Wyszki - woj. podlaskie - zdjęcia grobów

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Wyszki - woj. podlaskie - zdjęcia grobów

Post autor: Tworas »

Witam,
Może jest ktoś z Państwa z miejscowości Wyszki koło Bielska Podlaskiego, bądź będzie w niej w niedalekiej przyszłości, otóż potrzebuję zdjęć z parafialnego cmentarza św. Andrzeja Apostoła. Do Wyszków mam dość daleko, a i studia mi na to nie pozwalają. Wracając do pytania, to prosiłbym o zdjęcia nagrobków rodziny Tworkowskich, szczególnie poszukuję Tomasza i jego żonę - Annę Hankiewicz, mieszkali przynajmniej do 1858 r w tejże miejscowości. Na pewno ktoś z mojej rodziny tam jest pochowany. Na kancelarię nie mam co liczyć bo prowadzi metryki najwcześniej od 1919 r., ja zatrzymałem się na 1858 r. Dokumenty są przechowywane w Archiwum w Drohiczynie, ale na nich kompletnie nie można liczyć, co jest dla mnie skandalem, bo przecież są od tego, by informacje przekazywać.

Pozdrawiam,
Kamil Tworkowski
Warmińsko Mazurskie Stowarzyszenie Historyczno Kolekcjonerskie
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Re: Wyszki - woj. podlaskie - zdjęcia grobów

Post autor: joanna23 »

Tworas pisze:Witam,
Może jest ktoś z Państwa z miejscowości Wyszki koło Bielska Podlaskiego, bądź będzie w niej w niedalekiej przyszłości, otóż potrzebuję zdjęć z parafialnego cmentarza św. Andrzeja Apostoła. Do Wyszków mam dość daleko, a i studia mi na to nie pozwalają. Wracając do pytania, to prosiłbym o zdjęcia nagrobków rodziny Tworkowskich, szczególnie poszukuję Tomasza i jego żonę - Annę Hankiewicz, mieszkali przynajmniej do 1858 r w tejże miejscowości. Na pewno ktoś z mojej rodziny tam jest pochowany. Na kancelarię nie mam co liczyć bo prowadzi metryki najwcześniej od 1919 r., ja zatrzymałem się na 1858 r. Dokumenty są przechowywane w Archiwum w Drohiczynie, ale na nich kompletnie nie można liczyć, co jest dla mnie skandalem, bo przecież są od tego, by informacje przekazywać.

Pozdrawiam,
Kamil Tworkowski
Witaj
to i tak dobrze, że kancelaria ma metryki od 1919 r, bo w niektórych (okolicznych) są dopiero od 1948, większość podczas wojny niestety uległa spaleniu albo innym 'przemianom'.
Kamilu co prawda nie mieszkam w Wyszkach ale mam - można powiedzieć - niedaleko...
jestem w trakcie focenia cmentarzy na tych terenach.
Napisz mi na priv. swój email...
odezwę się :)
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

Nie do Wyszków a do Wyszek, to nie w sensie wytknięcia błędu ale poprawienia , nie mieszkasz tu to skąd możesz wiedzieć.Szybko nie obiecuję ale przypomnij sie za jakis czas.
W Urzędzie Miasta w Bielsku Podlaskim pracuje Zdzisław Tworkowski i jego rodzina chyba z tamtąd pochodzi. Kiedys z nim rozmawiałem na temat szlachectwa to chyba powinien cos wiedziec. Napisać do niego możesz na adrea urzędu.
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

http://hotfile.com/dl/56044965/b525ad1/ ... 0.rar.html

Tutaj masz zdięcia grobów tworkowskich z Wyszek,plik rar 20 MB, zdięcia są słabe bo robione przy pieknej pogodzie pod słońce.
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

a tu masz jedno zdięcie z części katolickiej miejskiego cmentarza w Bielsku Podlaskim

Obrazek
ElzbietaBura

Post autor: ElzbietaBura »

Nie mam zdjec grobów, ale Tworkowska to moje rodowe nazwisko, pochodze z Tworek w parafii Wyszki.Mój dziadek Ignacy Tworkowski i jego brat Piotr mieszkali całe zycie w tej miejscowosci, a wczesniej ich ojciec Ignacy.W miejscowości tej nie było innych osób o tym nazwisku, ale w okolicznych miejscowosciach to nazwisko mozna znaleźc. Jezeli te informacje sa jeszcze potrzebne to prosze o kontakt, spróbuje je poszerzyc rozmawiajac z tata. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”