Armia Maczka
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Armia Maczka
Jestem w posiadaniu sporej ilości zdjęć z tworzącej się w Szkocji I Dywizji Pancernej gen. Maczka. Zdjęcia są zrobione przez mojego dziadka, który do Szkocji dotarł już w czerwcu 1940 i stacjonował wtedy w Tentsmuir. Wcześniej był internowany w obozie Kisbodak (Węgry) - także posiadam zdjęcia. Chciałbym zidentyfikować sfotografowane osoby.
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Armia Maczka
Trudna sprawa, bo żołnierzy już prawie nie ma. Trzeb by się zorientować ilu żyje, ale to może okazać się mało przydatne. Jedyne, co to pogrzebać w literaturze, nawiązać kontakt z osobami zajmującymi się jednostką na forach Wojskowych wystawiając zdjęcia powoli. Zorientować się jakimi archiwaliami w tym względzie dysponuje WBH oraz placówki archiwalne w Londynie. Słowem to dość żmudne. Jeśli zdjęcia są male i amatorskie to tym bardziej trudne. To mogą być lata poszukiwań, bo gros zdjęć jakimi dysponują ludzie jest zwykle nieopisana. Sam zajmuje się zdjęciami i wiem jak trudna jest identyfikacja.
Armia Maczka
Oprócz wielu zdjęć, towarzyszów wojaczki, są też z uroczystej wizyty Naczelnego Wodza. Posiadam też imienne podziękowanie dla dziadka za zdjęcia od Naczelnego Wodza datowane na 20.06.1945. Na zdjęciach jest Tadeusz Komorowski, jakiś biskup i inne osobistości.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time