Witam, jako amator mam pewien problem przy tworzeniu drzewa.
Znalazłem informację o małżeństwie na stronie wolyn-metryki.pl
Ślub
23.11.1897
Torczyn
Jan Tchorzewski z Okorsk Duży lat 35 rodzice Leon i Marianna Korzeniowska
panna młoda
Anna Gabrylewicz z Siedmiarki lat 20 rodzice Sylwester Antonina Jankowska
ale w urodzonych Anna figuruje pod wpisem:
8.12.1872 w Torczyn Anna Gabrylewicz z Siedmiarki Sylwester Antonina Jankowska
Wobec tego jest 5 lat różnicy.
Nie dysponuje oryginalnym wpisem więc proszę o podpowiedź co robić w tej sytuacji. Jaką metodę przyjąć w przyszłości urodzenia czy wiek przy ślubie. Przy zgonie wiek rozumiem, że jest najmniej prawdopodobny.
Pozdrawiam
Rozbieżność dat w metryce i akcie małżeństwa.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- kazmierczak_marek

- kwroblewska

Re: Rozbieżność dat w metryce i akcie małżeństwa.
Nie znam tego terenu , ale mam nadzieję, że pomimo różnych dekanatów parafia Torczyn była jedna.kazmierczak_marek pisze:Witam, jako amator mam pewien problem przy tworzeniu drzewa.
Znalazłem informację o małżeństwie na stronie wolyn-metryki.pl
Nie dysponuje oryginalnym wpisem więc proszę o podpowiedź co robić w tej sytuacji. Jaką metodę przyjąć w przyszłości urodzenia czy wiek przy ślubie. Przy zgonie wiek rozumiem, że jest najmniej prawdopodobny.
Trzeba zajrzeć/zamówić skany metryk bo jest taka mozliwość i byc pewnym roku urodzenia i slubu.
Z tego co widać księgi z par. Torczyn są w AGAD -
Parafia: Torczyn. Dekanat: Włodzimierz Wołyński. Księga metrykalna urodzeń, ślubów, zgonów 1872r https://szukajwarchiwach.pl/1/436/0/-/9 ... yn+XDSTOPz:[1897+TO+1897]+XARCHro:1&wynik=1&rpp=15&page=1#tabJednostka
Parafia: Torczyn. Dekanat: Łuck. Księga metrykalna urodzeń, ślubów, zgonów - 1897r https://szukajwarchiwach.pl/1/436/0/-/9 ... yn+XDSTOPz:[1897+TO+1897]+XARCHro:1&wynik=1&rpp=15&page=1#tabJednostka
___
Krystyna