prośba o tłum. na rosyjski i inf. o polakach w armii carskie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bundzia

Sympatyk

Post autor: bundzia »

Witam. Mam wielką prośbę.Szukam korzeni i nawet nieźle mi idzie. Niestety, utknęłam na moim pradziadku - Konstantym Jarżemski lub JARZEMSKI. Był Polakiem, ożenił się z Anną Mitrofanov (rosjanką, prawosławną z Petersburgu). Najprawdopodobniej ojciec Anny załatwił mu służbę w Armii Carskiej, gdzie był oficerem. W 1917 r., tuż przed rewolucją, przewidując co ona za sobą niesie Konstanty uciekł z Anną do Łucka. Mitrofanowie byli bogatymi mieszczanami. Ojciec Anny był handlowcem, sprowadzał cytrusy - odnalazłam go w spisie ludności Petersburga i kupców. Rodzina Mitrofanow została w Petersburgu i w czasach rewolucji wszystkich zabito. W Łucku Konstanty był bankowcem, a przeszłość wojskowa była skrzętnie ukrywana.
Mam prośbę, czy ktoś mógłby przetłumaczyć nazwisko JARZEMSKI KONSTANTY, lub naprowadzić mnie jak mogę go odszukać w spisach oficerów armii carskiej. Czy Polacy, z polskimi nazwiskami byli umieszczani w spisach ludności takiego jiasta jak Petersburg??!
Będę wdzięczna za wszelkąpomoc.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Ze strony http://www.birdj.ru/phorum/read.php?f=2&i=4005&t=4005

tez poszukuja Jarzemskich, moze sie zgadacie
дворяне польского происхождения, Яржемский
Автор: Яна
Дата: 13 Мар 2006 13:16

Добрый день!

Я наблюдаю переписку по польским фамилиям и никак не могу найти хоть какие-то
зацепки к фамилиям:
ЯРЖЕМСКИЙ (Яржембский), польское написание может быть Jarzhemskii. ,
знатоки могут поправить или подсказать т.к.
я совсем недавно занялась
этим делом.

Буду рада любой информации или любому совету где и как искать концы и начала.

Благодарю.

С уважением

Яна
bundzia

Sympatyk

Dziękuję bardzo za odpowiedz!! Jestem niezmiernie wdzięczna. Niestety nie znam rosyjskiego i powoli sie go uczę. Idzie powoli, bo wszelkie spisy muszę tłumaczyć w google :)
Czy można prosić o przetłumaczenie wpisu... Jeszcze raz dziękuję !
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: prośba o tłum. na rosyjski i inf. o polakach w armii car

Post autor: Aftanas_Jerzy »

bundzia pisze:Witam. Mam wielką prośbę.Szukam korzeni i nawet nieźle mi idzie. Niestety, utknęłam na moim pradziadku - Konstantym Jarżemski lub JARZEMSKI. Był Polakiem, ożenił się z Anną Mitrofanov (rosjanką, prawosławną z Petersburgu). Najprawdopodobniej ojciec Anny załatwił mu służbę w Armii Carskiej, gdzie był oficerem. W 1917 r., tuż przed rewolucją, przewidując co ona za sobą niesie Konstanty uciekł z Anną do Łucka. Mitrofanowie byli bogatymi mieszczanami. Ojciec Anny był handlowcem, sprowadzał cytrusy - odnalazłam go w spisie ludności Petersburga i kupców. Rodzina Mitrofanow została w Petersburgu i w czasach rewolucji wszystkich zabito. W Łucku Konstanty był bankowcem, a przeszłość wojskowa była skrzętnie ukrywana.
Mam prośbę, czy ktoś mógłby przetłumaczyć nazwisko JARZEMSKI KONSTANTY, lub naprowadzić mnie jak mogę go odszukać w spisach oficerów armii carskiej. Czy Polacy, z polskimi nazwiskami byli umieszczani w spisach ludności takiego jiasta jak Petersburg??!
Będę wdzięczna za wszelkąpomoc.

Witam!
Zainteresowała mnie ta historia. Kilka wskazówek:
1. Poszukiwania Polaków służących w armii carskiej prowadzi w swoim wątku joannayvona2302 ("Prośba o pomoc-szukam pradziadka w Armii Carskiej") i tam trzeba zgłosić dane poszukiwanej osoby - im więcej, tym lepiej. Można podawać polska pisownię nazwiska.
2. Warto skontaktować się z osobą poszukującą "dworzanina Jarzemskiego na forum VGD" (patrz radę Pawła_Jurewicza). Można napisać po polsku - tam są znawcy języka polskiego.
3. W spisach mieszkańców Petersburga z lat 1911, 1913, 1917, ja nie znalazłem nazwiska Mitrofanow (w różnej konfiguracji zapisu cyrylicą). Nie figuruje też wśród kupiectwa 1-szej i 2-giej gildii w Petersburgu (szukałem tam, bo w tym spisie są też osoby nie mieszkające w Petersburgu, a mające tam rejestrację działalności swojej firmy). Jest to niejasna sytuacja. Te Twoje dane o spisach musisz zweryfikować. Może to tylko legenda rodzinna? A może zmienili nazwisko? (jeśli tak, to są ślady w dokumentach i trzeba do nich dotrzeć).
4. W spisach mieszkańców umieszczani byli wszyscy stali mieszkańcy bez względu na narodowość, z podaniem adresu, ew. nru telefonu, religii, imienia ojca, stany społecznego, rodzaj działalności handlowej lub przemysłowej, imion i czasem wiek dzieci zamieszkałych z rodziną, własność domu lub zakładu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
bundzia

Sympatyk

Witam,dziękuje za wskazówki. Odnalazłam nazwisko Mitrofanow na stronie 375 Spisu ludności Petersburga z 1901 r. ..., a na str. 418 Spisu ludności P. z 1913 r. Także w spisie kupców z 1896 r. na str. 772 widnieje "МИТРОФАНОВЪ Öома ПАВЛОВИЧЪ". Moja znajomość cyrylicy jest ograniczona, ale na wskazanej stronie znajduje się nazwisko Mitrofanov (chyba że żle mnie poinstruowano). Proszę o komentarz, może się pomyliłam. Wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Z mojej winy wystąpiło nieporozumienie, polegające na tym, że ja szukałem wśród zamieszkałych w Petersburgu osób o nazwisku Mitrofanow (Митрофанов) kupców zajmujących się handlem cytrusami. Takich ludzi wśród Mitrofanów zamieszkałych w Petersburgu w spisach nie znalazłem. W punkcie 3 moich uwag nie napisałem jednak kogo szukam. Nazwisko Mitrofanow było i jest w Rosji bardzo popularne we wszystkich warstwach społecznych, dlatego z braku imienia i innych danych ograniczyłem sprawdzanie do kryterium przedmiotu handlu. Podany przez ciebie kupiec 2 gildii Митрофановъ ϴома Павловичъ miał licencje na handel art. artystycznymi i malarskimi. Wymienia się żonę i 3 dzieci (dwóch synów i córkę Katarzynę). Więc chyba to nie ta rodzina.
Muszę uzupełnić swoje uwagi stwierdzeniem, że zastosowałaś dość powszechną wśród początkujących genealogów metodę poszukiwań korzeni na podstawie analogii nazwisk znajdowanych w dostępnych spisach mieszkańców. I nic w tym złego, ale trzeba równolegle szukać i porządkować dokumenty (metryki, listy, zdjęcia), aby można było wyeliminować fałszywe tropy. Taką droga też można odtworzyć rzetelną historię rodziny. Była na ten temat dyskusja na naszym forum w ub. roku. Mogę poszukać link do tego wątku.
Piszesz też, że teść mógł ułatwić służbę twojemu pradziadkowi służbę w wojsku carskim w randze oficera. To nie jest prawdopodobne, aby kupiec, mieszczanin, a więc nie szlachcic, nawet bardzo bogaty, miał takie możliwości. Oficer w armii carskiej to obowiązkowo szkolony szlachcic (дворянин), a czasem tylko bywało, że mógł być awansowany w wojsku za zasługi bojowe człowiek z niższych stanów. Przy tym nie miała istotnego znaczenia narodowość czy religia.
I jeszcze jedno: Nazwisko Mitrofanow występowało licznie w Rosji od XVIII wieku (pochodna od imienia prawosławnego Mitrofan). Jak liczne to nazwisko może świadczyć liczba kilkuset prześladowanych w czasie terroru stalinowskiego - patrz zestawienie na literę "M" w spisach Memoriału rosyjskiego
http://lists.memo.ru/index13.htm
Jeśli potrzebna pomoc lub porada w Twoich poszukiwaniach, to kontynuuj pytania na forum, lub (wyjątkowo) na PW.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
bundzia

Sympatyk

Wielkie dzięki za szerokie zainteresowanie tematem i objaśnienie mi tych kwestii. Jestem naprawdę wdzięczna. Staram się wypytywać moją rodzinę o szczegóły dot. tej sprawy. wiem, że na pewno Konstanty był w armii carskiej (istnieją jego zdjęcia w mundurze), ponadto z opowieści babci - córki Konstantego Jarzemskiego i Anny Mitrofanow wiem, że rodzice uciekli do Łucka przed prześladowaniami ze strony bolszewików (opowieści o Łucku przeplatały się z jej wspomnieniami z domu dziecinnego, wielkim domu, o tym że babcia w wieku ok. 16 lat była w szkole ekonomicznej z internatem w Płocku, o zakopywaniu futer i monet w ziemi, o chowaniu się w sianie przed zabiciem ze strony armii bolszewickiej oraz o służbie domowej i o tym, że mama -Anna nigdy nie była w kuchni :) i nigdy nie nauczyła się mówić po polsku i nie pogodziła się z tym że uciekli potem do Grudziądza, to wspomnienia z moich wcześniejszych lat.
Z tego co Pan pisze, wynika że ktoś z mojej rodziny musiał kiedyś coś przeinaczyć. Ciocia uzupełniła "zeznania" wujka dodając, iż Mitrofanowie mieli oprócz domu gdzie mieszkali daczę - dom letni, więc przypuszczam, że nie byli biedni.
Sprawdziłam w "książce adresowej" Królestwa Polskiego z 1929 r. na Wołyniu - w Łucku, Rożyszczu, ale nie ma tam takich nazwisk. Wiem, że Konstanty ukrywał, że był w armii i na Wołyniu zajmował się bankierstwem.
Pyt. Czy zachowały się spisy pracowników banku na Wołyniu??
Pyt. Jak znaleść Konstantego Jarzemskiego, który ożenił się z prawosławną, mówiącą po rosyjsku kobietą?
Innym rozwiązaniem jest to, iż rodzina pomyliła miasta zamieszkania i rodzice Anny wcale nie mieszkali w Petersburgu.
Pyt. W takim razie jak, kierując się tym że uwierzymy na słowo, że ojciec Mitrofanow był kupcem znaleźć tą rodzinę w tak wielkim kraju?
Będę wdzięczna za wskazówki. Szczerze nie wiem co dalej robić. Z niecierpliwością czekam na kolejną wskazówkę :)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
1. Zapoznaj się z radami i poradnikami podanym dla jednego z nowych użytkowników
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 4193#54193
2. Skontaktuj się z osobami o tych samych nazwiskach (Jarzemski, Mitrofanow) mieszkającymi w Polsce (niewielu ich). Można skorzystać z internetowej książki telefonicznej:
http://ksiazka-telefoniczna.com/
Może razem poszukacie swoich przodków?
3. Zbierz wszystkie dokumenty, zdjęcia, listy i wspomnienia. Wyeliminuj sprzeczności w danych.
4. Zlokalizuj parafie i postaraj się zdobyć skany akt metrykalnych członków swojej rodziny (rodziców, dziadków, ..)
5. Skontaktuj się z osobą poszukującą Jarzemskiego na forum rosyjskim (napisz do nich po polsku).
Powyższe uwagi to tylko wstęp do trudnych, w Twoim przypadku, poszukiwań.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
bundzia

Sympatyk

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”