Wielopolski margrabia

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

sertom

Sympatyk

Wielopolski margrabia

Post autor: sertom »

Jestem w posiadaniu dokumentu wyceny zamówienia z roku 1939 na drzwi i wystawę sklepową w Warszawie przy ul. Puławskiej 20 dla margrabiego Wielopolskiego na papierze firmowym zakładu stolarskiego Edward Wrzesiński. Może z pomocą kogoś uda się zbudować jakąś ciekawą historię, co często się zdarza, jak zdążyłem się już przekonać dotykając różnych nawet najmniejszych śladów przeszłości.
Ostatnio zmieniony sob 03 sie 2019, 18:33 przez sertom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Wielopolski margrabia

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jest o tyle tylko ciekawe, że sugerowałoby, iż ordynat miałby mieć jakiś sklep w Warszawie. Proponuję zacząć od historii kamienicy przy Puławskiej 20. Antykwarycznie mało ciekawy dokument. Ot warszawska ciekawostka.
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Wielopolski margrabia

Post autor: genealog1981 »

Ja znam ciekawostke dit. Margrabia Wielopolskiego. Moja 3x prababcia Anna Olczak- Zwiezdzin została podejrzana o zamach na margrabia w 1863 roku. Może zostały jakieś dokumenty z tej sprawy.

Pozdrawiam,

Sandro
Sandro Barblan
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Wielopolski margrabia

sertom

Sympatyk

Wielopolski margrabia

Post autor: sertom »

Puławska 20, róg Narbutta 2 - kamienica Marii i Zygmunta hr. Wielopolskich wybudowana w 1938 r. Wszystko się zgadza. Dobra rada - sprawdziłem w necie. Zaczyna się ciekawie. Budujmy historię...
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Wielopolski margrabia

Może Pan prześledzić losy kamienicy po 1939 r. Genealogia rodziny jest w necie. Jakaś genealogia wielkopolskich ukazała się w Roczniku Genealogicznym wydawanym internetowo w Lublinie. Wreszcie potomkowie rodziny żyją ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”