Metryka franciszkańska - zapis przychodów - krajcar

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Palenica_Paweł

Sympatyk

Post autor: Palenica_Paweł »

Dzień dobry. Jestem w trakcie uczenia się metryki franciszkańskiej. Chciałbym przyspieszyć dochodzenie do jednej rzeczy i dlatego zwracam się do Państwa o pomoc.

Chodzi mi o zapis przychodów w summariuszu. Wiem, że używano złotego reńskiego i krajcarów. Ale nie rozumiem skąd w zapisie biorą się jakby ułamki przy krajcarach (np. 5/18, 6/44, 5/52)

Wrzucam tutaj przykład:
http://grafik-3d.pl/wp-content/uploads/ ... 88-189.jpg

Prosiłbym doświadczone osoby o pomoc w rozszyfrowaniu zapisu wysokości przychodów.
kkrzastek

Sympatyk

Post autor: kkrzastek »

1 Złoty Reński (Floren) = 60 krajcarów
1 krajcar = 8 halerzy

W kolumnie krajcarów stosowany zapis nie powinien być traktowany jako ułamek. W górnej części nad kreską zapisuje się ilość halerzy. Formularz nie przewidywał kolumny dla halerzy więc tak obchodzono ten stan.
Zapis 1 6/50 oznaczał 1 złoty reński 50 krajcarów i 6 halerzy
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”