Ciekawy artykul ''Gorzkie owoce drzewa genealogicznego''

Programy o tematyce genealogicznej w radiu prasie i telewizji

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

harnas

Sympatyk

Ciekawy artykul ''Gorzkie owoce drzewa genealogicznego''

Post autor: harnas »

Ciekawy artykul z konferencji dr Kramer
http://facet.interia.pl/ciekawostki/new ... 62488,4822
Alicja
Awatar użytkownika
bodzio54

Nieaktywny
Ekspert

Ciekawy artykul

Post autor: bodzio54 »

Po uważnym przeczytaniu ww. artykułu nasuwa mi się taka refleksja:

Poszukiwania genealogiczne, nawet te amatorskie, to nic innego jak utrwalanie historii Polski.
Przeglądając zdobywane ASC natrafiamy na powiązania rodzinne Osób znaczących w życiu społecznym,politycznym. Wielu z naszych przodków tworzyło historię narodu lub brało udział w jej utrwalaniu.
Jakże znaczącym doświadczeniem jest utrwalanie od zapomnienia grobów, na fotografiach. Wiele z miejsc ostatniego spoczynku ginie w historycznym pędzie nekropoli kierujących się prawami ograniczeń terenu. Na miejsce dawnych, "zaniedbanych" powstają nowe groby. Poprzednie odchodzą w niepamięć...
Może warto by pomyśleć o "indeksacji" także tych cmentarzy mniejszych, też miejsc historycznych dla Rodów.

Opinie na temat genealogii wśród członków Rodów są różne, czyli narodowa prawidłowość. Jednak w chwili, gdy pani w szkole każe zrobić dziecku Drzewo Rodu, zaczynają się "KONTAKTY" z prośbą o pomoc... CZYLI WARTO TO ROBIĆ i traktować nie tylko jako hobby, ale także jako utrwalanie historii Polski.

Witam i pozdrawiam
Bogdan
Poszukuję wszelkich informacji o Goszczyńskich, Gościńskich...cały świat, oraz Pietrzak woj. Łódzkie i Wielkopolskie.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ciekawy artykul

Post autor: jakozak »

Tak. Interesujący artykuł...

No cóż. Należy po prostu zachować umiar w poszukiwaniach i nie trąbić na lewo i prawo o skandalikach rodzinnych.
Ja bardzo szanuję moich przodków i - nawet gdy dowiedziałabym się czegoś niewygodnego - zostawię to dla siebie. W moim segregatorze. Z dala od kochających skandale.

Indeksacja grobów?
Jest w Knurowie taki mały stary cmentarzyk z kilkoma grobami. Mogę tam pójść, zrobić zdjęcia i opublikować gdzieś. Dam znać.

Parę dni temu spotkała mnie wielka przyjemność ze strony zupełnie nieznanej i niezainteresowanej osoby.
Pani urzędniczka pewnego biura w centralnej Polsce bezinteresownie zrobiła zdjęcie grobu mojego pradziadka (ma przestać istnieć) i wysłała mi mailem. Chwała jej za to.
I wyrazy najgłębszego podziwu i szacunku.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia w mediach”