Ankieta - podpisywać posty czy też nie?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Proponuję ankietę dotyczącą obowiązku podpisywania postów (imieniem lub nickiem).
Mile widziane komentarze forumowiczów w tej sprawie.
Głosy można oddawać przez 7 dni.
pozdrawiam serdecznie - tomek
Mile widziane komentarze forumowiczów w tej sprawie.
Głosy można oddawać przez 7 dni.
pozdrawiam serdecznie - tomek
Zwykle anonimy wyrzuca sie do kosza ale Izby Skarbowe i CBA maja inne zdanie.
Stefan
Stefan
-
Sroczyński_Włodzimierz

..więc...wyrzućmy "Bogurodzicę", Hymn recytujmy, a o większości dorobku Starożytności i Średniowiecza zapomnijmy?
Post niepodpisany nie jest postem anonimowym, napisanym przez nieznanego autora! Sugestia, że jest inaczej to manipulacja, Panie Stefanie!
a pojawienie się"CBA" łamie zasadę (szanowana przez przytłaczającą większość) nienawiązywania do bieżącej polityki na tym i innych formach o zbliżonej tematyce:)
ww. nie jest o podpisywaniu postów -przepraszam za odbiegnięcie od tematu:)
Pozdrawiam serdecznie
Post niepodpisany nie jest postem anonimowym, napisanym przez nieznanego autora! Sugestia, że jest inaczej to manipulacja, Panie Stefanie!
a pojawienie się"CBA" łamie zasadę (szanowana przez przytłaczającą większość) nienawiązywania do bieżącej polityki na tym i innych formach o zbliżonej tematyce:)
ww. nie jest o podpisywaniu postów -przepraszam za odbiegnięcie od tematu:)
Pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
andrzejkapron

Właściwie podpisywanie jest zbyteczna. Znacz na część osob w nicku ma podpis. No i posty powinny być krótkie
andrzej
andrzej
- t.dzwonkowski

Jeżeli ktoś ma "coś na sumieniu" to się nie podpisuje. Supozycja czy pewnik. A może się wstydzi swego imienia i nazwiska? Kwestia wychowania. Noblesse oblige. Szczególnie pozdrawiam wszystkich wątpiących.
Tadeusz Dzwonkowski
Tadeusz Dzwonkowski
Witam.
Ta ankieta jest pozbawiona sensu. A jaki może mieć cel??? idąc tokiem myślenia CBA i innych służb ?
Jeżeli mam komuś odpowiedzieć to chcę wiedzieć komu i jak się do niego zwracać.
Nie tylko chodzi o to aby było miło i przyjemnie.
Kiedyś została opracowana netykieta i należy się tego trzymać.
Jestem od samego początku na wszystkich poważnych forach genealogicznych w Polsce. Nie znajdziecie ani jednego mojego postu oraz wielu poważniejszych ode mnie genealogów bez podpisu. Tak zostało przyjęte kupę lat temu i uważam, że należy się tego trzymać.
Jeżeli ktoś ma problem z klawiaturą aby dopisać jeszcze parę liter, które złożą się na nic lub imię to niech zmieni forum lub swoich wychowawców, gdyż niewiele wynieśli z dobrego wychowania.
Sami chcemy kultywować tradycje rodzinne, je utrwalać i przekazywać potomnym. Szukamy przodków, opowiadamy rodzinom kim byli, chwalimy się nimi oraz naszymi i ich osiągnięciami. A przecież na aktach metrykalnych podpisywali się, nawet krzyżykiem. Więc postawcie chociaż ten krzyżyk. mały należy wcisnąć x a duży alt i X
A najważniejsze jest to aby ten podpis był.
Pozdrawiam
Krzysiek
Ta ankieta jest pozbawiona sensu. A jaki może mieć cel??? idąc tokiem myślenia CBA i innych służb ?
Jeżeli mam komuś odpowiedzieć to chcę wiedzieć komu i jak się do niego zwracać.
Nie tylko chodzi o to aby było miło i przyjemnie.
Kiedyś została opracowana netykieta i należy się tego trzymać.
Jestem od samego początku na wszystkich poważnych forach genealogicznych w Polsce. Nie znajdziecie ani jednego mojego postu oraz wielu poważniejszych ode mnie genealogów bez podpisu. Tak zostało przyjęte kupę lat temu i uważam, że należy się tego trzymać.
Jeżeli ktoś ma problem z klawiaturą aby dopisać jeszcze parę liter, które złożą się na nic lub imię to niech zmieni forum lub swoich wychowawców, gdyż niewiele wynieśli z dobrego wychowania.
Sami chcemy kultywować tradycje rodzinne, je utrwalać i przekazywać potomnym. Szukamy przodków, opowiadamy rodzinom kim byli, chwalimy się nimi oraz naszymi i ich osiągnięciami. A przecież na aktach metrykalnych podpisywali się, nawet krzyżykiem. Więc postawcie chociaż ten krzyżyk. mały należy wcisnąć x a duży alt i X
A najważniejsze jest to aby ten podpis był.
Pozdrawiam
Krzysiek
- Aftanas_Jerzy

Ja odpowiadam na każdy post (o ile mam coś sensownego do zakomunikowania). Nick zawierający imię lub nazwisko pozawala mi personifikować odpowiedź,nawet przy braku podpisu(?), który może przecież być wymysłem. Jeśli nie mam możliwości personifikacji, a chcę coś napisać, to piszę w formie bezosobowej. Problem dla mnie nie istnieje.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Każdy sam powinien decydować, czy chce podpisywać, czy nie chce.
Przecież przy każdym wysłanym poście wyświetla się nick i wiadomo od kogo jest wiadomość i do kogo piszemy. Nikt nie jest anonimowy, każdy ma nick.
A podpis można sobie napisać, jaki tylko się chce. Od początku podpisuję się swoim imieniem, ale przecież mogę podpisywać każdy post innym, ale nick zawsze będzie ten sam i to on służy do identyfikacji mojej osoby, a nie podpis.
Piszę, pisałem na wielu poważnych forach przede wszystkim historycznych i pierwszy raz spotykam się z problemem podpisów. Czyli forum niepoważne, jak ludzie się nie podpisują?
Przecież przy każdym wysłanym poście wyświetla się nick i wiadomo od kogo jest wiadomość i do kogo piszemy. Nikt nie jest anonimowy, każdy ma nick.
A podpis można sobie napisać, jaki tylko się chce. Od początku podpisuję się swoim imieniem, ale przecież mogę podpisywać każdy post innym, ale nick zawsze będzie ten sam i to on służy do identyfikacji mojej osoby, a nie podpis.
Piszę, pisałem na wielu poważnych forach przede wszystkim historycznych i pierwszy raz spotykam się z problemem podpisów. Czyli forum niepoważne, jak ludzie się nie podpisują?
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
-
Albin_Kożuchowski

Witam.
Myślę, że brak podpisów pod postami wynika raczej z nieznajomości zasad obowiązujących na forum /zwłaszcza widać to u początkujących/, niż z innych powodów. Każdy w opcjach powinien zaznaczyć odpowiedni kwadracik "dodaj podpis" i problem rozwiązany. A kto nie chce podpisywać, to tylko świadczy o tej osobie.
Myślę, że brak podpisów pod postami wynika raczej z nieznajomości zasad obowiązujących na forum /zwłaszcza widać to u początkujących/, niż z innych powodów. Każdy w opcjach powinien zaznaczyć odpowiedni kwadracik "dodaj podpis" i problem rozwiązany. A kto nie chce podpisywać, to tylko świadczy o tej osobie.
Pozdrawiam AlbinKoz.
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Ankieta -podpisywać posty czy też nie?
Witam
Jestem za podpisywaniem postów.
Pozdrawiam Anna U.
Jestem za podpisywaniem postów.
Pozdrawiam Anna U.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Zdaniem administratorów forum tj. moim i Marii nikomu odrobina grzeczności, uprzejmości wobec innych osób nie zaszkodzi. Moim zdaniem podpisywanie się nickiem lub samym imieniem to również mniej lub bardziej anonimowe występowanie na forum. Proszę zobaczyć statystykę najczęściej występujących imion http://www.mswia.gov.pl/download.php?s=1&id=7971 Imieniem Anna posługuje się ponad milion Polek a imieniem Tomasz ponad pół miliona Polaków. Podobnie z nazwiskami - Nowaków, Kowalskich i Wiśniewskich jest ponad 100 tys. Krzysztofów Kowalskich jest już mniej. Obecnie żyje ok. 100 Młochowskich, z tego Jacków Młochowskich chyba tylko dwóch. Drugi jest profesorem chemii na Politechnice Wrocławskiej. Praktycznie rzecz biorąc często imię i nazwisko stuprocentowo nie identyfikuje osoby. Jeśli więc w profilu danej osoby brak jest nazwiska a awatar przedstawia zdjęcie pokemona lub wnuczki to osoba podpisująca się imieniem jest anonimowa. Czasami osoby publiczne z różnych powodów nie chcą występować publicznie w innych miejscach, czasem też nie chcą "podbijać listy obecności" na forum w godzinach pracy. Powody mogą być różne. Mamy prawo do anonimowości, lecz musimy się liczyć z mniejszym zaufaniem i wynikającym z tego mniejszym szacunkiem innych użytkowników forum. Z podpisami na forum jest trochę jak z demokracją. Nie można jej narzucić lecz trzeba do niej dorosnąć. Niby można stworzyć w regulaminie wpis narzucająco-zabraniający dotyczący nazwisk ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Zacznijmy od siebie dając dobry przykład i doceniajmy osoby występujące pod własnym imieniem i nazwiskiem oraz zdjęciem.
P.S. Czasem spotykam się z niezrozumiałym zarzutem o brak podpisu w sytuacji gdy obok postu wisi zdjęcie a imię i nazwisko jest w loginie autora postu.
P.S. Czasem spotykam się z niezrozumiałym zarzutem o brak podpisu w sytuacji gdy obok postu wisi zdjęcie a imię i nazwisko jest w loginie autora postu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Mnie to nie przeszkadza, ale rzeczywiście w innych forach nie ma takiego wymogu. I nie są to żadne chamskie prymitywne strony. Nick jest widoczny, więc wiadomo, z kim się rozmawia. To zwykła rozmowa, a nie list do babci. Przy normalnej rozmowie nie powtarzasz po każdej kwestii, że pozdrawiasz tę osobę.
Dla mnie każde takie pozdrowienie pod postem jest sztuczne.
Ale - jak napisałam - ja się dostosuję. Już wiem, jak to zrobić, żeby wyświetlało się samo.
Dla mnie każde takie pozdrowienie pod postem jest sztuczne.
Ale - jak napisałam - ja się dostosuję. Już wiem, jak to zrobić, żeby wyświetlało się samo.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Wymóg podpisu jest bezsensowny w przypadku,gdy nick określa autora.Domaganie się bym obok nicka ewa_os dopisywała imię,bo nazwiska chyba nie muszę? jest zbyt doktrynerskie i w dodatku niczego nie wnosi. Zasłanianie się netykietą to nie jest argument.
Wydaje się,że to kolejne sztuczne wywoływanie problemu,podobnie jak niedawno wybór Genealoga Roku.
Ewa
Wydaje się,że to kolejne sztuczne wywoływanie problemu,podobnie jak niedawno wybór Genealoga Roku.
Ewa