Zatrzymałem się w poszukiwaniach genealogicznych na pradziadku i nie wiem jak ruszyć. Pradziadek, Kazimierz Wysocki urodził się 12 Stycznia 1913 roku w miejscowości Racięcin, parafia Broniszewo. Według aktu, ojcem jego był Wojciech Wysocki lat 56 i Marianna Juszczak lat 35. Według "legendy" krążącej w rodzinie, Wojciech ożenił się po raz drugi z o wiele młodszą od siebie kobietą(tu by pasowało, różnica wieku blisko 21 lat). Zacząłem więc szukać owego Wojciecha. Znalazłem w oddalonym o 8km od Racięcina Połajewie, Wojciecha Wysockiego urodzonego około 1855 roku(co daje nam hipotetycznie w chwili narodzin Kazimierza 58 lat czyli tylko 2 lata pomyłki) a jego żoną była Marianna Wiśniewska. Ale tu mam problem w postaci księgi meldunkowej z Połajewa. Otóż występuje w niej i Wojciech i Marianna Wiśniewska. I z tą Marianną mam problem, ponieważ według tej księgi Marianna mieszka przy mężu we wsi Wielki Las, gmina Lubotyń powiat Koło a zmarła w Aleksandrowie dnia 8 kwietnia 1920 roku. I to mi nie pasuje do mojej teorii. Ponieważ jak Wojciech mógłby mieć inną żonę(Mariannę Juszczak) jednocześnie mając żonę Mariannę Wiśniewską? Wiem, że wszystko by wyjaśnił akt małżeństwa Wojciecha i Marianny Juszczak lecz gdzie go szukać
Pozdrawiam,
Adam