Dzień dobry. Jestem w trakcie uczenia się metryki franciszkańskiej. Chciałbym przyspieszyć dochodzenie do jednej rzeczy i dlatego zwracam się do Państwa o pomoc.
Chodzi mi o zapis przychodów w summariuszu. Wiem, że używano złotego reńskiego i krajcarów. Ale nie rozumiem skąd w zapisie biorą się jakby ułamki przy krajcarach (np. 5/18, 6/44, 5/52)
Wrzucam tutaj przykład:
http://grafik-3d.pl/wp-content/uploads/ ... 88-189.jpg
Prosiłbym doświadczone osoby o pomoc w rozszyfrowaniu zapisu wysokości przychodów.
Metryka franciszkańska - zapis przychodów - krajcar
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Palenica_Paweł

Metryka franciszkańska - zapis przychodów - krajcar
1 Złoty Reński (Floren) = 60 krajcarów
1 krajcar = 8 halerzy
W kolumnie krajcarów stosowany zapis nie powinien być traktowany jako ułamek. W górnej części nad kreską zapisuje się ilość halerzy. Formularz nie przewidywał kolumny dla halerzy więc tak obchodzono ten stan.
Zapis 1 6/50 oznaczał 1 złoty reński 50 krajcarów i 6 halerzy
1 krajcar = 8 halerzy
W kolumnie krajcarów stosowany zapis nie powinien być traktowany jako ułamek. W górnej części nad kreską zapisuje się ilość halerzy. Formularz nie przewidywał kolumny dla halerzy więc tak obchodzono ten stan.
Zapis 1 6/50 oznaczał 1 złoty reński 50 krajcarów i 6 halerzy
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.