M.S. Batory

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 18 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

M.S. Batory

Post autor: maria.j.nie »

Witam

TSS STEFAN BATORY - Polish Ocean Liner 1968/ 1988
http://stefanbatoryoceanliner.weebly.com/doc.html lub http://stefanbatoryoceanliner.weebly.com/

w dokumencie :

"...ROZKLAD REJSOW I INFORMACJE O PODROZY, 1936 Ta mala broszura (6 x 16 cm) z 1936, zawiera podstawowe informacje dla podroznych (glownie emigrantow) o transatlantyckich rejsach na dwoch polskich, flagowych liniowcach. Jest ona o tyle unikalna ze po raz pierwszy wydrukowano w niej informacje o obu polskich statkach razem. BATORY dolaczyl do PILSUDSKIEGO w jego transatlantyckich rejsach 2 czerwca, 1936. Bylo to wkrotce po opuszczeniu przez BATOREGO stoczni we Wloszech.Oba statki cumowaly w Nowym Jorku przy doku "Sixth Street Pier" w dzielnicy Hoboken. Dok ten obecnie juz nie istnieje. Specjalne podziekowanie dla Stefana Danielskiego z Peterborough, Kanada za udostepnienie powyzszej Ulotki Informacyjnej. ..."

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

M.S. Batory

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Mario. Łezka stanęła mi w oku. Wspaniały materiał o Batorym. Z wielkim zaciekawieniem przeczytałem Tajną informacje o wstrzymaniu ostatnich rejsów wycieczkowych naszym transatlantykiem. Byłem w tym ostatnim, przerwanym rejsie Batorego. Pływałem na nim jako członek załogi, steward. Przypominam sobie, że część pasażerów, która prawdopodobnie planowała "wysiąść" w Skandynawii próbowała zastrajkować, Jednak nie dało to żadnego efektu. Potem nasz wysłużony Batory stanął w Gdyni jako hotelowiec by po krótkim okresie czasu popłynąc w swą ostatnią podróż do Hong Kongu gdzie został sprzedany na złom. Podobno chciał go wtedy w Polsce zakupić badylarz sadownik, który chciał wykorzystać jego ogromne chłodnie prowiantowe do przechowywania owoców. Za tamtego ustroju nie było to możliwe.
Staszek Pieniążek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”