Akt urodzenia Schmalenberg Karol - Stare Sioło - dziękuję OK

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Akt urodzenia Schmalenberg Karol - Stare Sioło - dziękuję OK

Post autor: Cirdan »

Dzień dobry,

proszę o odczytanie dopisku pod danymi o rodzicach
z aktu nr 48 ur. Karol Schmalberg

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=279376

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Piotr Sułek
Ostatnio zmieniony czw 18 lip 2019, 14:27 przez Cirdan, łącznie zmieniany 2 razy.
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Agnieszka_Kluzek

Sympatyk
Mistrz

Akt urodzenia Schmalberg Karol - Stare Sioło 1886

Post autor: Agnieszka_Kluzek »

akt 48,Stare Sioło
ur. 10.08.1886, chrzest 15.08.1886, nr domu 214
Carolus Schmalenberg wyznania rzymsko/katolic., chłopiec, dziecko z prawego łoża
ojciec: Philippus (Filip) Schmalenberg, kowal (zapisane jako ferrifaber) syn z prawego łoża Karola (Carol) i Elżbiety (Elisabeth) Strom ? (chyba, po nazwisko jest znak zapytania i kreseczka)
matka: Catharina (Katarzyna) Birmajer (trudno mi roszyfrować dwie litery w środku, w każdym razie jakoś tak), córka z prawego łoża Jana (Joannes) i Katarzyy Mekin/Alekin - tu też mam wątpliwości.
Chrzestni: Jakubus (Jakub) Schmalenberg - kowal i Teresa (Teresia) Dzienna/Dzierna? żona Valantini - taki zapis, ale chodzi chyba o to, że była żoną Walentego.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Dziękuję, chciałem jeszcze dopytać o to słowo pod informacjami o rodzicach, a tuż nad kreską oddzielającą kolejny akt, kończące się na "...ici"
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Agnieszka_Kluzek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Agnieszka_Kluzek »

No właśnie sama nie mogę rozszyfrować pierwszych liter, jestem pewna ....atholici. A nie chcę strzelać głupot. Może ktos inny pomoże?

A, poród przyjęła Ewa Dziekan/Dziekon, chrztu udzielił Antoni Andrzejewski/Andrzejowski "curator: - czyli proboszcz.
Powodzenia
Agnieszka
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Zastanawiam się, czy może chodzić o wyznanie? Może ewangelicy?

Czy ktoś potrafi to rozczytać?

Pozdrawiam
Piotrek
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Napisano: niekatolicy.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”