Rodzina Sikora (po niem. Schikora)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dominik_1983

Sympatyk

Post autor: Dominik_1983 »

Pod koniec lat 90-tych zacząłem wspólnie z rodzicami tworzyć Drzewo genealogiczne naszej rodziny. Nasze drzewo liczyło wtedy około 250-300 osób.

Potem miałem dość długą przerwę i do tematu Drzewa genealogicznego rodziny Dłubała wróciłem w połowie 2017 roku. Korzystałem tutaj również z wiedzy dostępnej online odnośnie informacji o naszych przodkach.

Najmniej informacji odnośnie moich przodków posiadam w linii ze strony matki. Jest to wiedza o moich pradziadkach oraz ich rodzicach.

Wiedza, którą posiadam jest taka, że prababcia Paulina Sikora z d. Sukiennik urodziła się 20.09.1885 roku - tutaj brakuję mi miejscowości, a mój pradziadek Alojzy Sikora (po niemiecku Alois Schikora) urodził się 25.09.1884 roku w miejscowości Olszyna (po niemiecku Ollschin) niedaleko Częstochowy.

Paulina Sikora zmarła 06.05.1934, a Alojzy Sikora (Alois Schikora) zmarł 2.08.1941 o godzinie 21:00 w Obozie Koncentracyjnym w Dachau.

Po śmierci Pauliny Sikora mój pradziadek Alojzy Sikora ożenił się po raz drugi z Marią Kaiser urodzoną 01.10.1904 roku.

Maria Kaiser, po mężu Sikora zmarła 29.05.1953 i jest pochowana na cmentarzu w miejscowości Olszyna niedaleko Częstochowy.
Ostatnio zmieniony wt 23 kwie 2019, 19:12 przez Dominik_1983, łącznie zmieniany 2 razy.
Kistowski_Mariusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kistowski_Mariusz »

Gertruda Krus (z d. Sikora)
Narodziny:
30 paź 1906 Olszyna
Ślub z: Wilhelm Krus
7 maj 1926
Członkowie rodziny
Mąż:
Wilhelm Krus
1904 - ?
Dzieci:
Wanda Jaksik (geb. Krus)
1928 - ?
<Poufne> Krus
<Poufne> Pniok (geb. Krus)
<Poufne> Wreczycki (geb. Krus)
<Poufne> Krus
<Poufne> Chojnacki (geb. Krus)
<Poufne> Dreszer (geb. Krus)

Bardzo dużo jest jako poufne, niestety nie moge wiecej odczytac.

....................
Mariusz
damwic

Sympatyk

Post autor: damwic »

Mam osoby o nazwisku Sikora w swoim drzewie, ale są to osoby pochodzące z Kaszub... także niewiele chyba pomogę
Magdalena_Strzępek

Sympatyk

Post autor: Magdalena_Strzępek »

Ja mam w swoim drzewie Sikory z podkrakowskiego Głogoczowa.
Pozdrawiam,
Magdalena
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Akt urodzenia Alojzego jest w USC Lisów (AP Częstochowa)

https://szukajwarchiwach.pl/8/247/0/1/1 ... _tsoP5hZyQ

także akt urodzenia Pauliny

https://szukajwarchiwach.pl/8/247/0/1/1 ... 10WjWwzrvA

Ślub wzięli w parafii Sadów 23.01.1906.

Metryki z Olszyny: od 1874 USC Lisów (AP Częstochowa), a wcześniejsze znajdziesz na stronie Family Search w parafii Sadów.

Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”