Nazwisko: Mueller
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=5872&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
stulow_wiktor
Mam kilka osób o tym nazwisku będącego odmianą Muller z Poznania. pozdrawiam - Wiktor Stułów
Ja też mam w drzewie Mullerów ale z Opoczna
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Moja rodzina pochodzi z miejscowości Hainewalde w Saksonii. Do Turku przybyli na początku XIX w. Potem powędrowali do Łodzi, Kalisza, Częstochowy.
-
Czupryna01

Moi Müller w ramach kolonizacji fryderycjańskiej z Auerbach, parafia Karlsruhe przybyli na tereny dzisiejszej Polski centralnej i założyli na początku XIX w. kolonię/wieś Erdmannsweiler, w parafii Głuchów, w okresie Ks. Warszawskiego przemianowana na Kochanów. Później część z nich przeniosła się do podobnej kolonii Birkenfeld/Brzozów w parafii Rzeczyca. Dalej z Brzozowa przenieśli się do Osady Dolnej, k. Rawy Mazowieckiej. Będąc drugim pokoleniem urodzonym w 1845r. już w Brzozowie mój pradziadek Jakub (Jakób) Müller wziął udział w Powstaniu Styczniowym i za to został „wyrzucony” z małej lokalnej społeczności niemieckiej w Osadzie Dolnej, która za wychowanie rebelianta poniosła pewne administracyjne kary od carskiego reżimu. Po powrocie do Rawy dokonał konwersji na polskość i katolicyzm. W 1868-02-12 w Rawie, w kościele katolickim wziął ślub z Magdaleną Skapczyńską, jej rodzina wywodzi się z okolic Opoczna, a do Polski przybyła z Mediolanu, jako Scapetti - przypuszczam na przełomie XVII/XVIII wieku . Szukam aktu konwersji pradziadka na katolicyzm, jeżeli takowe były odnotowane to, gdzie mogły się zachować?
Pozdrowienia, Romuald
Pozdrowienia, Romuald