Katarzyna Mironowicz zd. Pecko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

lipski1818

Sympatyk

Katarzyna Mironowicz zd. Pecko

Post autor: lipski1818 »

Dzień dobry

Zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu losów prapraprababki. Historia przedstawia się następująco 31.08.1883 roku w Warszawie w cerkwii Zasniecia NMP na Miodowej Katarzyna Pecko panna córka Michała chrzci córkę Zofie. Pięć lat później oddaje córkę do domu dziecka i wyjeżdża do Ameryki. Tam poznaje niejakiego Mironowicza. Około 1916 może 1918 wraca do Polski jako wdowa. Zatrzymuje się w Łodzi na krótko z karty meldunkowej wiem że urodziła się w 1860 i juz miała wyznanie katolickie nie prawosławne. Nic poza tym. 1920 wyjeżdża do Warszawy. Z opowieści rodzinnych wiem że Zofia nie chciała znać matki ani jej widzieć. Zmarła Katarzyna przed 1933 rokiem. Gdzie nie wiem?
Msm jej jedyne zdjęcie.
Pytanie a raczej prośbą brzmi czy można ustalić na jakiej liście pasażerów była i gdzie wyjechała. Kuzynka mówiła że do Brazylii inna osoba ze do USA.
Ponadto czy są jakieś dane sierocincow prawosławnych w Warszawie.?
Zofia około 1899/1904 wyszła za mąż w Warszawie za Konstantego Lipskiego. Szukam ich aktu ślubu z cerkwii.

Z góry dziękuję

Pawel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”