katolicy a ewangelicy-śluby i chrzty

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marzena_Chachaj

Sympatyk

Post autor: Marzena_Chachaj »

Od wielu lat próbuję znaleźć akt ślubu moich pradziadków. Wzieli go w Ameryce prawdopodobnie w 1914r ale nie wiadomo gdzie. Pradziadek był na pewno katolikiem a o prababci Annie Ertman wiem tylko tyle że była niemieckiego pochodzenia. Urodziła im się córka w 1915r, którą ochrzcili w polskim kościele katolickim w New Jersey , dwa lata później prababcia umarła na grypę “hiszpankę” i pradziadek niedługo potem wrócił z córką do Polski.
Moje pytanie jest takie, czy w tamtych latach śluby miedzy katolikami i ewangelikami były powszechne? Do tej pory szukałam tylko w aktach amerykańskich kościołów katolickich ale kilka dni temu przeglądając takowe natrafiłam na rejestrację dziecka o którym wiem, że rodzice byli ewangelikami w Polsce.
Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tej sprawie to proszę o pomoc,
Marzena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Nie było przeszkód do zawarcia ślubów w kościele ewangelickim
Marzena_Chachaj

Sympatyk

Dziekuję z odpowiedź. A czy miałoby sens wzięcie ślubu w kościele ewanelickim a chrzczenie dzieci w katolickim? Czy jeżeli matka była ewangeliczką to musiałaby przed ślubem wyrazić zgodę żeby przyszłe dzieci były wychowywanne w wierze ojca?
Marzena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy miało sens? nie wiem. Jak tak zrobili to widać uznali to za słuszne
A drugi pytanie- zakładając że ślub był w kościele ewangelickim taka deklaracja ze strony matki byłaby raczej niespodziewana. A co siedziało później? to tylko spekulacje. Jak to w życiu wszystko mogło się żdarzyc . Ewangelicy i katolicy to chrześcijanie, sakramenty te same, ważne w obu wyznaniach A wybór samej konfesji to tylko w stosowna deklaracja
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Obidka »

Ale wcale nie jest powiedziane, że była ewangeliczką. Przecież całe południowe Niemcy to głównie katolicy. W mieszanych małżeństwach często praktykowano obyczaj, że córka dziedziczyła wiarę matki, syn - ojca. A przecież nie zakładali, że to będzie jedyne dziecko, więc skoro ochrzcili w kościele katolickim ( a pewno z dostępem do ewangelickiego też nie było problemu) to może była katoliczką? Wtedy ślub też katolicki.
Pozdrawiam
Baśka
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Marzena_Chachaj

Sympatyk

Dziekuję ,
Pozdrawiam,
Marzena
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Nie mam doświadczenia w „takiej sprawie”, ale wiem, że w St. Zjedn. te sprawy traktowane są z dużo większą swobodą niż w Europie. Nie zdziwiłbym się, gdyby wzięli ślub ewangelicki, a dzieci chrzcili w kościele katolickim. To jest tam na porządku dziennym. Taką mogli mieć umowę między sobą.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Getler_Angela

Sympatyk

Re: katolicy a ewangelicy-śluby i chrzty

Post autor: Getler_Angela »

Marzena_Chachaj pisze:Dziekuję z odpowiedź. A czy miałoby sens wzięcie ślubu w kościele ewanelickim a chrzczenie dzieci w katolickim? Czy jeżeli matka była ewangeliczką to musiałaby przed ślubem wyrazić zgodę żeby przyszłe dzieci były wychowywanne w wierze ojca?
Marzena
Moi pradziadkowie w Królestwie Polskim wzięli mieszany ślub w kościele ewangelickim. On był ewangelikiem, ona katoliczką. I potem synów chrzcili na ewangelików, a córki na katoliczki :)

Więc wiesz, jak ludzie chcą się w małżeństwie dogadywać, to każdy układ jest możliwy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”