Marcin Kwiatkowski - Stary Sącz - losy przedpowstańcze
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Marcin Kwiatkowski - Stary Sącz - losy przedpowstańcze
Witam,
Natrafiłem na ciekawy artykuł na temat powstańca styczniowego, a później emigranta Marcina Kwiatkowskiego: http://www.dziennik.com/www/dziennik/ku ... 25-02.html
Jestem w kontakcie z krewnym owego Marcina, człowiekiem w podeszłym wieku, który chciałby poznać swoje polskie korzenie. Z artukułu wynika, iż Macin Kwiatkowski urodził się w Starym Sączu około roku 1845. W jaki sposób mógłbym uzyskać dostęp do metryki urodzenia Marcina Kwiatkowskiego? Z góry dziękują za wszelkie rady.
Natrafiłem na ciekawy artykuł na temat powstańca styczniowego, a później emigranta Marcina Kwiatkowskiego: http://www.dziennik.com/www/dziennik/ku ... 25-02.html
Jestem w kontakcie z krewnym owego Marcina, człowiekiem w podeszłym wieku, który chciałby poznać swoje polskie korzenie. Z artukułu wynika, iż Macin Kwiatkowski urodził się w Starym Sączu około roku 1845. W jaki sposób mógłbym uzyskać dostęp do metryki urodzenia Marcina Kwiatkowskiego? Z góry dziękują za wszelkie rady.
Krzysztof Zięcina
----------------------------------
Zięcina, Bernatowicz
Zięcina, Bernatowicz
Oryginały metryk znajdują się w parafii, natomiast Archiwum Diecezjalne, a zdaje się że i Państwowe, posiada kopie jedynie wybranych roczników. Nie mam przy sobie w tej chwili żadnych książek, ale sądzę, że w "Historii Starego Sącza" będzie jakaś wzmianka o Marcinie jako o powstańcu. Nazwisko to (z tego co pamiętam, imienia nie jestem pewien) jest wypisane na mogile/pomniku upamiętniającym pochodzących z Sącza powstańców na tamtejszym starym cmentarzu.
Nazwisko pojawia się tam na pewno już końcem XVIII wieku, a niestety starszych ksiąg metrykalnych brak, większość strawił pożar z 1795 roku.
W moich notatkach pojawia się co prawda Marcin Kwiatkowski, syn Ludwika, ale wymieniony jest on w testamencie ojca z 1811 więc chodzić musi o kogo innego.
Pozdrawiam
Tomek Prusek
Nazwisko pojawia się tam na pewno już końcem XVIII wieku, a niestety starszych ksiąg metrykalnych brak, większość strawił pożar z 1795 roku.
W moich notatkach pojawia się co prawda Marcin Kwiatkowski, syn Ludwika, ale wymieniony jest on w testamencie ojca z 1811 więc chodzić musi o kogo innego.
Pozdrawiam
Tomek Prusek
Tomek,
Dziękuję za informacje. Sprawdziłem katalog mormonów i mają skopiowane zarówno oryginały jak i kopie. Czy pamiętasz autora książki, którą wspominasz: "Historia Starego Sącza"? Chętnie zapoznałbym się z tą pozycją. Masz może zdjęcie pomnika powstańców? Byłaby to wspaniała informacja dla osoby, w imieniu której wykonuję te poszukiwania.
Pozdrawiam,
Dziękuję za informacje. Sprawdziłem katalog mormonów i mają skopiowane zarówno oryginały jak i kopie. Czy pamiętasz autora książki, którą wspominasz: "Historia Starego Sącza"? Chętnie zapoznałbym się z tą pozycją. Masz może zdjęcie pomnika powstańców? Byłaby to wspaniała informacja dla osoby, w imieniu której wykonuję te poszukiwania.
Pozdrawiam,
Krzysztof Zięcina
Zięcina, Bernatowicz
Zięcina, Bernatowicz
-
mmaziarski

Oto akt ślubu chyba tego poszukiwanego Marcina Kwiatkowskiego.
23 listopad 1874zawarto ślub Stary Sącz nr domu 338 Martinus Kwiatkowski opifex,filius Thoma et Catharina civium,lat 28
nr domu 325 Carolina post.Adalb.Bobak civem,n.Pawlikowska lat 32
Świadkowie:Adalbert Tokarczyk,Anton Kozyra opifex.
Zapis na stronie 29.Nr aktu 16/1874
Pozdrawiam
Mieczysław
23 listopad 1874zawarto ślub Stary Sącz nr domu 338 Martinus Kwiatkowski opifex,filius Thoma et Catharina civium,lat 28
nr domu 325 Carolina post.Adalb.Bobak civem,n.Pawlikowska lat 32
Świadkowie:Adalbert Tokarczyk,Anton Kozyra opifex.
Zapis na stronie 29.Nr aktu 16/1874
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Wydaje mi się, że musiała być jeszcze druga żona. A to dlatego że:
Pozdrawiam
Tomek
- Karolina urodziła się około 1838 (wg metryki ślubu z W. Bobakiem z 1855) lub 1842 (wg metryki ślubu z Marcinem Kwiatkowskim)
- W metrykach szkoły męskiej pojawia się Józef, syn Marcina i Klementyny (tu jeszcze mógł zdarzyć się błąd w imieniu, bo kilka znalazłem), ur 17.3.1897, a więc gdy Karolina byłaby już grubo po 50
Pozdrawiam
Tomek
Jest jeszcze jedno niezłe źródło, do którego wcześniej nie zajrzałem, a tam akurat znajdziesz informacji trochę (włącznie z dziadkami Marcina i jego rodzeństwem):
Na stronie stowarzyszenia potomków niemieckich osadników w Galicji są indeksy do Orstfamilienbuchów z kolonii, ale pojawia się tam też wiele nazwisk Polaków, nie wiem na jakiej zasadzie zostali tam włączeni, ale nie narzekam, bo dzięki temu można ich znaleźć
Tu znajdziesz indeks dla Starego Sącza
Na stronie stowarzyszenia potomków niemieckich osadników w Galicji są indeksy do Orstfamilienbuchów z kolonii, ale pojawia się tam też wiele nazwisk Polaków, nie wiem na jakiej zasadzie zostali tam włączeni, ale nie narzekam, bo dzięki temu można ich znaleźć
Tu znajdziesz indeks dla Starego Sącza