Takie same imiona dzieci.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam. Czy zdarzało się Państwu aby jedni rodzice mieli kilka dzieci o takim samym imieniu? U mnie np.

Anna ?-1901
Anna 1912-?
Marianna 1904-1905
Marianna 1908-1911
Marianna 1911-?

Wszystkie dzieci są rodzeństwem.
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Tak
I zawsze była to wskazówką, że pierwsze dziecko o tym imieniu już zmarło.

Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
TomekM
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Istniał dawniej taki przesąd, że skoro śmierć zabrała już jedno dziecko o takim imieniu, to po drugie już nie przyjdzie. Stąd wziął się zwyczaj nadawania dzieciom imion po zmarłym bracie, czy siostrze. Dlatego takich sytuacji zdarzało się dawniej wiele. W mojej rodzinie też jest kilka takich przypadków. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
TomekM
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Raport z odpytań geneteki w formie jaka jest bezpośrednio nie jest łatwo użyć do wyselekcjonowania tych przypadków. Trzeba , niestety , ściągnąć (to najbardziej pracochłonne), potem już łatwo:)
Dotyczy tych rekordów, gdzie jest minimum panieńskie matki z "dodatkowych"
I widać kiedy i gdzie, a kiedy i gdzie "w zasadzie nie"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Uszyńska_Hanna

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: Uszyńska_Hanna »

Witam, wśród rodzeństwa mojej praprababki były trzy Aleksandry. Wszystkie żyjące. Podobno ich tata zwyczajnie lubił to imię. Pozdrawiam. Hanka
Negresca

Sympatyk

Post autor: Negresca »

U mnie też jest sporo takich przypadków. I nie dotyczy to tylko sytuacji, kiedy pierwsze dziecko o danym imieniu zmarło. Mam np. dowód w postaci aktu notarialnego, kiedy moja prababcia stawiła się u notariusza "z synem Stanisławem młodszym" - dokładnie tak napisano. Oczywiście starszy Stanisław sobie spokojnie żył w tym czasie. Zawsze mnie dziwiło to nadawanie tych samych imion; przecież tyle było pięknych imion, do wyboru, do koloru:)
Jadwiga Kuźdub
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Tomku,

temat takich samych imion rodzeństwa powraca na naszym forum.
Zobacz podobne wątki:

1.
W 2009 roku rodzenstwo o takim samym imieniu.

2.
W 2012 roku Dwoje dzieci o tym samym imieniu z tych samych rodziców.

3.
W 2013 roku Te same imiona u dzieci tych samych rodziców.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

W kwestii nadawania imion warto zwrócić uwagę na bardzo istotny czynnik. W genealogii ważne jest myślenie w kategoriach epoki naszych przodków. Kiedyś na chrzcie nie wybierano imion pod względem ich urody ale wybierano świętego patrona. Świętych Stanisławów oraz Świętych Aleksandrów i Aleksander było po kilku (kilka).
http://www.legionowo.ordynariat.pl/pora ... hrzest-sw/
Zabrzmi anegdotycznie ale na własnym przykładzie pokażę jak to przed laty w praktyce działało. Moi rodzice wybrali mi imię Jerzy. Natomiast Babcia protestowała Uznało że Św. Jerzy to „słaby” patron bo bardziej legenda a nie rzeczywisty święty (Jan XXIII to potwierdził usuwając z listy oficjalnych świętych) . W wyniku kompromisu na drugie dostałem Antoni, babcia specjalnie powiozła mnie w beciku do Niewodnicy do tamtejszego sanktuarium świętego aby mnie powierzyć jego łaskom (miałem kłopoty ze zdrowiem).
Inne czasy inne kryteria, no i istotny głos należał do księdza.
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam,
Mój przodek miał 5 synów o imieniu Jan: Jan Kanty, Jan Eremita, Jan od Krzyża, Jan Ewangelista, Jan Nepomucen. Trzech dożyło dorosłości i założyło rodziny.
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam,
Mój przodek również miał dwóch synów o imieniu Andrzej. Widnieją obaj w spisie ludności wsi z r. 1791 r. Jeden urodzony 1787 -1835 zgon i drugi urodzony 1790 - 1810 zgon.

Pozdrawiam
Irena
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Z mojego doświadczenia dorzuciłbym:
1. podwójne imiona, chyba często był taki zwyczaj. W moim drzewie (linia z Badenii) mam osoby, które na pierwsze imię miały Johan, a zmieniało się drugie imię: Johan Peter, Johan Henrik, Johan Adam, etc. Osoby te używały drugiego imienia, bo akty ślubu i śmierci nie zawierały już Johana
2. myślę, że zwyczaj miał znaczenie
moja przodkini z Hrabstwa kłodzkiego wyemigrowała do Łodzi. W pierwszym akcie w Łodzi jest Ludmiła, w kolejnym Ludwiką a w następnych Elżbietą. Chyba Ludmiła nie była popularna w Łodzi :-)
Kiedy zacząłem przeglądać księgi z okolic Kłodzka co drugie chrzczone dziecko to Ludmilla

Pozdrawiam,
Robert
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ja jeszcze mam pytanie. U mnie pierwsza Marianna zyła w latach 1904-1905. Druga urodziła sie w 1908 ale nie wiem kiedy zmarła a trzecia zyła kilka godzin w 1911 roku więc czemu nazwano trzecią dziewczynke imieniem Marianna skoro druga zyła? Dziekuje za wszystkie wpisy.
Pozdrawiam gorąco.
TomekM
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Na tak postawione pytanie autorytatywnie mogliby odpowiedzieć rodzice ale z nieomal pewnością wynikało to z wyjątkowego kultu Marii Matki Bożej. Imię Maria - jako imię Matki Boga - bardzo długo zastrzeżone było dla Bogurodzicy; zwykłych śmiertelniczek tak nie nazywano. Zaczęli tego imienia używać dopiero protestanci, którzy odrzucili kult maryjny. W czasach gdy imię Maria odczuwano jako zbyt święte dla ludzi, nadawano zamiast niego imiona zastępcze, podobne brzmieniem do Marii - takie jak Marianna lub Maryna. W ostatnich czasach, aby jednak odróżnić Matkę Boską od zwykłych kobiet, Kościół wprowadził dla Niej imię specjalne – Maryja.
Imię Maryanna (Marianna) choć było imieniem zastępczym (ale jednocześnie patronka był Matka Boża) przez całe wieki należało do niezwykle popularnych. Kiedyś zajmowałem się liczeniem imion nadawanych w jednej z podlaskich parafii. Bywały lata że 1/3 narodzonych dziewczynek to były Maryanny.
Z uporem maniaka powtarzam co już napisałem – ówcześni nie wybierali imion kierując się pięknem imienia ale przede wszystkim wyborem dobrego patrona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”