Tak zob. Geneteka . Jeśli to ten, to radzę zwracać się wprost do miejscowych (Parafia, Gmina, Szkoła ...inne). Odpowiednie namiary można znaleźć w Sieci.

Powodzenia!
Wojciech Szymanski
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Polecam też miejscową bibliotekę - osoby tam pracujące bywają wspaniałym źródłem informacji.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Tak Panie Wojciechu, to ten Franciszek. To on poślubił Ewę Gnoza.
Pozdrawiam.
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Tomasz_Mierzejek pisze:Tak Panie Wojciechu, to ten Franciszek. To on poślubił Ewę Gnoza.
Pozdrawiam.
Wobec tego dodać tu mogę, że te obszary zostały wcielone w czasie II Wojny Światowej do Prus Wschodnich, czyli włączone bezpośrednio do opresyjnego dla Polaków hitlerowskiego państwa. I w takiej sytuacji najpewniej Polak nie mógł być nawet sołtysem.

Pozdrawiam!
Wojciech Sz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Wydaje mi się ze babcia popełniła błąd. Franciszek Szok był sołtysem jeszcze przed wojną. W czasie wojny był także sołtysem lecz przez krótki czas. Pozdrawiam
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”