Poszukuję informacji o rodzinie Furmaniec z okolic Dubna. Na poniższym zdjęciu widnieje rodzina Furmaniec: Piotr, żona Tekla z domu Szanderowska i synowie. Po lewej stoi mój pradziadek Anani (Ananiasz), są i jego bracia -
Aleks, Mitka i Siła (co to w ogóle są za oryginalne imiona!):

Chciałabym zapytać co sądzicie o powyższym zdjęciu? Jakie jest pochodzenie tej rodziny? Zaintrygowały mnie zwłaszcza fryzura najstarszego syna. Co można wyczytać z tej fotografii?
Dane jakie posiadam:
Ananiasz urodził się 27.02.1913 roku w Ptyczy, rz.-kat. parafii Dubno. Ślub wziął 6.10.1935 r. z Jadwigą Krasicką, także w rz.-kat. parafii w Dubnie. Mam jedynie skrócone uwierzytelnione odpisy odpisów z teczki pracowniczej PKP pradziadka (był torowym). Oryginalnych aktów metrykalnych brak.
Chciałabym dowiedzieć się więcej o rodzicach Ananiasza, ale nie wiem jak ugryźć te poszukiwania. Poza nazwiskami rodziców, nie mam żadnych informacji o nich, poza tym że ojciec Piotr był również kolejarzem. Czy istnieje dostęp do tych ksiąg? Jak do nich dotrzeć?
A co Wam w ogóle mówi nazwisko Furmaniec? Czy to jest polskie nazwisko, czy może rusińskie? Tyle pytań bez odpowiedzi...