Takie same imiona dzieci.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
Witam. Czy zdarzało się Państwu aby jedni rodzice mieli kilka dzieci o takim samym imieniu? U mnie np.
Anna ?-1901
Anna 1912-?
Marianna 1904-1905
Marianna 1908-1911
Marianna 1911-?
Wszystkie dzieci są rodzeństwem.
Anna ?-1901
Anna 1912-?
Marianna 1904-1905
Marianna 1908-1911
Marianna 1911-?
Wszystkie dzieci są rodzeństwem.
TomekM
Pozdrawiam i dziękuję.
Pozdrawiam i dziękuję.
Tak
I zawsze była to wskazówką, że pierwsze dziecko o tym imieniu już zmarło.
Pozdrawiam,
Robert
I zawsze była to wskazówką, że pierwsze dziecko o tym imieniu już zmarło.
Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
-
Łuniewska_Ewa

Istniał dawniej taki przesąd, że skoro śmierć zabrała już jedno dziecko o takim imieniu, to po drugie już nie przyjdzie. Stąd wziął się zwyczaj nadawania dzieciom imion po zmarłym bracie, czy siostrze. Dlatego takich sytuacji zdarzało się dawniej wiele. W mojej rodzinie też jest kilka takich przypadków. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Raport z odpytań geneteki w formie jaka jest bezpośrednio nie jest łatwo użyć do wyselekcjonowania tych przypadków. Trzeba , niestety , ściągnąć (to najbardziej pracochłonne), potem już łatwo:)
Dotyczy tych rekordów, gdzie jest minimum panieńskie matki z "dodatkowych"
I widać kiedy i gdzie, a kiedy i gdzie "w zasadzie nie"
Dotyczy tych rekordów, gdzie jest minimum panieńskie matki z "dodatkowych"
I widać kiedy i gdzie, a kiedy i gdzie "w zasadzie nie"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Uszyńska_Hanna

- Podziękował: 1 time
Witam, wśród rodzeństwa mojej praprababki były trzy Aleksandry. Wszystkie żyjące. Podobno ich tata zwyczajnie lubił to imię. Pozdrawiam. Hanka
U mnie też jest sporo takich przypadków. I nie dotyczy to tylko sytuacji, kiedy pierwsze dziecko o danym imieniu zmarło. Mam np. dowód w postaci aktu notarialnego, kiedy moja prababcia stawiła się u notariusza "z synem Stanisławem młodszym" - dokładnie tak napisano. Oczywiście starszy Stanisław sobie spokojnie żył w tym czasie. Zawsze mnie dziwiło to nadawanie tych samych imion; przecież tyle było pięknych imion, do wyboru, do koloru:)
Jadwiga Kuźdub
Jadwiga Kuźdub
Tomku,
temat takich samych imion rodzeństwa powraca na naszym forum.
Zobacz podobne wątki:
1.
W 2009 roku rodzenstwo o takim samym imieniu.
2.
W 2012 roku Dwoje dzieci o tym samym imieniu z tych samych rodziców.
3.
W 2013 roku Te same imiona u dzieci tych samych rodziców.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
temat takich samych imion rodzeństwa powraca na naszym forum.
Zobacz podobne wątki:
1.
W 2009 roku rodzenstwo o takim samym imieniu.
2.
W 2012 roku Dwoje dzieci o tym samym imieniu z tych samych rodziców.
3.
W 2013 roku Te same imiona u dzieci tych samych rodziców.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
-
jamiolkowski_jerzy

W kwestii nadawania imion warto zwrócić uwagę na bardzo istotny czynnik. W genealogii ważne jest myślenie w kategoriach epoki naszych przodków. Kiedyś na chrzcie nie wybierano imion pod względem ich urody ale wybierano świętego patrona. Świętych Stanisławów oraz Świętych Aleksandrów i Aleksander było po kilku (kilka).
http://www.legionowo.ordynariat.pl/pora ... hrzest-sw/
Zabrzmi anegdotycznie ale na własnym przykładzie pokażę jak to przed laty w praktyce działało. Moi rodzice wybrali mi imię Jerzy. Natomiast Babcia protestowała Uznało że Św. Jerzy to „słaby” patron bo bardziej legenda a nie rzeczywisty święty (Jan XXIII to potwierdził usuwając z listy oficjalnych świętych) . W wyniku kompromisu na drugie dostałem Antoni, babcia specjalnie powiozła mnie w beciku do Niewodnicy do tamtejszego sanktuarium świętego aby mnie powierzyć jego łaskom (miałem kłopoty ze zdrowiem).
Inne czasy inne kryteria, no i istotny głos należał do księdza.
http://www.legionowo.ordynariat.pl/pora ... hrzest-sw/
Zabrzmi anegdotycznie ale na własnym przykładzie pokażę jak to przed laty w praktyce działało. Moi rodzice wybrali mi imię Jerzy. Natomiast Babcia protestowała Uznało że Św. Jerzy to „słaby” patron bo bardziej legenda a nie rzeczywisty święty (Jan XXIII to potwierdził usuwając z listy oficjalnych świętych) . W wyniku kompromisu na drugie dostałem Antoni, babcia specjalnie powiozła mnie w beciku do Niewodnicy do tamtejszego sanktuarium świętego aby mnie powierzyć jego łaskom (miałem kłopoty ze zdrowiem).
Inne czasy inne kryteria, no i istotny głos należał do księdza.
- Irena_Kaczmarek

Z mojego doświadczenia dorzuciłbym:
1. podwójne imiona, chyba często był taki zwyczaj. W moim drzewie (linia z Badenii) mam osoby, które na pierwsze imię miały Johan, a zmieniało się drugie imię: Johan Peter, Johan Henrik, Johan Adam, etc. Osoby te używały drugiego imienia, bo akty ślubu i śmierci nie zawierały już Johana
2. myślę, że zwyczaj miał znaczenie
moja przodkini z Hrabstwa kłodzkiego wyemigrowała do Łodzi. W pierwszym akcie w Łodzi jest Ludmiła, w kolejnym Ludwiką a w następnych Elżbietą. Chyba Ludmiła nie była popularna w Łodzi
Kiedy zacząłem przeglądać księgi z okolic Kłodzka co drugie chrzczone dziecko to Ludmilla
Pozdrawiam,
Robert
1. podwójne imiona, chyba często był taki zwyczaj. W moim drzewie (linia z Badenii) mam osoby, które na pierwsze imię miały Johan, a zmieniało się drugie imię: Johan Peter, Johan Henrik, Johan Adam, etc. Osoby te używały drugiego imienia, bo akty ślubu i śmierci nie zawierały już Johana
2. myślę, że zwyczaj miał znaczenie
moja przodkini z Hrabstwa kłodzkiego wyemigrowała do Łodzi. W pierwszym akcie w Łodzi jest Ludmiła, w kolejnym Ludwiką a w następnych Elżbietą. Chyba Ludmiła nie była popularna w Łodzi
Kiedy zacząłem przeglądać księgi z okolic Kłodzka co drugie chrzczone dziecko to Ludmilla
Pozdrawiam,
Robert
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
Ja jeszcze mam pytanie. U mnie pierwsza Marianna zyła w latach 1904-1905. Druga urodziła sie w 1908 ale nie wiem kiedy zmarła a trzecia zyła kilka godzin w 1911 roku więc czemu nazwano trzecią dziewczynke imieniem Marianna skoro druga zyła? Dziekuje za wszystkie wpisy.
Pozdrawiam gorąco.
TomekM
Pozdrawiam gorąco.
TomekM
TomekM
Pozdrawiam i dziękuję.
Pozdrawiam i dziękuję.
-
jamiolkowski_jerzy

Na tak postawione pytanie autorytatywnie mogliby odpowiedzieć rodzice ale z nieomal pewnością wynikało to z wyjątkowego kultu Marii Matki Bożej. Imię Maria - jako imię Matki Boga - bardzo długo zastrzeżone było dla Bogurodzicy; zwykłych śmiertelniczek tak nie nazywano. Zaczęli tego imienia używać dopiero protestanci, którzy odrzucili kult maryjny. W czasach gdy imię Maria odczuwano jako zbyt święte dla ludzi, nadawano zamiast niego imiona zastępcze, podobne brzmieniem do Marii - takie jak Marianna lub Maryna. W ostatnich czasach, aby jednak odróżnić Matkę Boską od zwykłych kobiet, Kościół wprowadził dla Niej imię specjalne – Maryja.
Imię Maryanna (Marianna) choć było imieniem zastępczym (ale jednocześnie patronka był Matka Boża) przez całe wieki należało do niezwykle popularnych. Kiedyś zajmowałem się liczeniem imion nadawanych w jednej z podlaskich parafii. Bywały lata że 1/3 narodzonych dziewczynek to były Maryanny.
Z uporem maniaka powtarzam co już napisałem – ówcześni nie wybierali imion kierując się pięknem imienia ale przede wszystkim wyborem dobrego patrona
Imię Maryanna (Marianna) choć było imieniem zastępczym (ale jednocześnie patronka był Matka Boża) przez całe wieki należało do niezwykle popularnych. Kiedyś zajmowałem się liczeniem imion nadawanych w jednej z podlaskich parafii. Bywały lata że 1/3 narodzonych dziewczynek to były Maryanny.
Z uporem maniaka powtarzam co już napisałem – ówcześni nie wybierali imion kierując się pięknem imienia ale przede wszystkim wyborem dobrego patrona