Nowy Tyczyn Neutitschein parafia Strusów, powiat trembowelsk

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

matneck

Sympatyk

Post autor: matneck »

Mam pytanie, czy ktokolwiek dysponuje informacjami na temat miejscowości Nowy Tyczyn vel Neutitschein, parafia Strusów, powiat trembowelski, proszę o kontakt. Interesuje mnie wszystko, chciałbym potwierdzić rok założenia tej niemieckiej kolonii, czy był to 1835? Skąd pochodzili przybysze, nazwiska, a także jakiekolwiek podstawowe dane dotyczące tej miejscowości mile widziane. Dziękuję.
Awatar użytkownika
AndrzejŻ

Post autor: AndrzejŻ »

Witam, nie mogę potwierdzić daty założenia koloni niemieckiej. Sam jestem ciekawy. Mogę podać klika nazwisk z tej wioski : Jakubowski, Uruski, Czop, Olesiński,Żabski,Krumpolc( moja prababcia - pochodzenia niemieckiego). Podaje z pamięci, ale resztę mam gdzieś w zapiskach. Mam 3 zdjęcia z Tyczyna Nowego i przygotowuje schemat ( rysunek) położenia poszczególnych budynków, drzew, glinianki, drogi itd. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Żabski
Awatar użytkownika
AndrzejŻ

Podaje następne nazwiska:Moczulski,Regińczuk, Kowalski- dyr Szkoły,Getter Mikołaj -Niemiec, Ćwiaczek, Kunderman, Sudacki, Bojko(Ukrainiec), Czajkowski(Ukrainiec), Parnes (Żyd), Orlita (kowal), Zięba, Gargowicz. Syn Gettera Mikołaja - Bronisław, zginął jako dziecko, rozbrajając pocisk artyleryjski. Mam kontakt z osobami dzięki, którym powstanie plan Tyczyna Nowego. W miejscu gdzie zginął Bronisław Getter, prawdopodobnie jego brat Zygmunt w latach 2007-2009r ufundował pomnik dla Mikołaja(mam niewyraźne ksero tego pomnika w Tyczynie Nowym).
matneck

Sympatyk

Witam,

Dziękuję za podane informacje, są bardzo ciekawe i interesujące. Moja babcia pochodzi z Zazdrości( do Nowego Tyczyna bylo stamtad 4km), gdy z nią rozmawiałem a propos Nowego Tyczyna powiedziała mi o trzech nazwiskach z tej miejscowości, z ktorymi sie spotkała będąc na Kresach: Żabski, Kunderman, Hoffmann, czyli Pańskie nazwisko oraz jedno wymienione przez Pana.
Badam te miejscowość, z racji mojej hipotezy. Przypuszczam, iż moi przodkowie mogli wywodzić się z tej kolonii niemieckiej. Co wiem na te chwilę, spotkałem się z dwoma datami założenia, jedna to wyżej wymieniona 1835 rok: http://www.grhs.org/vr/vc-other.htm. Drugim źrodłem jest książka "Po Galicji" autorstwa Martina Pollacka, który snuje przypuszczenia, iż owa kolonia powstała za czasów Józefa II (1781-1789):"Na zachód od miasta ciągnęły się resztki stepu Pantalicha, przetykanej bagnami, bezdrzewnej równiny; na skraju tego jedynego w Galicji prawdziwego stepu znajdowała się niemiecka kolonia Neutitschein, założona przez katolickich osadników za czasów Józefa II, a na przełomie wieków niemal całkowicie już wchłonięta przez słowiańskie otoczenie." Dla mojej teorii lepsze wydawałaby się daty józefińskiej kolonizacji.
Wiem, tylko tyle, iż koloniści z Nowego Tyczyna pochodzili z Moraw, i byli katolikami, (z racji wyznania szybko się spolonizowali).
O morawskim pochodzeniu osadników z Nowego Tyczyna traktuje pozycja "Geschichte der Deutschen in den Karpathenländern"- http://www.archive.org/stream/geschicht ... t_djvu.txt
Tu znalazlem zdanie potwierdzające to: "In der Bezirkshauptmannschaft Trembowla begründeten
Deutsche aus Mähren die Kolonie Neutitschein (zu Zasdrosd)."- w wolnym tlumaczeniu - Niemcy z Moraw w powiecie Trembowla założyli kolonię Neutitschein obok Zazdrości.( nie znam języka niemieckiego)
Najprawdopodobniej mogli pochodzić z okolic morawskiego Nowego Jiczyna( Morawy Północne), ponieważ niemiecka nazwa Nowego Tyczyna jest taka sama jak niemiecka Nowego Jiczyna, czyli Neutitschein.
Przeszukując sobie mormońską stronę internetową natrafiłem na Neckarów z rejonu Nowego Jiczyna na Morawach- miejscowości Ticha(1710 rok najwcześniejszy zapis) oraz Bordovice i Kozlovice, jednak choć prawie wszystko zgadza się z moja hipotezą, wiem też, iż Neckarowe mogli przybyć z innych, dalej położonych niemieckich kolonii. Oto garstka informacji jakimi dysponuję na ten temat.
Jeśli dysponowałby Pan spisem mieszkańcow Nowego Tyczyna oraz zdjęciami, czy planem chętnie bym się z nimi zapoznał.

Pozdrawiam serdecznie,

Mateusz Neckar
Awatar użytkownika
AndrzejŻ

Witam,

dziękuje z podanie tych informacji. To pochodzenie za Moraw wydaje się prawdopodobne. Orlita( kowal) był podobno Czechem.Jego syn Antoni ożenił się z moją babcią cioteczną Stanisławą Żabską i przed 1935r wyjechał z córkami Wandą i Jadwigą do Kanady. W latach 80 przyjechali do Polski, ale nie spotkałem się z Nimi. Jeszcze jedno nazwisko z Zazdrości - Krupcała Andrzej, który ożenił się z Marią córkę Wasyla Ślepy- Ukraińca - ( to on ufundował w Zazdrości cerkiew). Wnuk Andrzeja Krupcały jest moim wujkiem, który ożenił się z Henryką Żabską z Nowego Tyczyna, córką wujecznego dziadka Kazimierza.
Proszę o podanie adresu poczty.

Pozdrawiam

Andrzej Żabski
matneck

Sympatyk

Dzień dobry,

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Będę musiał spytać a propos osob z Zazdrości moją babcię. Mój adres e-mailowy to mateusz.neckar@gmail.com.
Pozdrawiam,

Mateusz Neckar
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witam Panow,
Moge dorzucic kilka nazwisk z Neutitschein
Janke Maria
Schnepf Julius
Schuler Katharina
Keltsch Franziska