Armia Maczka

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

sertom

Sympatyk

Armia Maczka

Post autor: sertom »

Jestem w posiadaniu sporej ilości zdjęć z tworzącej się w Szkocji I Dywizji Pancernej gen. Maczka. Zdjęcia są zrobione przez mojego dziadka, który do Szkocji dotarł już w czerwcu 1940 i stacjonował wtedy w Tentsmuir. Wcześniej był internowany w obozie Kisbodak (Węgry) - także posiadam zdjęcia. Chciałbym zidentyfikować sfotografowane osoby.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Armia Maczka

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Trudna sprawa, bo żołnierzy już prawie nie ma. Trzeb by się zorientować ilu żyje, ale to może okazać się mało przydatne. Jedyne, co to pogrzebać w literaturze, nawiązać kontakt z osobami zajmującymi się jednostką na forach Wojskowych wystawiając zdjęcia powoli. Zorientować się jakimi archiwaliami w tym względzie dysponuje WBH oraz placówki archiwalne w Londynie. Słowem to dość żmudne. Jeśli zdjęcia są male i amatorskie to tym bardziej trudne. To mogą być lata poszukiwań, bo gros zdjęć jakimi dysponują ludzie jest zwykle nieopisana. Sam zajmuje się zdjęciami i wiem jak trudna jest identyfikacja.
sertom

Sympatyk

Armia Maczka

Post autor: sertom »

Oprócz wielu zdjęć, towarzyszów wojaczki, są też z uroczystej wizyty Naczelnego Wodza. Posiadam też imienne podziękowanie dla dziadka za zdjęcia od Naczelnego Wodza datowane na 20.06.1945. Na zdjęciach jest Tadeusz Komorowski, jakiś biskup i inne osobistości.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Pomyśl, czy takich zdjęć nie warto przekazać do archiwum, a w rodzinie "odbitki" zostawić.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”