pomoc w odszukaniu aktu małżeństwa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasia80

Post autor: Kasia80 »

Szukam aktu małżeństwa Władysława Koper (ur. 1889) i Jadwigi Stelmach (ur. 1891). Jedno z ich dzieci urodziło się w Kielcach w 1923r. Z posiadanych informacji wynika, że ślub także był w Kielcach. Utknęłam w miejscu, po akcie małżeństwa próbuję ustalić ich miejsce urodzenia. Nie mogę znaleźć żadnego śladu. Może ktoś z doświadczonych tu osób jakoś mi pomoże? Z góry bardzo dziękuję.
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Rok 1923 to racze jeszcze w USC będzie się znajdował.
Pozdrawiam Kasia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Śluby z Kielc przed 1922 są na genbazie nic tylko szukać :)
A masz ten akt urodzenia z 1923? Co tam jest napisane ? Jaki wiek rodziców ?
Kasia80

Akt urodzenia z 1923r. mam. Jest podany wiek rodziców zgłaszających urodzenie dziecka (stąd w/w daty urodzenia rodziców). Szukam ślubu w genbazie i nic. Może ślub był w parafii, która nie jest tam udostępniona w interesujących mnie latach. A może to mylny trop. W żadnej z wyszukiwarek też ani śladu po tych nazwiskach.
gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Post autor: gkop1957 »

Witaj Kasiu
Podsyłam Ci link do aktu urodzenia Władysława Kopra. Miejsce urodzenia Sędziszów. Jest na marginesie notatka, że zmarł w Kielcach.

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,91211,31

Pozdrawiam
Grażyna
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

genbaza nie ma wyszukiwarki trzeba szukać na pieszo. Załóż konto na http://metryki.genbaza.pl a tam masz dostępne w AP Kielce interesujące Cię roczniki
Pozdrawiam Kasia
Kasia80

Ślicznie dziękuję Pani Grażyno!! :) Jeśli zaś chodzi o wyszukiwarkę to oczywiście nie miałam na myśli genbazy, tylko np. genetekę ;)
AGiera

Sympatyk

Post autor: AGiera »

Szukam aktu małżeństwa Bolesława MAY i Marii zd. Thurschmidt, córki Juliana. Na tej podstawie próbuję znaleźć przodków Bolesława oraz wiek małżonków. Jedno z dzieci Bolesława i Marii - Aleksander - urodził się w Starym Sączu w 1913 roku.Utknęłam w miejscu. Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów może mi pomóc?
Ania
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Kasiu,
Zacznij lepiej od aktu zgonu Jadwigi Koper (dd Stelmach). Ja tego ślubu w Kielcach nie widzę ale nie wszystko jest udostępnione (Katedra tak ale pozostałe parafie nie bardzo).
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

W 1923 roku w Kielcach były tylko dwie parafie, katedralna i św. Wojciecha. Ta druga erygowana w październiku 1889 r. . Księgi prowadzone od 1890 roku.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

ja się absolutnie nie czuję ekspertem od Kielc ale czytam tu, że 1913 r. erygowano parafię św. Krzyża
http://www.parafia.salezjanie.kielce.pl/?page_id=328
a tu znajduję jakieś dokumenty :)
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,202842,1
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

W Kielcach rzeczywiście od 1913 jest jeszcze Św. Krzyż. Wojciech od 1890 roku, wcześniej Katedra. Nie ma tego dużo do przeglądania ;)
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”