Zagadka, pomoc w wyjaśnieniu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kaka111

Sympatyk

Zagadka, pomoc w wyjaśnieniu

Post autor: kaka111 »

Witam.

Natrafiłem na pewien problem, a sprawa wygląda tak:

Żył sobie Szczepan Kujszczyk, który to wziął ślub z Justyną Karbowniczek Tofil w 1898r, oto akt (31) i tłumaczenie:

Obrazek

Tłumaczenie:

31.
Słupia Stara
Szczepan Kujszczyk
Justyna Karbowniczek

Działo się w Osadzie Słupia Nowa, 5 /17/ października 1898 roku o godzinie 10 rano. Oświadcza się, że w obecności świadków Wojciecha Majchra lat 60 i Szczepana Majchra lat 48 włościan zamieszkałych w Słupi Starej, zawarto dziś religijny związek małżeński między Szczepanem Kujszczykiem kawalerem, włościaninem lat 29, urodzonym w Grzegorzowicach, a w Wólce zamieszkałym, synem Franciszka i Agnieszki z Pastuszków małżonków Kujszczyków, a Justyną Karbowniczek wdową lat 26, po zmarłym Pawle Karbowniczku w 1895 roku, urodzoną i zamieszkałą w Słupi Starej, córką Józefa i Anny małżonków Tofilów. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym w dniach 2, 9, 16 października tego roku. Nowożeńcy oświadczyli że nie zawarli żadnej intercyzy przedślubnej. Religijny obrzęd dopełnił Ksiądz Julian Woroniecki Proboszcz Parafii Nowosłupskiej. Akt ten obecnym przeczytano przez Nas tylko podpisano.

/Ks. Julian Woroniecki/

W 1917 roku ich córka Władysława wzięła ślub (akt 8 ) :

Obrazek

No i teraz ślub Szczepana i Justyny był w 1898r, natomiast z aktu ślubu ich córki wychodzi, że urodziła się w 1892r, Jak to jest możliwe? Dodam, że aktu urodzenia Władysławy nie znalazłem, mimo że urodzenia z tych lat z parafii Modliborzyc powiat Opatów są dostępne na metryki.genbaza.pl. Ani w roku 1892 ani we wcześniejszych latach ani późniejszych nie pojawia się to imię i nazwisko w tamtejszych księgach.

Także moje pytanie brzmi jak to można wyjaśnić, czy to błąd czy coś innego?
A druga sprawa, czy ktoś potrafi rozczytać miejscowość z adnotacji przy akcie ślubu Władysławy?

Pozdrawiam
Karol Kujszczyk
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Zagadka, pomoc w wyjaśnieniu

Post autor: Emerald »

kaka111 pisze:
A druga sprawa, czy ktoś potrafi rozczytać miejscowość z adnotacji przy akcie ślubu Władysławy?
Czajęcice?
Izabela
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Chwila, napisałeś: "Justyną Karbowniczek wdową lat 26, po zmarłym Pawle Karbowniczku w 1895 roku", czyli może Władysława była córką Justyny z pierwszego małżeństwa, a jej akt urodzenia jest opatrzony nazwiskiem pierwszego męża Justyny, czyli w ok. 1892 powinno się szukać Władysławy Karbowniczek, ew. Władysławy {z panieńskiem nazwiskiem Justyny}, bo też nie można wykluczyć, iż jej ślub z Pawłem odbył się już po urodzinach córki Władysławy.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 18:13 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Justyna Tofil zawarła związek małżeński z Pawłem Karbowniczkiem w 1894 (patrz geneteka) więc myślę, że trzeba szukać Władysławy Tofil ur w 1892, sprawdzić też, czy są alegata do ślubu Władysławy
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Wladyslawa Karbowniczek akt 2, rok 1893, ur w Kunowie.
Akt 2 moze swiadczyc ze jest urodzona w Roku 1892.
Moze byc corka Justyny, przyznana przez Pawla, a w Roku 1894 - slub.
Powiaty obok.

Irena
gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Post autor: gkop1957 »

Irena_Powiśle pisze:Wladyslawa Karbowniczek akt 2, rok 1893, ur w Kunowie.
Akt 2 moze swiadczyc ze jest urodzona w Roku 1892.
Moze byc corka Justyny, przyznana przez Pawla, a w Roku 1894 - slub.
Powiaty obok.

Irena
Witam
Wymieniona powyżej Władysława była córką Wincentego i Marianny z Wośków. Myślę, tak jak Basia, że należy szukać Władysławy Tofil nieślubnej córki Justyny. Z Karbowniczkiem była tylko rok od 1894.
Pozdrawiam
Grażyna
KrystynaZadworna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KrystynaZadworna »

Dzień dobry.
Również jestem zdania, że Władysława była nieślubnym dzieckiem Justyny Tofil, urodziła się w Gołoszycach parafia Modliborzyce (jak jest zapisane w akcie ślubu z 1917 roku). Tam więc trzeba szukać jej aktu urodzenia.
Justyna Tofil zawarła związek małżeński z Pawłem Karbowniczkiem 13.11.1894 r. (który zmarł w 1895 roku), a następnie ze Szczepanem Kuszczyk 17.10.1898 r. Prawdopodobnie Szczepan uznał panieńskie dziecko Justyny.
A co do miejscowości w akcie ślubu Władysławy to Momina (tam był zawarty związek małżeński), a oboje młodzi mieszkali w Boksycach, na służbie.
Pozdrawiam.
kaka111

Sympatyk

Post autor: kaka111 »

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc, wiele się wyjaśniło :) . Pozdrawiam Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”