Sławatycze posiadlosc od Radziwiłłów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Witam
poszukuje informacji o moim pra pra dziadku Florian Drzewiecki.
Lecz poza imieniem i nazwiskiem jego i zony nie mam szczegolnych informacji.
Dzis dowiedzialem sie, ze kupil od córki Radziwiłłówny "pałac" w Sławatyczach.
Moglo to byc miedzy 1902-1920rokiem.
Czy idac tym tropem, jest szansa na zdobycie jakis spisow ziemskich, akt notarialnych zeby zdobyc wiecej danych o dziadku?
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Raczej od jej następców prawnych, bo księżna Hohenlohe zmarła w 1897, a majątki była zmuszona sprzedawać od 1891 r. Pytanie czy tam był jakikolwiek pałac czy tez raczej dworek folwarku wielkich dóbr poradziwilłowskich (matka księżnej zmarła w 1832 r.). Przeszukać prasę pod hasłem Sławatycze na portalach www.academica.edu.pl oraz Polona. Zorientować się czy i gdzie istnieją akta hipoteczne Sławatycz, co ze względu na pogranicze może być nietrafne.
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Re: Sławatycze posiadlosc od Radziwiłłów

Tomasz_Lenczewski pisze:Raczej od jej następców prawnych, bo księżna Hohenlohe zmarła w 1897, a majątki była zmuszona sprzedawać od 1891 r. Pytanie czy tam był jakikolwiek pałac czy tez raczej dworek folwarku wielkich dóbr poradziwilłowskich (matka księżnej zmarła w 1832 r.). Przeszukać prasę pod hasłem Sławatycze na portalach www.academica.edu.pl oraz Polona. Zorientować się czy i gdzie istnieją akta hipoteczne Sławatycz, co ze względu na pogranicze może być nietrafne.
Mogl to byc dworek, dlatego tez napisalem w cudzyslowiu, ale tak okreslila to osoba z rodziny ktora mi opowiadala.
Dziekuje bardzo, bede szukal na podanych portalach.

Pozdrawiam
Tomasz Drzewiecki
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Czy ktos posiada wiedze o notariuszach w latach 1902-1920 w Sławatyczach (pow. Łuck) bo do tej pory nic nie udalo sie wyszukac?

Tomasz D.
irena_kosznik
Nowicjusz

Post autor: irena_kosznik »

Proszę spróbować w archiwum w Radzyniu Podlaskim. Jest tam archiwum gruntów. Mam nadzieję,że co nieco podpowiedziałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”