Akt ślubu (małżeństwa) Milleret Niedzielska - Lwów 1859- OK

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

andrzejn_niedzielski

Akt ślubu (małżeństwa) Milleret Niedzielska - Lwów 1859- OK

Post autor: andrzejn_niedzielski »

Dzień dobry, witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Tłumaczyłem sobie pojedyncze słowa po łacinie ale wypracowanie Antoniego Manastyrskiego Wikariusza Generalnego Kapituły zabiło mnie :)

Sytuacja była dość skomplikowana, panna młoda była mężatką gdy brała ślub w Anglii w 1855r, chyba to jest opis tago ślubu i poprzedniego małżeństwa i .... Katastrofa.
Proszę o pomoc

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1910265
Ostatnio zmieniony wt 16 lip 2019, 23:47 przez andrzejn_niedzielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Akt ślubu (małżeństwa) Milleret Niedzielska - Lwów 1859

Post autor: Andrzej75 »

W skrócie:
Małżeństwo to (z powodu różnych defektów zawarte nieważnie w Anglii w mieście Hüll 21 IX 1855) zostało 20 XII 1859 uważnione przez powtórzenie zgody małżeńskiej. Jak bowiem wynika z ksiąg zmarłych Szpitala Powszechnego we Lwowie Apolinary Jaroszyński, I mąż Anieli Józefy Niedzielskiej, zmarł dopiero 13 I 1856 r. Do ważnego zawarcia małżeństwa Manastyrski wydał dyspensę od § 36 instrukcji dla sądów małżeńskich Cesarstwa Austriackiego (zawarcie i skonsumowanie małżeństwa za życia Apolinarego Jaroszyńskiego) oraz dyspensę od 3 zapowiedzi (taką samą dyspensę wydało prezydium Namiestnictwa); a małżonkowie złożyli przysięgę, że nie wiedzą o innych przeszkodach małżeńskich.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
andrzejn_niedzielski

Akt ślubu (małżeństwa) Milleret Niedzielska - Lwów 1859

Post autor: andrzejn_niedzielski »

Bardzo dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”